Pristigus gintaro gali tekti puoštis akmenėliais

Pristigus gintaro gali tekti puoštis akmenėliais

Gintaro žaliavos importas į Lietuvą mažėja jau kelerius metus. O kainos pašoko iki neregėtų aukštumų. Gintaro meistrai svarsto, kad dėl to kai kuriems jų teks keisti veiklos pobūdį ir ieškoti pakaitalo šiam mineralui. Padėties nepakeis ir po Kuršių marių dugne esančių telkinių eksploatavimas, mat juose esančios gintaro atsargos yra labai kuklios.

Dabar į Valstybinę geologinės informacijos sistemos duomenų bazę yra įrašytas preliminariai išžvalgytas Juodkrantės gintaro telkinys ir trys perspektyvūs gintaro išplitimo plotai Kuršių marių priekrantėje. 1992-1994 metais atlikti tyrimai patvirtino, kad Kuršių mariose yra galimybių išgauti gintarą. Preliminariai išžvalgytame Kuršių mariose ties Juodkrante esančiame 82 ha ploto telkinyje gintaro ištekliai sudaro 112 tonų.

Maži gabalėliai

Pasak Lietuvos geologijos tarnybos direktoriaus Jono Satkūno, tai yra antrinės kilmės telkinys, kuriame galima rasti tik nedidelių gintaro gabalėlių.

"Manoma, kad ten galėtume rasti 20-40 mm skersmens gintaro gabaliukų. Didelių grynuolių rasti nereikėtų tikėtis", - "Vakarų ekspresui" sakė J. Satkūnas.

Mažiau išžvalgytuose plotuose, pasak J. Satkūno, tikėtina, galima išgauti 227 tonas gintaro žaliavos.

"Dabar ruošiame dokumentus konkursui papildomiems tyrimo ir detalesnės žvalgybos darbams atlikti. Tokį pageidavimą jau yra pareiškusios kelios įmonės. Jei pasitvirtintų, kad išteklių yra užtenkamai, reikėtų atlikti ir poveikio aplinkai vertinimą, kad darbai nepadarys reikšmingos įtakos aplinkai. Konkursą skelbti tikimės artimiausiu metu", - paaiškino J. Satkūnas.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijos vadovė Aušra Feser nemato kliūčių, kodėl Kuršių mariose nebūtų leidžiama pramoniniu būdu išgauti gintaro.

"Ši veikla įrašyta ir naujajame KNNP tvarkymo plane. Gintaras XX amžiaus pradžioje buvo kasamas gilinant farvaterį. Tačiau Gintaro įlankoje šis mineralas nebuvo išgaunamas. Čia tik švartuodavosi žvejų ir farvaterį gilinę laivai", - teigė A. Feser.

Lietuviško gintaro neužteks

Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininkas Albertas Petkevičius abejoja, ar kas nors imsis eksploatuoti tokį menką telkinį.

"Jei gintaro kiekis yra tik 112 tonų, tai yra labai mažai. Viena didmenine prekyba besiverčianti įmonė gali vienu kartu nupirkti iki 40 tonų gintaro. Tai tokio kiekio užtektų tik trims didelėms partijoms. Tačiau šiuo metu, nors gintaro ir trūksta, didelės tragedijos dėl to, kad jį uždrausta importuoti iš Rusijos, nematome. Gintaro trūkumą juntame jau kelerius metus", - sakė gildijos, vienijančios 26 meistrus, vadovas.

Jis taip pat teigė girdėjęs, kad Šilutės rajone žemę atgavę jos savininkai sužinojo, kad XIX amžiuje jų sklypuose vyko pramoninė gintaro gavyba.

"Jei mariose esančio gintaro neužteks, galėsime ieškoti sausumoje", - šypsojosi A. Petkevičius.

Be to, kasmet 200-300 kilogramų gintaro Baltijos jūros pakrantėje "sužvejoja" vadinamieji gintaro gaudytojai, grynuolių ieškantys specialiais graibštais. Tokiu būdu lietuviai gintarą jūroje gaudo nuo XIII-XIV amžiaus. Po didesnės audros gintaro gaudytojai dar neišaušus skuba į pakrantę ties Olando Kepure arba prie šiaurinio molo Melnragėje, kur jūra išmeta daugiausiai šio Baltijos aukso.

Kosminės kainos

Baltijos gintaro meno centro įkūrėjas ir gintaro galerijos-muziejaus savininkas Kazimieras Mizgiris stebėjosi, kad apie gintaro žaliavos deficitą prabilta tik dabar.

"Jau seniai juntame gintaro stygių. Rusai jo niekuomet "prūdais" neduodavo. Be Karaliaučiaus, gintaro žaliava į Lietuvą yra atvežama ir iš Lenkijos, ir iš Ukrainos. Pastarojoje yra labai dideli karjerai, kuriuose kasamas gintaras", - sakė M. Mizgiris.

Jis pats, kaip ir kiti gintaro apdirbimo meistrai, žaliavą sakė įsigyjantis iš įvairių pardavėjų. Taip pat ir gintaro gaudytojų.

"Sumažėjus žaliavai išliks tik stambiausi ir turtingiausi gintaro perdirbėjai, nes šiuo metu šio mineralo kainos labai aukštos. Jos kilo pastaruosius 5-7 metus, o dabar siekia 4 000 eurų už kilogramą. Dar visai neseniai kilogramas gintaro žaliavos kainuodavo 500 JAV dolerių, o už 1 000 dolerių galėdavai įsigyti ekskliuzyvinių grynuolių. Tad brangstant žaliavai brangs ir gaminiai.

Iš vieno kilogramo žaliavos pavyksta pagaminti tik 500 gramų gaminių. Pusę sudaro atliekos. Tad, kaip ir sakiau, gal visiems teks persiorientuoti ir vietoje gintaro puoštis pajūryje randamais akmenėliais? Šito gero niekad nepritrūksime", - juokiasi K. Mizgiris.

Baltijos gintaras - ypatingas

Buvęs UAB "Baltijos gintaro prekyba" direktorius Mantas Mickevičius sakė, kad gintarą iš Kaliningrado srities eksportuoti uždrausta jau prieš metus.

"Ta problema prasidėjo daug seniau, šiemet formaliai įteisino tai, kas vyko jau seniai. Mano žiniomis, patys rusai nebegauna gintaro. Tačiau abejoju, ar Baltijos gintarą pavyks pakeisti lenkišku, ukrainietišku ar kinišku. Baltijos gintaras yra ypatingas", - sakė M. Mickevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder