Poilsiautojų šturmą pajūris atlaikė

Poilsiautojų šturmą pajūris atlaikė

Ilgąjį savaitgalį Lietuva leido pajūryje. Kelios dienos tikros vasariškos kaitros ir dulkes nuplovęs gaivinantis vakarykštis lietus. Apie geresnį orą vargu ar buvo galima svajoti. Todėl nenuostabu, kad Baltijos jūros paplūdimius nugulė šimtai tūkstančių, o gal net ir milijonas poilsiautojų. Gelbėtojų džiaugsmui, beveik visi jie į namus išvyko sveiki. Jūroje neskendo niekas, o su patirtomis traumomis ir sveikatos negalavimais medikai susitvarkė.

Milijonas arba beveik milijonas

Automobilių eilės prie įvažiavimo į vasaros sostine tituluojamą Palangą nusidriekė jau ketvirtadienį. Atsirado nemažai lietuvių, sugebėjusių susitvarkyti darbo reikalus ir į pajūrį ištrūkti anksčiau, nelaukiant penktadienio pavakarės ir neišvengiamo stovėjimo spūstyse.

Visą savaitgalį Klaipėda, Neringa ir Palanga priminė šurmuliuojantį skruzdėlyną. Tuo labiau kad visus traukė ne tik jūra, bet ir renginiai, kurių uostamiestyje vyko nemažai. Miestuose žmonių netrūko, o kiek jų apskritai per tas kelias dienas apsilankė pajūryje, ne taip jau ir svarbu. Aišku tik tiek, kad tikrai daugiausiai šiais metais.

„Sakydamas, kad ilgąjį savaitgalį pajūryje apsilankys milijonas žmonių, aš neapsirikau. Turėjau mintyse tiek Palangą, tiek Šventąją. Na, o jei suklydau kokiu vienu ar kitu tūkstančiu, tai esmės nekeičia“, - vakar sakė Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas.

Savaitgalį bendrovės „Smiltynės perkėla“ keltai dirbo išsijuosę. Iki vakar ryto iš uostamiesčio į Smiltynę ir atgal perkelta daugiau kaip 107 tūkst. žmonių ir 12 321 automobilis.

„Trys keltai naujojoje perkėloje dirbo be grafiko. Šeštadienį-pirmadienį senojoje perkėloje dirbo du keltai. Vienas jų kursavo įprastu maršrutu į Smiltynę ir atgal, kitas keleivius plukdė tiesiai į Jūrų muziejų ir delfinariumą. Visą savaitgalį keltai buvo pilni žmonių“, - pasakojo „Smiltynės perkėlos“ dispečerė.

Vakar pajūryje pradėjo lyti ir visi poilsiautojai pajudėjo link namų.

„Nors esu Palangoje matęs ir daugiau žmonių, jų savaitgalį tikrai netrūko. Miestas buvo užgrūstas automobiliais ir rasti, kur juos pastatyti, tapo didžiausia problema. O pirmadienį prasidėjus lietui visi lyg susitarę pajudėjo namo ir miesto gatvėse susidarė didžiausios spūstys“, - „Vakaro žinioms“ pasakojo Palangoje savaitgalį leidęs dienraščio skaitytojas Raimundas.

Klaipėdos apskrities VPK budėtojo Adolfo Piktuižio teigimu, dėl susidariusių spūsčių ir be eilės pro jas norinčiųjų prasprūsti vakar kelių nusiskundimų sulaukta tik iš Smiltynėje, prie naujosios perkėlos, išsirikiavusių vairuotojų. Palangoje nors ir nusidriekė nemažos automobilių eilės, jie po truputį judėjo į priekį ir pareigūnai prognozavo, kad iki vakaro pajūryje didžiosios dalies poilsiautojų nebeliks. Kurorto policininkai reguliavo transporto srautus ir eismą pagrindinėse sankryžose, ragino poilsiautojus neskubėti išvykti ir luktelėti, kol spūsčių neliks ar jos sumažės. Pastarąsias ilgino ir nedidelės avarijos.

Dėl subjurusio oro išlošė uostamiesčio prekybos ir pramogų centrai, nes į juos traukė ne tik nenorintys stumdytis spūstyse atvykėliai. Vakar dieną prie bilietų į kino seansus nusidriekė ilgiausios eilės.

Nustebino gelbėtojus

Vakarykštis lietus ne tik išvaikė dar ryte į paplūdimius susirinkusius poilsiautojus, bet ir suteikė atokvėpio valandėlę gelbėtojams. Pastarieji neslėpė džiaugsmo, kad per visą ilgąjį savaitgalį ne tik niekas nenuskendo jūroje, bet net ir neteko gelbėti nė vieno besimaudančio. O šių Baltijos jūroje netrūko, nes vanduo įšilo iki 20 laipsnių.

„Labai gražus ir tvarkingas savaitgalis. Didžiausiomis problemomis tapo sveikatos negalavimai ir traumos. Keli žmonės apdegė per ilgai užsibuvę saulėje. Na, ir nemažai vargome su pasimetusiais nuo tėvų ar pasiklydusiais vaikais. Tokių buvo apie keturiasdešimt. Žmonių pliaže daug ir jei tėvai eidami nelaiko vaiko už rankos, užtenka tik akimirkos, kad jis pasimestų minioje. Bet visus suradome ir visus sveikus grąžinome tėvams“, - teigė J.Pirožnikas.

Palangos gelbėtojų vadą nustebino tai, kad paplūdimiuose nesivoliojo girti, nebuvo muštynių ir kraujo.

„Dėl to reikėtų pagirti ne tik gelbėtojus, bet ir pasieniečius bei policininkus. Visi jie atliko puikų prevencinį darbą. Išgėrusių buvo, bet labai girtų ne. Jei gelbėtojai pamatydavo alkoholį pradedančius vartoti asmenis, juos stebėdavo ir įspėdavo. Tie, kurie nesutikdavo geruoju išeiti iš pliažo ar liautis gėrę, turėdavo bendrauti su policijos pareigūnais“, - džiaugėsi gerai atliktu darbu J.Pirožnikas.

Palangiškiui antrino ir jo kolega, biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakis (Siakki).

„Žmonių uostamiesčio paplūdimiuose buvo labai daug, tačiau viskas praėjo ramiai. Dėl karščio žmonės tapo pasyvesni. Skyrėme daug dėmesio prevenciniam darbui su tėveliais ir vaikais. Vienas pasiklydęs šešiametis paplūdimiu net nuėjo apie pusantro kilometro nuo II Melnragės iki Girulių. Padėti dažniausiai teko vyresniems žmonėms, kuriems karštis ir saulė sukėlė jų amžiui būdingų negalavimų - sutrikęs kraujospūdis ir širdies ritmas, nudegimai ar šiaip tiesiog pasidarė bloga. Tiesa, kadangi naktys buvo taip pat šiltos, rytais paplūdimiuose rasdavome daug girtų žmonių. Ypač Melnragės. Tačiau su policijos pagalba juos greitai išprašydavome“, - tvirtino A.Siakis.

Didelių baisumų neįvyko

Apie gana ramų savaitgalį be didesnių nelaimių ir nusikaltimų vieningai kalbėjo ir pajūrio medikai bei teisėsaugininkai. Klaipėdos apskrities VPK atstovo spaudai Albino Strumylos teigimu, daugiausiai užregistruota vagysčių, smulkių chuliganizmo ir viešosios tvarkos pažeidimo atvejų.

Pajūrio policininkai nelaukė, kol įvyks nusikaltimas. Jie patys vyko į Girulių ir Melnragės paplūdimius ir šalia jų esančius viešbučius, poilsiavietes, primindavo poilsiautojams, kad visur ir visada būtų atidūs, saugotųsi kišenvagių.

Kad ir kaip būtų keista, esant tokiam dideliam atsipalaidavusių ir alkoholio nevengiančių poilsiautojų skaičiui, didžiausiu Palangos policininkų galvos skausmu tapo iš Vilniaus atvykusio penkiolikmečio nuotykiai.

Paauglys įkliuvo, kai penktadienio vakarą pro paliktą pravirą langą pateko į namą kurorto Maironio gatvėje. Po spintos stalčius besirausiantį vagišių aptiko ir sulaikė namo šeimininkės sūnus. Nepilnametis dviem paroms uždarytas į areštinę, tačiau ilgai joje neužsibuvo. Šeštadienį vilnietis nuvežtas į Palangos policiją apklausti. Pasinaudojęs, kad trumpam liko be priežiūros, jis po pietų sugebėjo iš komisariato pasprukti.

Gelbėtojams teko traukti skenduolius

Vanduo ne tik gaivino

Ilgasis karštasis savaitgalis atnešė skaudžių nelaimių vandenyje. Nors Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas artėjant karščiams įspėjo apie rizikas prie vandens - nesimaudyti nežinomose vietose, ypač esant girtiems, būtent alkoholis buvo ne vienos tragedijos priežastis.

Iki praėjusio savaitgalio ugniagesiai gelbėtojai nuo metų pradžios buvo ištraukę 49 skenduolius. Tačiau vien per praėjusius šeštadienį ir sekmadienį šis liūdnasis sąrašas pailgėjo net septyniomis išbrauktomis gyvybėmis.

Kad karšti ir tvankūs orai pranašauja nelaimes, tapo aišku penktadienį. Tądien ugniagesiai gelbėtojai iš vandens ištraukė du nuskendusius žmones. Vienas 22 metų vyras rastas Lampėdžių ežere, antrasis - Kauno mariose, ties jachtklubu.

Daugiausia darbo ugniagesiai gelbėtojai turėjo šeštadienį. Tądien šalies vandens telkiniuose nuskendo net penki žmonės.

Kretingos rajone liūdnai baigėsi pirtyje vykusios bernvakario linksmybės. Rūdaičių kaime prie pirties esantis tvenkinys pasiglemžė jauno vyro gyvybę.

Tądien 40 metų vyras nuskendo Telšių rajone, Ryškėnų seniūnijoje. Į Gaubelių kaimą iš Lauko Sodos atvykęs vyras su draugu nuėjo prie kūdros. Pasak liudininko, žmogus tiesiog nėrė į vandenį ir nebeiškilo.

Šeštadienio pavakarę, apie 16 val., narai iš Panevėžio skubėjo į Kupiškio rajoną. Iš ten buvo pranešta, kad Skapiškio ežere nuskendo 30 metų vyras. Pasak policijos pareigūnų, nelaimė įvyko, kai du įkaušę vyrai pliaže ties Dailiūnų kaimu sumanė atsivėsinti. Vienas maudalių net nepastebėjo, kad paniręs draugas neiškilo. Tai pamatė ant kranto esantis vaikas. Maudykloje poilsiavę vyrai bandė nardyti, tačiau skenduolio nerado. Jį po poros valandų iš 5 metrų gylio iškėlė narai.

Dar vienas jaunas vyras nuskendo Vilniaus rajone. Iš vandens telkinio Mickūnų seniūnijoje ugniagesiai gelbėtojai ištraukė 27 metų vyriškį.

Bene skaudžiausia nelaimė įvyko šeštadienį Skuode. Ten miesto tvenkinyje nuskendo pliaže maudęsis 14-metis paauglys.

Sekmadienį gauti du pranešimai apie nelaimes prie vandens. Iš ryto apie 9 val. Rokiškio rajone, Kamajų seniūnijos ežere, rastas 26 metų marijampoliečio kūnas. Kadangi išorinių smurto žymių nepastebėta, spėjama, kad vyras vandenyje prigėrė. Dar vienas jaunas vyras Kauno rajone, Lampėdžių paplūdimyje prie kempingo, nuskendo apie 17 val.

Vakar atslinkę lietūs maudalių įkarštį atvėsino.

Lietus nustūmė karštį

Nors vakar šalyje dar tvyrojo žadėtas karštis, iki vakaro per visą Lietuvą praslinko lietaus debesų frontas. Nors pajūriui sinoptikai lietų su perkūnija žadėjo įdienojus, lyti pradėjo jau iš ryto. Orų prognozuotojai netgi vietomis pranašavo krušą.

Tuo metu Dzūkijoje laikėsi karštis, termometro stulpelis buvo pakilęs iki 32 laipsnių.

Budinti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Edita Gečaitė teigė, kad apie vidurdienį lietus buvo apėmęs šalies šiaurės vakarų ir vakarų rajonus. Lietų lydėjo perkūnija su žaibais.

Po pietų smarkiai palijo Varėnoje, Vilniuje. Pasak E.Gečaitės, ten buvo fiksuojami škvalai, vėjo greitis siekė 15-16 metrų per sekundę.

Vakarop šaltasis atmosferos frontas, nešantis kritulius ir atgaivą, pasiekė šalies rytinius rajonus.

Artimiausioms dienoms žadami ne tokie karšti, protarpiais su lietumi orai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder