Paskutinis savaitgalis su Palangos grafais

Paskutinis savaitgalis su Palangos grafais

Didžiausias šalyje kurortas Palanga vasaros sezoną palydės senoviškai. Rytoj Birutės parke vyks neeilinis renginys – paskutinį kartą šiemet po atsinaujinusias Tiškevičių dvaro erdves vaikščios didikų giminę priminsiantys personažai, su kuriais bus galima nusifotografuoti.

„Tai – uni­ka­li ga­li­my­bė poil­siau­to­jams įsiam­žin­ti su jais, nes pa­pras­tai ak­to­riai, pa­si­puo­šę at­kur­tais XX am­žiaus pra­džios rū­bais, ne­si­fo­tog­ra­fuo­ja. Šeš­ta­die­nį mi­nė­si­me Bi­ru­tės par­ko die­ną, to­dėl bus pa­da­ry­ta iš­im­tis. Ren­gi­nį vai­ni­kuos kon­cer­tas po at­vi­ru dan­gu­mi, o pa­grin­di­nė te­ma – se­no­ji Pa­lan­gos fo­tog­ra­fi­ja“, – LŽ sa­kė ku­ror­to Kul­tū­ros cen­tro ren­gi­nių re­ži­sie­rė Auš­ra La­to­nie­nė.

Vaiz­din­ga­me par­ke lan­ky­to­jus pa­si­tiks de­šimt su se­ną­ja fo­tog­ra­fi­ja su­si­ju­sių ins­ta­lia­ci­jų, bus pri­sta­ty­ta ir Jo­lan­tos Kliet­ku­tės iš­leis­ta kny­ga apie pir­muo­sius pa­jū­rio fo­tog­ra­fus Pa­uli­ną Mon­gir­dai­tę ir Ig­ną Stro­pų.

Su­lau­žys taisyklę

Bi­ru­tės par­ko die­na tar­si vai­ni­kuos vi­są Pa­lan­gos va­sa­ros se­zo­ną ir bus pa­sku­ti­nis ak­cen­tas prieš ra­mų ku­ror­ti­nį ru­de­nį.

„Kas­met or­ga­ni­zuo­da­mi Bi­ru­tės par­ko die­ną sten­gia­mės pa­pa­sa­ko­ti apie tai, kas bū­din­ga tik Pa­lan­gai ir ko nie­kur ki­tur nė­ra. Poil­siau­to­jai ga­li iš ar­ti, pla­čiau su­si­pa­žin­ti su mū­sų mies­te­lio is­to­ri­ja. Jau ne­be pir­mą se­zo­ną po gra­žų­jį par­ką ket­vir­ta­die­niais vaikš­čio­jo ir ne­by­lūs per­so­na­žai, tar­si at­ke­lia­vę iš XX am­žiaus pra­džios. Tai ir se­nie­ji gra­fai, jų šei­mos na­riai, tar­nai, gar­su­sis so­di­nin­kas“, – pa­sa­ko­jo A. La­to­nie­nė.

Ji pri­si­pa­ži­no, kad ne­re­tai iš par­ko lan­ky­to­jų tek­da­vo su­lauk­ti pa­sta­bų, kad su pra­šmat­nius kos­tiu­mus vil­kin­čiais ak­to­riais ne­ga­li­ma nu­si­fo­tog­ra­fuo­ti.

„Per­so­na­žai – ne­by­lūs, to­dėl ne­bend­rau­da­vo su pra­ei­viais, tik vaikš­čio­da­vo, žais­da­vo, ger­da­vo ka­vą. Sten­gia­mės par­ody­ti, kad par­kas – gy­vas, ta­čiau ne­no­ri­me, jog ak­to­riai virs­tų sa­vo­tiš­kais klou­nais, su ku­riais vi­si puo­la fo­tog­ra­fuo­tis. Vis dėl­to šeš­ta­die­nį, Bi­ru­tės par­ko die­ną, bus pa­da­ry­ta iš­im­tis – lan­ky­to­jai nuo 13.30 val. iki 16.30 val. ga­lės su per­so­na­žais įsiam­žin­ti“, – sa­kė ren­gi­nių re­ži­sie­rė.

Per­so­na­žai ne tik ke­lia nuo­sta­bą tu­ris­tams, bet ir su­ke­lia ku­rio­zi­nių si­tua­ci­jų. Gin­ta­ro mu­zie­jaus dar­buo­to­jai LŽ yra pa­sa­ko­ję, kaip vie­na pa­gy­ve­nu­si pa­lan­giš­kė net pri­ėjo prie gra­fo ir jo pa­pra­šė pi­ni­gų sa­vo poe­zi­jos kny­gai iš­leis­ti. O ne­ga­vu­si no­ri­mo at­sa­ky­mo nu­sku­bė­jo į mu­zie­jų skųs­tis, ko­dėl gra­fas su ja ne­bend­ra­vo...

Bi­ru­tės par­ke bus ir XVIII am­žiaus au­ten­tiš­ka ka­rie­ta, pa­puoš­ta Tiš­ke­vi­čių her­bu. Ke­tur­kin­kis is­to­ri­nis lan­do per­duo­tas Pa­lan­gai iš Lie­tu­vos dai­lės mu­zie­jaus fon­dų, o pa­na­šių ka­rie­tų ša­ly­je yra vos ke­lios. Tad lan­ky­to­jai ga­lės nu­si­fo­tog­ra­fuo­ti ir ke­tur­kin­kia­me lan­do.

Dė­me­sys fotografijai

Ju­bi­lie­ji­niam ren­gi­niui or­ga­ni­za­to­riai ne­at­si­tik­ti­nai pa­si­rin­ko fo­tog­ra­fi­jos te­mą: šie­met su­kan­ka 150 me­tų nuo pir­mo­sios Lie­tu­vos ir pa­jū­rio fo­tog­ra­fės mo­ters P. Mon­gir­dai­tės gi­mi­mo (1865).

Ši mo­te­ris Pa­lan­go­je 1889 me­tais ati­da­rė sa­vo fo­tog­ra­fi­jos sa­lo­ną, in­ten­sy­viai fik­sa­vo anuo­me­čio ku­ror­to vaiz­dus, ten gy­ve­nan­čius, poil­siau­jan­čius žmo­nes ir grei­tai pel­nė gra­fų Tiš­ke­vi­čių dė­me­sį. Jie sam­dė P. Mon­gir­dai­tę kaip sa­vo šei­mos fo­tog­ra­fę, to­dėl iš­li­ko ne­ma­žai uni­ka­lių kad­rų iš Tiš­ke­vi­čių dva­rų, par­kų Kre­tin­go­je bei Pa­lan­go­je, jų šei­mos gy­ve­ni­mo aki­mir­kų.

„P. Mon­gir­dai­tės dar­bų par­oda vyks par­ko so­di­nin­ko na­me­ly­je prie cen­tri­nio įėji­mo. O prie pa­grin­di­nio ta­ko bus iš­dės­ty­ta 10 ins­ta­lia­ci­jų. Tai bus sa­vo­tiš­kos skir­tin­gos fo­toa­tel­jė nuo XX am­žiaus pra­džios iki nau­jau­sių lai­kų. Juk se­niau žmo­nės itin ver­ti­no fo­tog­ra­fi­ją, kiek­vie­na šei­ma, at­vy­ku­si į ku­ror­tą, no­rė­da­vo įsiam­žin­ti. Šeš­ta­die­nį bus ga­li­ma tai pa­da­ry­ti po at­vi­ru dan­gu­mi įreng­to­se spe­cia­lio­se erd­vė­se su jū­ros fo­nais ir ki­tais ak­cen­tais“, – pa­sa­ko­jo A. La­to­nie­nė.

No­rin­tie­ji ga­lės pa­po­zuo­ti ir fo­to­me­ni­nin­kui Gin­tui Ka­vo­liū­nui, ku­ris par­ko lan­ky­to­jus fo­tog­ra­fuos ir jau po 15 mi­nu­čių pra­džiu­gins se­no­vi­niu bū­du pa­da­ry­ta nuo­trau­ka. Jis pa­de­mons­truos ir dau­ge­liui ne­ži­no­mą, ta­čiau įdo­mią nuo­trau­kų da­ry­mo tech­ni­ką.

Pa­va­ka­re, 17 val., Bi­ru­tės par­ko lan­ky­to­jai Gin­ta­ro mu­zie­ju­je ga­lės iš­vys­ti tea­tra­li­zuo­tą J. Kliet­ku­tės kny­gos „Pir­mie­ji pa­jū­rio fo­tog­ra­fai: Pa­uli­na Mon­gir­dai­tė, Ig­nas Stro­pus“ pri­sta­ty­mą.

„Šie­met su­kan­ka 150 me­tų nuo P. Mon­gir­dai­tės ir 130 me­tų nuo I. Stro­paus gi­mi­mo, to­dėl sim­bo­liš­ka, kad ma­no kny­ga pa­si­ro­dė da­bar. O P. Mon­gir­dai­tė iš­ties nu­si­pel­no daug dė­me­sio, nes ji bu­vo pir­ma Pa­lan­gos ir Kre­tin­gos fo­tog­ra­fė, už jos dar­bus se­nes­nių fo­tog­ra­fi­jų tie­siog nė­ra. Mo­te­ris ne tik dir­bo stu­di­jo­je, bet ir fik­sa­vo gat­ves, pa­sta­tus, erd­ves, to­dėl da­bar tu­ri­me iš­li­ku­sios daug ne­įkai­no­ja­mos iko­nog­ra­fi­nės me­džia­gos. 500 eg­zemp­lio­rių ti­ra­žu iš­leis­to­je kny­go­je pa­nau­do­ta be­veik 600 se­nų­jų fo­tog­ra­fi­jų, že­mė­la­pių, ki­to­kių ilius­tra­ci­jų“, – LŽ sa­kė kny­gos au­to­rė J. Kliet­ku­tė.

18.30 val. par­ko ro­ton­do­je vyks bai­gia­ma­sis Pa­lan­gos or­kes­tro va­sa­ros se­zo­no kon­cer­tas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder