Po karštos vasaros Palangoje – kukli statistika

Po karštos vasaros Palangoje – kukli statistika

Palanga šią vasarą sulaukė daugiau poilsiautojų nei pernai. Bet fiksuojami nakvynių skaičiai leidžia spėti, kad šis skirtumas turėjo būti dar didesnis, jei būtų suskaičiuoti visi vasarotojai.

Šią vasarą poilsiautojai Palagoje nakvojo apie 710 tūkst. kartų.

Bet tai – vos 61 tūkst. nakvynių daugiau nei per tą patį praėjusių metų laiką.

Nakvynių tikėtasi daugiau

Šių metų vasara palangiškius ir poilsio verslo atstovus džiugino ypač gerais ir šiltais orais, todėl nakvynių pagrįstai buvo tikimasi sulaukti bent ketvirtadaliu daugiau.

Mažesni, nei tikėtasi, nakvynių skaičiai leidžia manyti, kad šįmet poilsiautojai Palangoje užtrukdavo gerokai trumpiau nei pernai arba fiksuojami ne visi Palangoje nakčiai pasiliekantys svečiai.

Daugiausia nakvynių šią vasarą suteikė poilsio ir gydymo įmonės: viešbučiai, poilsinės, sveikatingumo centrai.

Visi poilsiautojai kartu su vaikais ir ligoniais šią vasarą nakvojo beveik 470 tūkst. kartų – apie 58,6 tūkst. nakvynių daugiau nei pernai vasarą.

Vasarotojus priimantys kurorto gyventojai šią vasarą suteikė perpus mažiau nakvynių – apie 239,6 tūkst., nors privačiame sektoriuje poilsio vietų yra keletą kartų daugiau negu oficialiose apgyvendinimo įmonėse.

Nežino, kaip kontroliuoti

Tačiau ir šią vasarą privačiame sektoriuje nakvynių fiksuota vos 2,2 tūkst. daugiau nei pernai.

Maža to, pagal savivaldybei pateiktus duomenis, birželį ir rugpjūtį daugiau nakvynių buvo suteikta pernai vasarą nei šiemet.

Savivaldybei seniai žinoma, kad vengdami poilsiautojus apmokestinti vadinamuoju pagalvės mokesčiu, kuris siekia vieną eurą, ar surenkamus pinigus pasilikdami sau paslaugų teikėjai slepia tikrąjį apgyvendintų žmonių skaičių.

Tačiau savivaldybė nežino, kaip kontroliuoti vasarotojus priimančius nesąžiningus gyventojus ir surinkti visą poilsiautojų Palangai paliekamą rinkliavą už naudojimąsi kurorto infrastruktūra.

Po priminimo atsitokėjo

Savivaldybės Rinkliavų skyrius gauna duomenis iš Valstybinės mokesčių inspekcijos apie nakvynę suteikiančius gyventojus, vasarai nusipirkusius verslo liudijimus.

Šiuos sąrašus sulyginus su nakvynes deklaravusiais asmenimis praėjusiais metais netikėtai paaiškėjo, kad maždaug 400 gyventojų per visą vasarą nesulaukė nė vieno poilsiautojo.

Mokesčių inspektoriams išsiuntinėjus raginimus deklaruoti nakvynes ir sumokėti gautą rinkliavą visų atmintis pagerėjo, bet neabejojama, kad tik po kelių mėnesių pateikti skaičiai buvo tiesiog išgalvoti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder