Privataus darželio įsteigti neleidžia valdiškas požiūris

Privataus darželio įsteigti neleidžia valdiškas požiūris

Prieš keletą metų Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai gyrėsi, esą jau pašalinti visi galimi trukdžiai privatiems darželiams steigti. Tačiau tokius sumanymus norintys įgyvendinti žmonės tikina vis dar pakliūvantys į biurokratizmo pinkles. [CITATA]

Įsteigti privatų vaikų darželį Klaipėdos rajone sumaniusi klaipėdiečių šeima to negali padaryti taip greitai, kaip norėtų. Nors jie Ginduliuose įsigijo pastatą, kuriame vaikų darželis veikė dar sovietiniais laikais, ir nori jį pritaikyti šiandienos reikmėms, tačiau dokumentuose užfiksuota žemės paskirtis stabdo darbų eigą.

Juose parašyta, kad pastatas stovi žemės sklype, kuris priskirtas kitai spec. paskirčiai, o vaikų darželiai, anot valdininkų, ant tokios paskirties žemės sklypo stovėti negali.

"Na ir kas, kad ne ta paskirtis, bet juk patalpos nepasikeitė - įėjimai liko tie patys, patalpos tos pačios. Vis tiek darysime remontą ir pritaikysime pastatą vaikams ugdyti. Kodėl į viską žiūrima taip biurokratiškai?" - stebisi klaipėdietis Alvydas Stakauskas.

Pusė milijono - vėjais?

Vyras, norėjęs išpildyti valdiškame darželyje dirbančios žmonos svajonę turėti privatų vaikų darželį, šią vasarą nusprendė imti paskolą ir už 0,5 mln. litų įsigijo Ginduliuose esantį sovietinių laikų darželio pastatą, kuriame vėliau veikė baras "Voro užeiga".

"Pastaruoju metu tik ir girdime, kad Klaipėdos rajono vaikai netelpa į darželius, tad atrodė, kad padarysime gerą darbą. Kreipiausi pagalbos į rajono savivaldybės darbuotojus. Atrodo, kalba jie gražiai ir palaiko šią idėją, tačiau realiai negali patarti, nuo ko pradėti.

Ilgainiui supratau, kad vaikų darželio įsteigti man neleis, nes patalpų paskirtis buvo pakeista. Netinka ir žemės paskirtis. Norint ją pakeisti, reikia ir lėšų, ir laiko, o mes tikėjomės, kad jau spalį galėsime pradėti veiklą", - pasakojo A. Stakauskas.

Viską sutvarkė?

Girdėti tokius atsisakymo išduoti leidimą motyvus keista, mat jau prieš kelerius metus Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai teigė, esą visi trukdžiai, su kuriais susidurdavo norintieji steigti privačius vaikų darželius, įveikti.

"Vakarų eksprese" taip pat rašėme, kad dar 2010 metais buvo supaprastintos higienos normos, įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis, kuris galioja ir privatiems darželiams, o 2011 metais Vyriausybė patvirtino naują statinių ir patalpų naudojimo tvarką, kuri numato, kad vaikų darželiai gali veikti visuomeninės ir gyvenamosios paskirties pastatuose bei patalpose (nuosavuose, daugiabučiuose namuose, kultūros, administraciniuose, poilsio pastatuose ir patalpose).

SUMOS. Alvydo Stakausko žiniomis, sovietiniais laikais šiose patalpose veikė valdiškas darželis. Paskui čia buvo įsikūręs baras "Voro užeiga". patalpas už pusę milijono įsigijęs klaipėdietis žada investuoti dar 100 tūkst., kad jos būtų pritaikytos vaikų poreikiams. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Naujoje Patalpų naudojimo ne pagal paskirtį tvarkoje nurodyta, kad gyvenamosios paskirties vieno, dviejų butų ar daugiabučiame pastate arba patalpose, kurias savininkas naudoja kaip gyvenamąsias, nepakeitus jų paskirties, neįrengus papildomo įėjimo ir nepažeidžiant kitų asmenų gyvenimo ar veiklos sąlygų, galima steigti darželius ir mokyklas. Todėl atrodo nesuprantama, kodėl to negalima daryti patalpose, kur yra buvusi kavinė.

Tokia paskirtis - tik kalėjimui?

Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius pabrėžė, kad kelias privačiam darželiui steigti nėra užkirstas, tiesiog šito negalima padaryti, kol nebus pakeista žemės paskirtis.

"Pastato paskirtį pakeisti galima greitai. Pakanka 1-1,5 mėnesio. Tačiau žemės paskirties taip greitai nepakeisi. Pagal dabar šalyje galiojančius aktus tai galima padaryti tik detaliuoju planu. Tačiau aš ir jūsų pašnekovui minėjau, kad nuo Naujųjų metų įsigalios naujas teritorijų planavimo įstatymas, tad gali būti, kad keičiant žemės paskirtį nebereikės rengti detaliųjų planų. Bet komentuoti dar anksti, nes poįstatyminiai aktai dar tik leidžiami", - situaciją papasakojo G. Kasperavičius.

Jo žiniomis, tokia žemės paskirtis, kokia yra dabar toje vietoje, kur norima steigti privatų darželį, tinkama nebent kalėjimui įrengti.

"Patvirtinę tokį projektą mes patys nusikalstume, todėl negalime šito daryti", - paaiškino valdininkas.

Vaikai netelpa

Pastaraisiais metais pastebimas darželinukų pagausėjimas, tad ne visi norintieji patenka į ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Vilniuje šią problemą padeda spręsti vienas po kito atsidarantys privatūs darželiai, tokių sostinėje dabar suskaičiuojama kone 20. Tuo metu Klaipėdoje tėra 2 privatūs darželiai, kurie priima vos pusšimtį vaikų. Klaipėdos rajonas neturi nė vieno privataus darželio.

Rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius sutiko, kad nėra patenkinti visų čia gyvenančių darželinio amžiaus vaikų poreikiai, todėl nemaža dalis vaikų siunčiami į Klaipėdos miesto darželius. Šiemet uostamiesčio darželius lankys 124 rajone gyvenantys vaikai.

Situacija išties dviprasmiška - kai miesto darželiuose būdavo tuščių vietų, atrodė normalu, kad jas užpildo vaikai iš rajono, tačiau šiemet eilėse liko laukti per 700 klaipėdiečių vaikų, taip ir negavusių vietų darželyje.

"Didžiausia darželių apgultis yra Gargžduose ir aplink juos. Nemaža dalis vaikų į Klaipėdos darželius kaip tik ir važiuoja iš Gindulių, Aukštkiemių, Slengių. Todėl privataus darželio atsiradimas Ginduliuose, atrodo, turėtų perspektyvų.

Tačiau yra atsakomybė. Negalima rizikuoti vaikų sveikata ir saugumu. Minimalūs reikalavimai vis tiek turi būti. Jeigu valstybė skiria finansavimą, jis turi atitekti tiems, kurie garantuoja sveikas ir saugias ugdymo sąlygas", - pabrėžė A. Petravičius.

Steigs dienos centrą?

Pavargęs minti valdininkų slenksčius A. Stakauskas sakė suvokęs, kad jam neliko kitos išeities, kaip tik steigti vaikų dienos centrą. Tačiau tokiu atveju jis negaus finansavimo iš valstybės.

Žinia, tiek privačius, tiek valdiškus darželius lankantys vaikai gauna tą patį "darželinuko krepšelį" - 2 555 litus per metus.

A. Stakauskas skaičiavo, kad tuo atveju, jei į privatų darželį Ginduliuose vaikai atsineštų "darželinuko krepšelį", tėvams kiekvieną mėnesį reikėtų mokėti 860 litų. Tuo metu įsteigus vaikų dienos centrą ir negaunant valstybės lėšų, už kiekvieną vaiką per mėnesį teks prašyti 1 300 litų.

"Nežinau, ar atsiras daug galinčiųjų mokėti tokią sumą. Ūpas labai krito", - konstatavo A. Stakauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder