Pilies tiltas jau laukia konkurso laimėtojo

Pilies tiltas jau laukia konkurso laimėtojo

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybė su nekantrumu laukia, ar nebus apskųsta pasiūlymų eilė, sudaryta Pilies tilto rekonstrukcijos konkurso nugalėtojui išrinkti.

Konkurse dalyvavo trys įmonės, iš jų ir sudaryta eilė. Jei ji nebus apskųsta, rugsėjo 16 dieną bus duotas leidimas sudaryti darbų sutartį su konkurso dalyviu, eilėje įrašytu pirmuoju numeriu.

Pagal sutartį, Pilies tilto rekonstrukcijos darbai turėtų būti atlikti per 36 mėnesius nuo jos pasirašymo dienos. Orientacinė darbų vertė - apie 11,5 mln. Lt.

Planuojama, kad bus kapitaliai remontuojama tilto pakėlimo įranga su visais varikliais ir hidrauline dalimi, diegiamas naujas pakėlimo mechanizmo valdymo pultas (jis išliks dabartiniame mūriniame namelyje ant tilto).

Vienas iš svarbiausių darbų - sijų keitimas. Tiesa, pagrindinės sijos liks tos pačios, o surūdijusios jungiamosios bus keičiamos, atraminės konstrukcijos bus sustiprintos.

Be to, bus atnaujinamas tilto paklotas - ne tik viršutinė asfaltinė danga, bet ir metalinis pagrindas, taip pat bus sumontuoti nauji turėklai, modernus saulės baterijų apšvietimas, atnaujinti laiptai ir lietaus nuotekų sistema.

Kol kas tiksliai neaišku, kada darbai bus pradėti.

"Viskas bus sprendžiama, kai bus pasirašyta sutartis. Tada bus paruoštas ir darbų grafikas. Aišku, mes norėtume, kad darbai prasidėtų kuo greičiau, stengsimės spausti rangovą tiek, kiek leis sutarties sąlygos", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda.

Dienraščio žiniomis, valdininkai norėtų, kad darbai prasidėtų jau šį rudenį, o galimas konkurso laimėtojas juos pradėti pageidautų tik pavasarį.

Šiaip ar taip, vairuotojams (taip pat ir Tiltų gatvės gyventojams) nepatogumų išvengti nepavyks. Vykstant tilto remonto darbams eismas juo bus uždarytas maždaug metams, tad dabar Pilies gatve važiuojančiam transportui bus leista važiuoti Tiltų gatve.

Kiek lengviau bus pėstiesiems ir dviratininkams - ties buvusia senąja perkėla žadama įrengti laikiną medinį tiltuką per Danę, koks prieš kelerius metus buvo sumontuotas ties "Meridianu" rekonstruojant Biržos tiltą.

ISTORIJA

Medinė Pilies tilto versija, tuomet vadinta Karolio (Frydricho Vilhelmo III sūnaus) tiltu, buvo pastatyta 1826 m. vietoje per Danę kursavusio kelto. Tiltas sujungė naująją prekyvietę, apie 1820 m. įrengtą tarp teatro ir piliavietės, su sparčiai besivystančia šiaurine miesto dalimi. 1877-1878 m. tiltas perstatytas.
1904 m., nutiesus tramvajaus liniją, Karlo tiltas pakeistas metaliniu. Jo konstrukcija buvo ne suvirinta, o sutvirtinta kniedėmis - kaip Eifelio bokštas. Jis buvo pakeliamas elektros variklio pagalba.
1944-1945 m. sovietų kariuomenei užimant miestą Karlo tiltas sunaikintas, vėliau buvo atstatomas net 7 metus. Paskutinė jo rekonstrukcija vyko 1974-1976 m.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder