Patraukliausios verslui vietos – atsitiktiniams žaidėjams

Patraukliausios verslui vietos – atsitiktiniams žaidėjams

Rinkliavos pokyčiai lems mažesnes biudžeto pajamas, o pasipiktinę verslininkai gali siekti susigrąžinti įmokas.

Keletą metų Palangoje norintys prekiauti ar paslaugas teikti verslininkai buvo verčiami galvoti ne tik apie savo verslą, o ir investuoti į kurorto infrastruktūros gerinimą. Aukojama suma ir buvo lemiamas atrankos kriterijus. Miestui, jo gyventojams, atvykstantiems svečiams, o ir patiems verslą plečiantiems konkursų dalyviams nuo to buvo tik geriau. Deja, tokiam palangiškių sumanymui nebuvo lemta ilgai gyvuoti. Kažkam tokia tvarka nepatiko, pasiskundė, rado užtarimą. Teismo išaiškinimu nuspręsta, kad vietos politikų, atstovaujančių visuomenę Taryboje, sprendimas atrankos kriterijumi rinktis finansinį faktorių turi būti pakeistas. Taryba taip ir padarė – grąžino anksčiau galiojusią tvarką. Dabar konkurso dalyviai trauks kamuoliukus – kieno spalvotas, tas laimėtojas.

Infrastruktūros mokesčio nebeliko

Savivaldybės rinkliavų skyriaus vedėjos pavaduotoja Aušra Dangėlaitienė viliasi, kad biudžetas dėl pasikeitusios atrankos tvarkos nenukentės: „Ji Palangoje jau yra buvusi. Be to, panaikinus infrastruktūros mokestį, buvo perskaičiuotas ir rinkliavos dydis. Tikimės, kad į biudžetą įplauks panaši pinigų suma kaip ir naudojant ligšiolinį atrankos modelį“. Anot pašnekovės, šiemet taikomas rinkliavos mokesčio dydis yra apskaičiuotas pagal ankstesnių metų gautas pajamas, vietos patrauklumą. Mat šiųmečiai konkurso dalyviai tik sumoka dalyvio mokestį ir jokio papildomo infrastruktūros mokesčio (kas dvejus metus buvo lemiamas kriterijus) Palangos miestui nesiūlo. „Todėl gali būti, kad kai kurios vietos taps labai konkurencingomis. Gali būti, kad vienoje vietoje prekiauti ar paslaugas teikti įsigeis dešimt ir daugiau subjektų. Reikia gerai apgalvoti atrankos modelį, kad vėliau nekiltų nereikalingų diskusijų, trikdžių. Tuo labiau, kad atrankas kiekvienai vietai turime spėti surengti iki vasaros sezono pradžios. Be to, mes stengiamės visiems konkurso dalyviams sudaryti vienodas sąlygas, - tikina Rinkliavų skyriaus darbuotoja. - Taryba patvirtino 259 vietas (su prekybos taškais paplūdimiuose). Tai – mažiau nei buvo, bet čia nėra įskaičiuotos veiklos, kurioms atrankų rengti nereikia (šventės, prekyba moterų paplūdimyje). Taip pat reikia nepamiršti, kad konkurso laimėtoje toje vietoje galės dirbti trejus metus“.

Primityvus, bet patikimas būdas

Tuo pačiu sprendimu Palangos politikai pakeitė ne tik naujas prekybos ir paslaugų teikimo viešose vietose schemas, o ir prekiautojų ar paslaugų teikėjų atrankos aprašą. „Tai aktualu labai mažai verslininkų daliai, nes, kaip minėjau, konkursus miestas organizuoja kas trejus metus, o tvarka, kai lemiamas veiksnys buvo infrastruktūros mokesčio dydis, galiojo tik porą metų, - aiškina Rinkliavų skyriaus vedėjos pavaduotoja. – Grįžome prie kamuoliukų tvarkos. Į nepermatomą indą dėsime tiek kamuoliukų, kiek konkreti vieta sulauks interesantų. Nespalvotų kamuoliukų inde bus dauguma, išskyrus vieną. Todėl atrankoje bus privalu dalyvauti visiems pretendentams“.

Kalbėdama apie finansinę atrankos pusę, A. Dangėlaitienė akcentuoja, kad dabar visi besivaržantieji iki atrankos dienos turi būti įmokėję pusę Savivaldybės nustatyto metinės rinkliavos dydžio. Visi pralaimėjusieji įmokas susigrąžins, o laimėtojas per penkias darbo dienas privalės sumokėti likusią pinigų sumą. Jeigu dalyvis šito nepadarys, pradinė dalyvio įmoka jam nebus grąžinama ir jis praras teisę nurodytoje vietoje teikti paslaugas (arba prekiauti). Taip pat šis laimėtojas privalės elgtis ir kitus dvejus metus – sumokėti metinį mokestį iki balandžio 30 dienos. „Tačiau gali būti, kad verslininkas persigalvos arba jo netenkins laimėtoji vieta ir jis nebenorės paslaugų teikti dar dvejus metus. Tokiu atveju jis nebemokės mokesčio kitiems metams ir neteks teisės į laimėtąją vietą – ji bus perleista kitiems“, - patikslina naująją tvarką Rinkliavų skyriaus atstovė.

Siūlo kitą tvarką

Tarybai tvirtinant naująją tvarką jokiai politinei partijai nepriklausantis Eimutis Židanavičius džiūgavo, kad šįkart priimamas sprendimas – teisingas. „Du metus (2014-2015 m.) iš verslininkų pinigai buvo renkami neteisėtu būdu. Į mane kreipiasi žmonės, kad padėčiau teisminiuose procesuose – jie nori susigrąžinti pinigus“. Šiam politikui oponuojantys kolegos ragino susilaikyti nuo aktyvaus tarpininkavimo, priminė, kad verslininkų sumokėtos lėšos buvo panaudotos miesto, pačių gyventojų gerbūviui. A.Dangėlaitienė tąsyk pataisė E.Židanavičių – Savivaldybės veikla minimu laikotarpiu buvo teisėta. Tačiau politikas ir dabar yra įsitikinęs, kad infrastruktūros mokestis Palangoje buvo renkamas neteisėtai. „Kamuoliukų atrankos sistema yra naudota nuo 2012 iki 2014 metų. Tąsyk pats buvau politikų grupėje, kuri iniciavo šią tvarką. Kodėl? Nes tuo metu galiojusi kita tvarka kėlė įtarimų, kad konkursai vyksta neskaidriai, - įsitikinęs nepartinis tarybos narys. – Sutinku, kad kamuoliukų traukimas – nėra geriausias atrankos būdas, bet jis bent nesuteikia galimybės sukčiauti“. E.Židanavičius pritarė, kad dabar naujai patvirtinta rinkliavos tvarka sumažins biudžeto pajamas. „Dar labiau biudžetą pamažintų verslininkai, kurie kreiptųsi dėl per 2014-2015 metus įmokėto infrastruktūros mokesčio susigrąžinimo. Jis turėtų būti grąžintas iš Savivaldybės biudžeto, nes buvo renkamas neteisėtai. Tai – nemažos sumos. Aš turiu idėją, kaip šią problemą galima spręsti, tik abejoju ar Savivaldybės klerkai nepatingės dirbti, - akcentuodamas, kad prekybos ar paslaugų vietas reikėtų išnuomoti už kur kas aukštesnę nei dabar Taryba patvirtino kainą, kalba E.Židanavičius. – Konkursu reikėtų užsiimti iš rudens, o ne prieš pat vasaros sezoną. Turėdami ilgą laiko tarpą galėtume iš pradžių patraukliausioms verslui vietoms taikyti aukščiausią kainą ir gal būt atsirastų, kas sutiktų ją mokėti. Tokiam verslininkui neatsiradus, po mėnesio būtų galima įkainį kiek sumažinti ir t.t. O dabar, kai į vieną vietą pretenduoja 20-30 verslininkų, o laimi atsitiktinis žmogus, nėra jokios naudos“.

Pašnekovas stebisi, kuo yra grįsta dabartinė rinkliavos apskaičiavimo metodika. E.Židanavičiaus įsitikinimu, vadovautis praėjusių metų rodikliais yra neprotinga. Tad naująją tvarką politikas patartų ir vėl keisti.

Tikisi įstatymų pataisos

Vicemeras Rimantas Antanas Mikalkėnas grįžimą prie kamuoliukų traukimo sistemos vadina „nesąmone“. „Nesu teisininkas ar žinovas, kalbu kaip žmogus ir aš manau, kad kiekvienai vietai turi būti rengiamas savotiškas konkursas, aukcionas. Mano galva, natūralu, kad patraukliausios vietos turi atitekti verslininkams, kurie geba kurti verslą, turi pinigų, idėjų ir t.t. O dabartinė, grąžinta kamuoliukų sistema reiškia, kad laimės bet kas, atsitiktinis loterijos dalyvis, - neslepia nepasitenkinimo politikas. – Nuostolio miestas dėl pasikeitusios tvarkos tikrai neturės, tam juk ir renkama rinkliava. Tik tiek, kad įplaukos bus mažesnės. Taip pat nemanau, kad kažkas iš tų verslo atstovų, kurie dalyvavo konkursuose ankstesniais metais, kurie patys kuo didesnį siūlė ir mokėjo infrastruktūros mokestį dabar kreiptųsi į teismą ir siektų susigrąžinti įmokas. Tad Savivaldybės biudžetas dėl pasikeitusios tvarkos neturėtų nukentėti“.

R.A.Mikalkėnas stebisi ir tuo, kad klausimas dėl infrastruktūros mokesčio iškilo tik praėjus keliems metams nuo jo įvedimo – juk tokį sprendimo tvirtino vietos politikai, o Tarybos darbą stebėjo Vyriausybės atstovė. Ir niekas niekam iki šiol dėl to priekaištų neturėjo. Tad teismo sprendimą, kuriuo buvo uždrausta atrankos kriterijumi rinktis mokestį infrastruktūrai kurorte kelti, vicemeras įvardija kaip nelogišką. R.A.Mikalkėnas viliasi, kad ilgainiui palangiškiai ras kitą, visoms pusėms tinkamą atrankos būdą, o gal atsiras pokyčių ir Lietuvos teisinėje sistemoje.

Prekybos ir paslaugų vietų naujovės

J.Basanavičiaus gatvėje nebelieka dviejų spaudos kioskų, stovėjusių prie Kurhauzo ir „Alyno“.

Toje pačioje gatvėje vėl bus teikiamos mini golfo paslaugos.

Dalis politikų siūlė įteisinti tatuiruočių darymą J.Basanavičiaus gatvėje. Tačiau didžioji Tarybos narių dalis tam nepritarė. Nuspręsta, kad tokia veikla turi būti atliekama uždaroje, sveikatai nekenksmingoje aplinkoje. Be to, piešti ant kūno yra leidžiama Jūratės ir Žvejų gatvėse.

Jūratės ir Žvejų gatvėse prekyba ne maisto produktais šiais metais perkeliama arčiau paplūdimio.

Ant Palangos tilto atsiras dvi apžvalgos aikštelės: viena netoli kranto, kita – pačiame tilto gale (prie prieplaukos įrengtoji bus panaikinta).

Kunigiškiuose, buvusioje vaikų stovykloje ir paplūdimyje atsiras irklenčių ir banglenčių nuomos punktai.

Bene labiausiai prekyba ir teikiamos paslaugos „apkarpytos“ Šventojoje, Prieplaukos gatvėje. Čia iš dar pernai buvusių 17 vietų liko vos šešios. Šis sprendimas priimtas vienerių metų laikotarpiui. Tik tokiam laikui verslininkai ir laimės atrankos konkursus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder