Pirmasis reprezentacinis Preilos pastatas atgis rudenį

Pirmasis reprezentacinis Preilos pastatas atgis rudenį

Besidomintys kultūros paveldu Neringoje mokėsi ir aptarinėjo senų medinių pastatų išsaugojimo ir restauracijos subtilybes. Savo patirtimi saugojant ir perkeliant senus medinius pastatus dalijosi ir paveldo specialistai iš Norvegijos.

Restauratoriai, paveldo specialistai, Kuršių nerijos nacionalinio parko specialistai, statybą bei restauraciją studijuojantys studentai ir kiti mokymų dalyviai turėjo galimybę akivaizdžiai susipažinti su senųjų pastatų išsaugojimo galimybėmis Preiloje, kur baigiamas restauruoti XX a. pradžios medinis pastatas. Šiems restauravimo darbams vadovaujantis Vaidas Bliūdžius teigė, kad medinių pastatų konstrukcija primena "Lego" konstruktorių, kai iš anksto pagamintos įvairios detalės tiesiog pritaikomos viena prie kitos, o kilus būtinybei pastatas nesunkiai perkeliamas į kitą vietą.

Kuršių nerijoje mediniai pastatai neretai "keliaudavo" iš vienos vietos į kitą, nes ilgą laiką vietiniai gyventojai kovojo su slenkančiu smėliu, ne kartą skandinusiu ištisus kaimelius. Medinius rąstinius namus nesunku taisyti - parėmus vieną ar kitą kampą galima keisti supuvusius, laiko išbandymų neatlaikiusius rąstus ar konstrukcijas. Taip elgiamasi ir su restauruojamu pastatu - autentiškos detalės, konstrukcijos nemetamos lauk, o panaudojamos.

Namas Preiloje, kurį prikelti antrajam gyvenimui padėjo EEE finansinio mechanizmo lėšos, yra seniausias toje teritorijoje, pradėjęs naują, reprezentacinį besikuriančios gyvenvietės centrinės gatvės užstatymą. Iki restauracijos pastato būklė buvo labai bloga: pamatai sutrūkinėję, medinės sienų ir stogo konstrukcijos pažeistos puvinio, grybo ir kirvarpų, sienų lentos sueižėjusios, stogo danga ir kiti pastato elementai kažkada pakeisti į kitus, neautentiškus.

Kultūros paveldo ekspertas Kęstutis Demereckas aiškino, kad nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios darbai atliekami taikant senąsias tradicines technologijas, todėl projekto įgyvendinimas yra unikalus Lietuvoje: atliekant darbus kuriama ir vaizdinė filmuota bei rašytinė edukacinė medžiaga, kurią ketinama pristatyti projekto pabaigoje. Įdomu ir tai, kad saugant senųjų medinių pastatų autentiškumą būtina tinkamai naudoti netgi darbo įrankius ir kitus procesus. Tikimasi, kad tai padės vėliau sėkmingai restauruoti ir kitus panašius statinius.

Mokymuose dalyvavę kultūros paveldo specialistai iš Norvegijos tikino, kad jų šalyje senų medinių pastatų išsaugojimas jau tapo savotišku prestižu bei tikro dėmesio kultūros vertybėms objektu. Netgi vidutines pajamas gaunanti norvegų šeima pajėgi ženkliai prisidėti restauruodama nuo seno šeimoms ar giminei priklausiusius pastatus. Jų nuomone, saugant senąją architektūrą šeimos nariams nuo mažens skiepijama pagarba kultūros paveldui, saugomos šeimos tradicijos ir relikvijos. Vertindami Preiloje atliktus pastato restauracijos darbus, norvegų specialistai minėjo aukštą darbų kokybę, didelį kruopštumą, norą, kiek įmanoma, išsaugoti autentiką.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder