Paskui baidares Minijoje - kalnai šiukšlių

Paskui baidares Minijoje - kalnai šiukšlių

Nors gegužė šiluma nelepina, tačiau vadinamieji baidarių ekstremalai Minijoje sezoną jau pradeda. Pramogautojai labiausiai pamėgo ruožą nuo Aleksandravo ligi Kartenos, kur upė išskleidžia visą savo laukinį grožį – rėvas, šlaitus, kilpas. Tačiau šis ruožas yra ir labiausiai teršiamas jų paliktomis šiukšlėmis.

Imsis pilietinės iniciatyvos

Intensyviausi srautai plūsta vasarą – šiltais savaitgaliais mūsų rajone Minija praplaukia ligi 300 baidarių.

Vien Kartenos seniūnijos teritorijoje, seniūnės Gintarės Padvaiskienės teigimu, yra per 10 vietų, kur sustoja baidarėmis plaukiantys pramogautojai. „Savo šurmuliu ir lalėjimu miestelio žmonėms jie netrukdo. Tačiau yra vienintelė problema – žmonės dar vis tebešiukšlina, ir šiai pramogai vis labiau populiarėjant, upės krantai po savaitgalių apauga šiukšlėmis. O surinkti tenka mums“, – kalbėjo G. Padvaiskienė.

Ji sakė, jog privažiuojamose pakrančių vietose seniūnija yra pastačiusi konteinerius, tačiau žmonės tingi paėjėti ligi jų, ir šiukšles palieka tiesiog krante.

„Kaskart, kai Salantų regioninio parko direkcija rengia susitikimus su baidares nuomojančiais verslininkais, keliu šiukšlinimo problemą. Ketiname ir patys imtis pilietinės iniciatyvos – visuose sustojimuose į poilsiautojus kreipsimės draugiškai: žmonės, būkit geri gamtai ir patys sau, iki artimiausio konteinerio tėra vos keli žingsniai. Iš patirties žinau, jog tai suveikia: anksčiau karteniškiai per valstybines šventes nekeldavo vėliavų, o kai kelis kartus vis paraginome miestelio žmones, šiemet jos suplevėsavo kone ant kiekvieno namo“, – tvirtino seniūnė.

Įveda lankytojo bilietą

Salantų regioninio parko vadovas Modestas Šečkus tikino, jog jie investuoja nemažai laiko į prevencinį aplinkosauginį darbą – susitikimams su baidarių nuoma užsiimančiais verslininkais. Todėl jis mano, jog poilsiautojai jau nebešiukšlina Minijos pakrantėse tiek, kiek anksčiau.

„Stambieji baidarių verslininkai – jų šiuo metu yra 6 – suinteresuoti tausoti gamtą, tai jie akcentuoja savo klientams. Tačiau pradedantiesiems, turintiems vos kelias baidares, svarbiausia užsidirbti pinigą – paleidžia pramogautojus, o po manęs, kaip sakoma, – nors tvanas“, – kalbėjo M. Šečkus.

Anot jo, pradedant baidarių verslą, gauti jų leidimo nereikia. Šį verslą, kaip ir kitus, reguliuoja Mokesčių inspekcija. Tačiau išvien su aplinkosaugininkais parko direkcija vykdo aplinkos taršos kontrolę.

„Prieš kiekvieną baidarių sezoną susitinkame su verslininkais, aptariame opius reikalus. Seniūnai aikštelėse parūpino konteinerius, o verslininkai baidarininkams įduoda šiukšlių maišus. Policininko ar aplinkosaugininko kiekvienoje aikštelėje nepastatysi, todėl galime tik apeliuoti į žmonių sąžinę“, – tvirtino vadovas.

Minija teka per Salantų regioninio parko teritoriją, šiemet parkų lankytojams bus įvestas 1 eurą kainuojantis lankytojo bilietas. „Tikimės, kad ir verslininkai, ir pramogautojai bus sąmoningi ir įsigydami bilietą, bei taip pasitarnaus tvarkant parko aplinką“, – įsitikinęs M. Šečkus.

Šiukšles palieka baidarėse

Baidares jau šeštus metus nuomojantis – šiuo metu jų turi 40 – verslininkas Marius Mažeikis, bendrovės „Minijos baidarės“ savininkas, tikino, jog jų klientai yra įspėjami, kad nešiukšlintų upėje ir jos pakrantėse, šiukšles krautų į maišus ir šiuos paliktų baidarėje.

„Pargabentas šiukšles mes patys išsirūšiuojame. Dar paskatiname žmones būti gamtos draugais – juk nesunku ilsintis aprinkti ir kitų išmėtytas šiukšles“, – tvirtino M. Mažeikis.

Jis sakė, jog kas pavasarį, prieš prasidedant sezonui, jie ir patys praplaukiantys Minija tam, kad apkuoptų aikšteles. „Išvien su Salantų regioninio parko darbuotojais ir Klaipėdos universiteto studentais dalyvavome aplinkosauginėje akcijoje „Darom“ ir tvarkėme Minijos pakrantes“, – teigė verslininkas.

Jis pastebėjo, jog per pastaruosius metus gerokai pasikeitė baidarėmis plaukiančiųjų kontingentas: „Verslo pradžioje išplaukdavo kompanijos ir būtinai pakelėj keldavo balius. Dabar situacija pasikeitė – šią pramogą labiau pamėgo žmonės, kurie plaukia ir tuo mėgaujasi. Mėgstantiems linksmai pramogauti, pakelėse atsirado kaimo turizmo sodybų, pirčių, ir ten jie dažniausiai švenčia.“

Mažėja tulžių perimviečių

Anot M. Šečkaus, pernai Salantų regioninio parko teritorijoje – 47 km ruože nuo Mardosų, Plungės r., iki Kartenos – iš ES lėšų buvo įgyvendintas projektas, kurio tikslas – sutvarkyti Minijos upės informacinę sistemą bei įrengti Šilpelkės miško pažintinį taką.

Pagal šį projektą buvo įrengta 12 baidarių sustojimo vietų, tačiau tik 3 iš jų tėra valstybinėje žemėje – Kartenoje prie piliakalnio ir tilto bei Dauginčiuose, ties Šilpelkės tako pradžia, o kitos – privačiose valdose, tačiau su jų savininkais yra susitarta, kad žmonės galėtų išsilaipinti.

„Aikštelės yra paženklintos specialiu ženklu su P raide. Taip pat įrengta 17 upės informacinių ženklų: apie pačią Miniją, jos maršrutai, sustojimai, nurodyta rezervato, vadinamo Dyburių arba Vilko kilpa, vieta ir kad jame draudžiama sustoti“, – papildė Salantų regioninio parko ekologė Asta Bagočienė.

Anot jos, rezervate yra saugomi Lietuvoje ir Europoje nykstantys, Minijos pakrantėse besiveisiantys paukščiai tulžiai, o pievose – griežlės.

„Kas trejus metus vykdome valstybinį monitoringą – stebime šių paukščių perimvietes. Labiausiai nuo baidarių nukenčia tulžiai, jų perėjimo laikas yra gegužė–birželis, tada jiems reikia ramybės. Nuo praėjusios stebėsenos tulžių perimviečių pakrantėse sumažėjo nežymiai. Ženklaus neigiamo baidarių poveikio nejaučiame, tačiau grėsmė išlieka“, – patikino parko specialistai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder