Pristatyti Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo projektiniai pasiūlymai

Pristatyti Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo projektiniai pasiūlymai

Pirmadienio vakarą Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdžių salėje vyko  Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo (statybos) techninio projekto projektinių pasiūlymų pristatymo visuomenei susirinkimas.

Gargždų parko projektą rengia konkursą laimėjusi UAB „Aketuri architektai“. Projektą kuruoja Architektūros ir urbanistikos skyrius. Susirinkime dalyvavo Savivaldybės vadovai: meras Vaclovas Dačkauskas, vicemerė Rūta Cirtautaitė, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Tarybos nariai Česlovas Tarvydas, Dainius Šatkus, Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius, Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė, Administracijos darbuotojai, Gargždų vietos veiklos grupės, bendruomenės atstovai bei visi, kuriems rūpi Gargždų parko ateitis.

Gargždų miesto parko infrastruktūros sutvarkymo projektinius pasiūlymus pristatė projekto vadovas Lukas Rekevičius, pagrindinė projekto architektė Monika Augaitytė bei architektė Milda Rekevičienė. Projektiniai pasiūlymai parengti pagal Gargždų miesto parko galimybių studiją, kuri buvo parengta bendradarbiaujant su Gargždų miesto bendruomene.

Projekto rengėjai siūlo Gargždų miesto parke, pasinaudojant jau esančia takų sistema, išskirti 4 teminius takus, skirtus istorijai, kultūrai, šeimai ir gamtai. Šiais takais būtų galima pasiekti įvairius parko objektus, atitinkančius tako temą. Siūloma kiekvieno tako pradžioje įrengti tik tam takui skirtą arką, pro kurią būtų galima įeiti į parką, kuri atspindėtų to tako temą. Skirsis ne tik kiekvieno tako tema, įėjimas į jį, bet ir tako danga.

Istorijai skirtas takas turėtų eiti pro istorinės reikšmės taškus; paminklus, senvagę, kapines. Šiuo taku planuojama įprasminti miesto, dvaro istoriją, turėtų atsirasti mažosios architektūros elementai, t. y. nuorodos, stulpeliai, žymintys buvusio dvaro teritoriją, partizanų, II pasaulinio karo karių kapaduobes.

Kultūros takas turėtų būti platus, vedantis į miesto švenčių, renginių vietą. Jis turėtų sujungti mokyklą ir stadioną su kamerinių ir masinių renginių erdvėmis. Architektai siūlo įrengti amfiteatrą su vietomis prisėsti, kur galėtų vykti įvairūs miesto renginiai, o parko lankytojai galėtų patogiai jais mėgautis arba tiesiog gerėtis gamta. 

Šeimos taku siūloma sujungti sporto ir vaikų žaidimų aikšteles su kamerinių renginių ir jaunimo erdvėmis, tvenkiniais. Siūloma įrengti unikalią vaikų žaidimo erdvę, dengtą minkšta ir saugia žaidimų aikštelės danga. Projektiniuose sprendiniuose numatyta, kad aikštelė turėtų būti nelygi, su kalvelėmis. Taip pat siūloma įrengti ne tik įvairius įrenginius vaikams, t. y. sūpynes, čiuožyklas, bet ir erdvę jaunimui, kurios viena iš atrakcijų būtų laipiojimo sienelė.  

Gamtos takas projektuojams taip, kad juo einant būtų galima gėrėtis gamtos grožiu, Minijos vingiu. Dalis tako būtų iš medžio, įrengta taip, kad padėtų praeiti, kai patvinsta upė. Šis takas turėtų vesti per žemąjį slėnį iki šaltinio. Taip pat juo būtų galima pasiekti paplūdimį, kurį projektuotojai siūlo plėsti ne tik valant pakrantes, bet ir įrengiant suoliukus, medinius gultus, šiukšliadėžes, laužavietes.

Susirinkime architektai plačiai ir detaliai pristatė projektinius pasiūlymus, kuriuose numatytos ir želdinių rūšys, takų dangos, vietos iniciatyvoms, laiptų atnaujinimas, tilto per Miniją statymas, viešųjų tualetų atnaujinimas, apžvalgos aikštelės, įvairios erdvės ir įrenginiai, skirti parko lankytojams.

Pristačius pasiūlymus, susirinkimo dalyviai įsitraukė į diskusiją, kurioje buvo ne tik išsakomos mintys apie projektinius pasiūlymus, įvairūs klausimai, bet ir pasiūlymai. Diskutuota apie senvagės tvarkymą, universalaus dizaino taikymą, kad parke turėtų galimybę lankytis visi norintys: mamos su vežimėliais, senyvo amžiaus žmonės, judėjimo ar regos negalią turintys asmenys, kad visos vietos jiems būtų pasiekiamos. Kalbėta apie nerūkymo ir tyliosios zonų pažymėjimą, vaikų saugumą parko erdvėse. Išreišktas susirūpinimas dėl tikslių istorinių vietų ribų žymėjimo ir siūlyta laukti istorinių bei archeologinių tyrimų, kurie turėtų nurodyti tikslias istorinės parko dalies, kapaduobių ribas. Siūlyta palikti daugiau vietos ar įrengti skverą prie partizanų paminklo ten vykstantiems renginiams ar būsimoms skulptūroms statyti. Gyventojai siūlė projektuotojams pagalvoti, kaip į parką pro projektuojamas arkas turėtų patekti transportas, pavyzdžiui, automobiliai, išvežantys lapus, šakas, reikalingi renginiams, kitas specialusis transportas. Siūlyta apgalvoti išmaniosios stotelės įrengimą, kurioje būtų galima prisipūsti dviračių padangas, kamuolius, įkrauti mobilius įrenginius, pasinaudoti WiFi zona.

Daug diskusijų sukėlė nuolat žmonių, nekreipiančių dėmesio į ženklą, kad važiuoti taku gali tik specialusis transportas, išvažinėjama prieiga prie šaltinio. Planuojant plėsti kamerų tinklą Gargždų mieste, siūlyta numatyti ir kameros įrengimą tako pradžioje, kuri automatiškai fiksuotų pažeidėjus.  

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder