Pavojingiausia vieta pėsčiajam - perėja

Pavojingiausia vieta pėsčiajam - perėja

Nors ir mažėja Klaipėdos gatvėse įvykusių avarijų metu nukentėjusių bei žuvusių žmonių, nerimą kelia tai, kad po automobilių ratais dar gana dažnai papuola pėstieji. Dar blogiau - tokie susidūrimai neretai įvyksta perėjose.

Tokias išvadas galima daryti išanalizavus Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro pateiktą 2012 m. avaringumo statistiką. Pareigūnai taip pat pripažįsta, jog nukentėję pėstieji - jų galvos skausmas.

Nėra perėjos, nėra problemos?

Iš viso pernai Klaipėdos gatvėse įvykusių avarijų metų nukentėjo 247 žmonės (mažiausiai nuo 2008-ųjų). Daugiausiai sužalotų žmonių - 74 - buvo pėsčiųjų perėjose partrenkti asmenys. Po automobilių ratais papuolė dar 39 pėstieji, kurie gatves kirto neleistinose vietose.

Uostamiestyje įvykusių avarijų metu 2012-aisiais žuvo 5 žmonės (2011 m. - 9). Iš jų 3 - pėstieji.

Daugiausiai nelaimių įvyko nereguliuojamose perėjose. Tai pro akis nepraslydo nei vietos policijai, nei savivaldybei, nei centrinei valdžiai. Susisiekimo ministerija į Klaipėdą pasiuntė specialistų ir tyrėjų pajėgas, kurios pasiūlė kelis sprendimus, tarp jų - atnaujinti perėjų žymėjimą, pagerinti apšvietimą, o keliolika perėjų pagrindinėse miesto gatvėse iš viso panaikinti.

Kol kas nežinia, ar bus įvykdytos šios rekomendacijos, ar bus imtasi kitokių priemonių, tačiau mažinti nukentėjusiųjų pėsčiųjų skaičių yra vienas iš prioritetinių Klaipėdos savivaldybės eismo saugumo gerinimo 2012-2014 metų programos darbų.

Proto įkrės baudomis

"Kartais atrodo, kad kai kurie vairuotojai ir pėstieji yra iš skirtingų planetų, nesuvokiantys vienas kito veiksmų. Prie vairo sėdintis žmogus turėtų suvokti, jog artėjant prie pėsčiųjų perėjos reikia sumažinti greitį, o pėsčiajam nederėtų žengti į perėją neapsidairius ir neįvertinus padėties. Galima drąsiai teigti, kad dėl įskaitinių įvykių kalti ir tie, ir tie", - pastebi Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Dėl to tarp prioritetinių šių metų biuro darbų numatyti ir specialūs pėsčiųjų kontrolei skirti reidai.

"Žinome vietas, kur žmonės mėgsta kirsti gatves ne perėjose. Prie jų stovės skiriamaisiais ženklais nepažymėti policijos automobiliai ir fiksuos pažeidimus. Nepaklusniuosius bausime, kiek galima jiems aiškinti, kad taip elgtis negalima", - žadėjo viršininkas.

Tamsoje yra nematomi

Avaringumo statistikoje ne be reikalo išskirtos pėsčiųjų žūtimis pasibaigusių įvykių datos.

"Dažniausiai tai - laikotarpis, kai užsitęsia tamsus paros metas. Šioje vietoje derėtų priminti atšvaitus, kurių lietuviai dar nemėgsta. O pareigūnai gali pasakyti, kad ir pernai net mažiausias atšvaitėlis galėjo išsaugoti ne vieną gyvybę", - sakė R. Šideikis.

Beje, pareigūnai jau anksčiau yra pabrėžę, kad turėti šviesą atspindinčius elementus lengviau įtikinti jaunąją kartą. Galbūt dėl to tarp žuvusių pėsčiųjų pernai nebuvo nė vieno nepilnamečio.

Padaugėjo policijos patrulių

Visoje Klaipėdos apskrityje pernai išaiškinta per 44 tūkst. Kelių eismo taisyklių pažeidimų - vidutiniškai apie 120 per dieną. Tradiciškai, dažniausiai viršijamas greitis, vis dar nesegimi saugos diržai, trečioje vietoje - pėsčiųjų padaryti pažeidimai. Toliau seka neblaivūs vairuotojai, už jų - chuliganiškas ir pavojingas vairavimas.

Stacionarūs matuokliai Klaipėdos gatvėse užfiksavo per 5,5 tūkst. greičio viršijimo atvejų, surašyta per 9 tūkst. protokolų, paskirta 1,9 mln. litų baudų, išieškota - 2,4 mln. Lt.

Pernai mieste organizuoti 97 įvairūs reidai, panašus skaičius planuojamas ir šiemet.

Perskirsčius pajėgas tikimasi dar aktyvesnės kovos su pažeidėjais.

Pernai gegužė Kelių policijos biure įsteigta patrulių kuopa, o pareigūnų skaičius nuo 25 išaugo iki 43. Gali būti, jog šiemet jų dar daugės - iš viso numatyta 70 vietų.

"Keičiame taktiką, patruliai dažniau išvažiuoja į gatves, ypač naktimis. Tai pasitvirtino - kasnakt įkliūva 4-5 neblaivūs vairuotojai", - sakė R. Šideikis.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder