Preila savaitgalį taps banglentininkų sostine

Preila savaitgalį taps banglentininkų sostine

Banglenčių sporto entuziastai ir norintys išmokti pagauti bangą šį savaitgalį, rugpjūčio 18-20 dienomis, rinksis Preiloje. Čia vyks jau dešimtoji, paskutinioji, banglenčių sporto stovykla „Surf Camp“. Nemokamos stovyklos organizatoriai, patvirtindami pagarbą Baltijos pajūriui, šiemet nusprendė, kad bilietu į renginį taps įrašas socialiniame tinkle su grotažymėmis #gamtabepagiriu ir #preilasurfcamp.

„Bangos, saugus elgesys vandenyje ir pagarba Baltijos pajūriui. Jau daugelį metų tai yra pagrindiniai stovyklos akcentai. Banglentininkai vieni pirmųjų pamato vandenyje plaukiojančias šiukšles ir gamtos patiriamą žalą. Pasaulyje įvairios tarptautinės organizacijos ieško būdų, kaip žmones labiau įpareigoti saugoti gamtą. Mes ne išimtis. Mūsų renginys yra nemokamas, tad šiemet grotažymės socialinėje paskyroje bus tas lakmuso popierėlis, kuris parodys ar esame pasiruošę pripažinti problemą ir įsipareigoti ją spręsti“, – sako Girmantas Neniškis, „Surf Camp“ organizatorius.

Iki renginio pradžios savo paskyroje įkėlęs grotažymę #gamtabepagiriu, asmuo galės mokytis plaukti banglente, irklente, dalyvauti sporto užsiėmimuose, seminaruose, žiūrėti filmus ant smėlio ir linksmintis vakarėlyje.

Stovyklos dalyvius kvies į talką

Paskutiniąją stovyklos dieną organizatoriai kartu su atliekų tvarkymo bendrove „Ekobazė“ kvies banglentininkus į talką, kurios metu bus renkamos šiukšlės Preilos paplūdimyje, kopose ir apylinkėse. Planuojama, kad iš surinktų šiukšlių menininkai sukurs improvizuotą instaliaciją.

„Mes kviečiame rūpintis gamta ir nepamiršti surinkti įvairiausias šiukšles po apsilankymo prie jūros. Suprantame, kad jūra atpalaiduoja, kad čia elgiamės laisviau, bet elgtis atsakingai yra kiekvieno sąmoningumas“, – sako Marius Kubilius, „Ekobazė“ akcininkas ir bangų entuziastas.

Gamtosaugininkai teigia, kad bet kokia išmesta šiukšlė, net elementarus cigaretės filtras, ne tik teršia gamtą, bet gali sukelti gaisrą, kuris pakenks tiek gyvūnijai, tiek augmenijai.

Kuršių nerijos nacionalinio parko atstovai prisiminė istoriją, kai išmetamos šiukšlės sukėlė tiesioginį pavojų paukščiams. „Į stintoms gaudyti skirto tinklo atplaišą įsipainiojo skėtsakalio jauniklis, todėl negalėjo pakilti iš lizdo ir skristi kartu su broliais į pietus žiemoti.  Lizdas buvo aukštos įtampos elektros stulpo viršūnėje. Elektrikai atsiuntė iš Klaipėdos didžiulį kraną ir paukštis buvo išlaisvintas“, – apie paukščio gelbėjimo operaciją pasakoja Aušra Feser, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė.

Jos teigimu, nuo poilsiautojų bene labiausiai nukenčia Baltijos pajūris, nes šiukšlės tiesiog paliekamos ant kranto ar užkasamos į smėlį, nemąstant apie pasekmes. Ji džiaugiasi, kad Lietuvoje stovyklų ir renginių organizatoriai imasi iniciatyvos ir į savo programas įtraukia rūpinimosi gamta veiklas bei įvairias šiukšlių rinkimo talkas.

Pagarbą Baltijos pajūriui atiduodanti banglenčių stovykla „Surf Camp“ Preiloje vyks jau šį savaitgalį, rugpjūčio 18-20 dienomis, kur bus mokoma, kaip atsistoti ant banglentės, saugiai elgtis vandenyje ir pagauti vieną kitą bangą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder