Paplūdimiuose šiemet gali tekti mokėti baudą

Paplūdimiuose šiemet gali tekti mokėti baudą

Lietuvos pajūrio paplūdimiuose dirbantys gelbėtojai šiam vasaros sezonui parengė ir naujovių, kurios operatyviau padės tramdyti nedrausmingus poilsiautojus. Palangos paplūdimiuose poilsiautojus stebės ne tik gelbėtojai, bet ir skraidančios bei stacionarios vaizdo kameros.

Skraidys „kalbantis“ dronas

Palangos gelbėtojai skraidančią vaizdo kamerą, vadinamąjį droną išbandė jau praėjusią vasarą, o šiemet jį dar patobulino. „Prie drono pritvirtinome garsiakalbį, todėl mažiau prevencinio darbo teks gelbėtojams. Dronas gali skristi 10 kilometrų spinduliu nuo centrinės Palangos gelbėjimo stoties. Per prie jo prikabintą garsiakalbį pranešime tai, ką sakome poilsiautojams asmeniškai, pavyzdžiui, kad nebrįstų į audringą jūrą, kad prižiūrėtų vaikus. Dronas mums tikrai pasitarnaus, reikia žengti į priekį, kai technologijos taip tobulėja“, – teigė Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Jis pateikė ir pavyzdį, kaip dronas gali sutaupyti lėšų bei laiko. „Jūroje yra plūdurai, kuriais pažymime, kur yra riba, iki kurios galima plaukti. Jei koks narsuolis plauks toliau, siųsime droną, kad jį įspėtų, jog reikia grįžti atgal. Jei neklausys, rodys mums įvairių pirštų kombinacijas, tada iki tokio narsuolio plauksime vandens motociklu, o dronu filmuotą medžiagą perduosime policijai, kad žmogui už taisyklių pažeidimą būtų surašytas protokolas. Anksčiau prie kiekvieno tokio narsuolio turėdavome priplaukti, neretai ir išklausyti keiksmų, o dabar už mus tai padarys dronas“, – aiškino J. Pirožnikas.

Moterų filmuoti neišdrįso

Šiemet Palangos paplūdimiuose įdiegta dar viena naujovė. Prie centrinės Palangos gelbėjimo stoties įrengta vaizdo kamera, ji nukreipta jūros tilto link. „Vaizdo kamera fiksuojamą vaizdą nuolat stebės vienas žmogus, todėl operatyviai galėsime reaguoti, jei kas nors nušoks nuo tilto, nes tai didelė problema. Jau net svarsčiau, kad ant tilto reikia statyti gelbėtojų budėjimo postą, tačiau, manau, jog geresnis sprendimas yra viską stebėti vaizdo kamera“, – aiškino J. Pirožnikas.

Vaizdo kamera fiksuos ne tik tai, kas dedasi ant jūros tilto, bet ir tai, kas vyksta paplūdimio ruože tarp centrinės gelbėjimo stoties ir tilto. „Jei žmonės akivaizdžiai vartos alkoholinius gėrimus, mums net nereikės jų įspėti. Tiesiog filmuotą medžiagą perduosime policijos pareigūnams, o jie jau spręs, ar surašyti protokolą už alkoholinių gėrimų vartojimą viešoje vietoje. Tiesą sakant, norime, kad kuo daugiau nedrausmingai paplūdimyje besielgiančių žmonių būtų nubausti, nes gal taip pavyks pasiekti, jog daugelis laikytųsi tvarkos. Vaizdo kamera taip pat padės fiksuoti ir vagystes, greičiau išaiškinti vagis“, – įsitikinęs J. Pirožnikas.

Jis prisipažino jog svarstė įrengti vaizdo kamerą, kuri filmuotų vaizdą nuo centrinės gebėjimo stoties Šventosios link. „Tačiau tame ruože yra moterų paplūdimys, nesinori su jomis pyktis, todėl tokio sumanymo atsisakėme“, – juokėsi pašnekovas.

Gelbėja nukentėjusius nuo saulės

Palangos paplūdimiuose gelbėtojai jau budi, tačiau visu pajėgumu komanda pradės dirbti nuo birželio 1-osios. Palangos ir Šventosios paplūdimiuose dirbs 70 gelbėtojų, veiks 17 jų postų.

70 gelbėtojų komanda nuo Joninių dirbs ir Klaipėdos paplūdimiuose. Šiu metu juose poilsiautojų saugumu rūpinasi 24 gelbėtojai. „Tokių pajėgumų tikrai užtenka, nes jūroje vandens temperatūra siekia vos 12 laipsnių, tad labai retas ryžtasi į ją lipti. Daugiau darbo turi ne gelbėtojai, o slaugytojos, kurioms tenka rūpintis saulės smūgį patyrusiais poilsiautojais, tais, kuriems nuo karščio padidėjo kraujo spaudimas, ar tais, kurie per daug nusvilo saulėje. Žmonės tiek ištroškę saulės, kad į savo sveikatą nekreipia dėmesio“, – tikino įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Jo teigimu, šiemet vėl daug dėmesio bus skiriama nedrausmingiems poilsiautojams – prevencijai ir baudoms. Patys gelbėtojai rašyti protokolų už pažeidimus negali, todėl sutarta, kad paplūdimiuose dažnai patruliuos policijos pareigūnai, Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

Neringos paplūdimiuose nuo birželio 1-osios gelbėtojai dirbs visu pajėgumu. Komandoje – 42 žmonės. „Nuo birželio pradės veikti visi postai, nes dabar gelbėtojai dirba tik Nidos ir Juodkrantės centrinėse stotyse. Aišku, didelio gelbėtojų poreikio dabar dar nėra, nes jūra šalta ir rami, tačiau budėti vis tiek reikia, nes paplūdimiuose vyksta įvairūs dalykai. Nors galiu pasidžiaugti, kad pas mums paplūdimiuose ilsisi kiek kitokio mentaliteto žmonės, palyginti su Palanga ar Klaipėda. Pavyzdžiui, ir Neringos vasaros sezono atidarymo savaitgalis praėjo ramiai, nors žmonių pliažuose buvo daug, nes buvo karšta“, – teigė Neringos gelbėtojų vadovas Gintaras Kuprys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder