Po patriotinio žygio piliakalnyje liko šiukšlynas

Po patriotinio žygio piliakalnyje liko šiukšlynas

Po patriotinio Vasario 16-osios žygio į Negarbos piliakalnį, kuriame dalyvavo mokytojai su moksleiviais, jaunieji šauliai ir bendruomenės nariai, paveldosauginėje teritorijoje liko šiukšlynas. Po daugiau nei mėnesio "patriotų" paliktas šiukšles surinko kuršių genties istorijos, rekonstrukcijos ir kultūros populiarinimo klubo "Pilsots" nariai.

"Surinkome du daugiau nei 100 litrų talpos maišus. Net pirštus paskaudo rankiojant nuo dešrelių nuluptą plastiką, kuris mėtėsi po visą piliakalnį. Radome ir dešrelių pakuočių, vienkartinių indų, arbatos mašelių.

Akivaizdu, kad šiukšles paliko Vasario 16-osios žygeiviai - Vydmantų gimnazijos mokytojai, moksleiviai, jaunieji šauliai, kurie tą dieną surengė "puotą" ant unikalaus Negarbos piliakalnio - vienintelio kuršių žemėse, turinčio dubens formą, vadinamąjį amfiteatrą", - sakė klubo "Pilsots" atstovas Denisas Nikitenka.

Žada nekartoti klaidų

Pėsčiųjų žygis iš Vydmantų į Negarbos piliakalnį yra tradicinis. Šiais metais jis vyko devintą kartą. Žygis sulaukė apie 80 dalyvių: Vydmantų gimnazijos mokytojų ir moksleivių, bendruomenės narių, Lietuvos šaulių sąjungos jaunųjų šaulių.

Vienas iš jo organizatorių, Vydmantų gimnazijos istorijos mokytojas ir Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys Darius Petreikis apgailestavo, jog šiukšlės ant piliakalnio liko ne dėl žygeivių kaltės.

"Aš esu mokytojas. Kaip aš galiu palikti tokį šiukšlyną ir jį parodyti vaikams? Juolab kad žinau, jog kitais metais mes vėl eisime į šį piliakalnį. Šis nemalonus incidentas mums tapo pamoka, kad geriau patiems šiukšles susirinkti ir išsivežti. Tą darydavome daug metų. Tik šiemet Kretingos seniūnija parūpino mums transportą malkoms atsivežti ir pažadėjo, jog po žygio išveš šiukšles.

Visas jas - plastikinius indus, šakutes ir kita - po iškylos surinkome ir sudėjome į tris ar keturis maišus. Kai didžioji dalis vaikų ir tėvų išėjo, aš dar pasilikau su trimis mokytojais ir penkiais vaikais, išvaikščiojome visą piliakalnį ir surinkome visas šiukšles. Palikome juodus šiukšlių maišus. Ar seniūnijos vairuotojas užmiršo juos išvežti, ar kas atsitiko, nežinau.

Nemanau, kad kas nors po mūsų būtų atėjęs ir specialiai maišus iškratęs. Gal žvėrys, užuodę maisto likučius, maišus išdraskė ir vėjas šiukšles išnešiojo po visą piliakalnį? Vienas gražiausių mūsų rajono piliakalnių liko taip apdirbtas... Tai absurdas! Ateityje tokių dalykų vengsime. Kaip sakoma: "Pasitikėk tik pats savimi", - kalbėjo D. Petreikis.

"Ką aš žinau?"

Kretingos seniūnijos specialistas ūkio reikalams Nerijus Toleikis patvirtino, jog buvo įsipareigojęs išvežti žygeivių šiukšles. Pokalbio pradžioje net bandė aiškinti, jog jas išgabeno, tačiau galiausiai prisipažino įsipareigojimo neįvykdęs.

Vasario 16-ąją Vydmantų gimnazijos moksleiviai ėjo į žygį ant Negarbos piliakalnio. Žygio organizatoriai teigia, jog su seniūnija buvo sutarta, kad po žygio ji išveš šiukšles. Ar buvo toks susitarimas? - "Vakarų ekspresas" paklausė N. Toleikio.

Buvo susitarta, kad jie surinks šiukšles ir paliks jas maišuose, o aš tuos maišus išvešiu. Aš tuos maišus išvežiau. Po šventės nuvažiavau, paėmiau ir išvežiau. Ten viskas buvo tvarkinga.

Iš kur tada ant piliakalnio atsirado šiukšlės? Vakar žmonės jas surinko. Gal nebuvo surinktos, gal maišai buvo praplyšę. Nepastebėjote?

Iš tikrų buvo ten tų šiukšlių. Aš jums negaliu duoti interviu. Pirmiausia turite susiderinti su Savivaldybe.

Bet jūs buvote atsakingas atlikti šį darbą?

Faktas tas, kad man buvo pranešta. Aš nuvažiavau pažiūrėti. Vienas maišas buvo apvirtęs, iškritusios trys ar keturios šiukšlės. Aš jas paėmiau, sudėjau į tą maišą, išvežiau. Viskas. Mums irgi žmonės atsiuntė nuotraukų, kad ten šiukšlynas. Kai aš nuvažiavau, tokio šiukšlyno ten toli gražu nebuvo.

Kada jūs nuvažiavote? Iš karto po žygio?

Po žygio buvau ten nuvažiavęs, kai mes susitarėme, kad paimsiu šiukšles. Po žygio nuvažiavau - neradau ten jokių maišų. Mes buvome susitarę: arba jie išsiveš, arba aš paimsiu. Aš nuvažiavau - nemačiau jokių maišų, ir taip paliko. Bet, matyt, tie maišai buvo uždėti už medžių ar kur. Ir kai man pranešė, kad ten šiukšlynas, aš nuvažiavau pažiūrėti - nebuvo jokio šiukšlyno. Buvo trys keturi indeliai nukritę, ir viskas.

Tai jūs šiukšlių maišų neišvežėte po žygio?

Tai kad aš jų nemačiau. Nebuvo jų. Galvojau, kad jie pasiėmė. Ką aš žinau?..

"Įstatymas nedraudžia deginti laužų ant piliakalnių"

Laisvūnas KAVALIAUSKAS, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius
Ant piliakalnių nėra draudžiama susirinkti žmonėms, minėti šventes, deginti laužus. Pavyzdžiui, ant piliakalnių kasmet degami laužai Baltų vienybės dieną. Manau, kad tai graži tradicija, tačiau reikia jausti ribas. Svarbiausia, kad tų sueigų metu nebūtų pažeistos piliakalnio vertingosios savybės: pylimai ir aikštelė. Jeigu vietos bendruomenė pageidauja įrengti laužavietę, nedraudžiame to daryti, tačiau aplinka turi būti tvarkoma ir prižiūrima. Jeigu organizuojamas renginys, jo iniciatoriai privalo pasirūpinti, kad po renginio aplinka būtų sutvarkyta. Gražus žvejų pavyzdys - patvirtintos taisyklės, kad žvejys, atvykęs prie vandens telkinio, privalo 10 metrų perimetru surinkti ne tik savo, bet visas šiukšles. Gal reikėtų tokios pataisos ir Paveldo objektų apsaugos įstatyme, tačiau, manau, kad tai yra elementari kultūra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder