Paplūdimių prižiūrėtojai skelbia karą girtuokliams

Paplūdimių prižiūrėtojai skelbia karą girtuokliams

Ofi­cia­liai pra­dė­jo veik­ti cen­tri­nė Pa­lan­gos skęs­tan­čių­jų gel­bė­ji­mo sto­tis, o nuo bir­že­lio 1-osios dirbs ir vi­si pa­jū­rio plia­žų gel­bė­to­jai, ža­dan­tys šie­met staig­me­nų.

Pa­lan­giš­kiai tei­gia dar griež­čiau rea­guo­sian­tys į pa­plū­di­miuo­se al­ko­ho­lį var­to­jan­čius as­me­nis ir, užuot ap­si­ri­bo­ję drau­giš­kais įspė­ji­mais, šį se­zo­ną iš­kart kvie­sian­tys po­li­ci­ją. „Per­nai ga­vo­me net 180 poil­siau­to­jų skun­dų dėl plia­žuo­se gir­tau­jan­čių as­me­nų. Prie­ida­vo­me, įspė­da­vo­me, bet šios prie­mo­nės po­vei­kio ne­da­rė, to­dėl šie­met be skru­pu­lų kvie­si­me po­li­ci­ją. Už­teks. Vyks dar in­ten­sy­ves­nis pre­ven­ci­nis dar­bas“, - LŽ sa­kė šio ku­ror­to gel­bė­to­jų tar­ny­bos va­do­vas Jo­nas Pi­rož­ni­kas.

Pa­lan­ga griežtėja

Ofi­cia­liai bu­dė­ti Pa­lan­gos pa­plū­di­my­je, cen­tri­nė­je sto­ty­je, pra­dė­jo gel­bė­to­jai. „Kol kas ten bus tik trys žmo­nės, o nuo bir­že­lio 1-osios pra­dės dirb­ti vi­si 11 pos­tų nuo Šven­to­sios iki Ne­mir­se­tos. Iš vi­so – apie 60 gel­bė­to­jų. Kai ku­rie jų dir­bo ir per­nai, ki­tus pri­im­si­me po at­ran­kos ge­gu­žės 20-ąją. Ga­liu drą­siai pa­sa­ky­ti, kad šie­met pre­ven­ci­nio dar­bo ir draus­mės plia­žuo­se bus ge­ro­kai dau­giau ne­gu per­nai“, - tvir­ti­no J.Pi­rož­ni­kas.

Jis nu­ro­dė ir prie­žas­tis, lė­mu­sias šiuos pa­si­kei­ti­mus: per­nai iš 69 gel­bė­tų žmo­nių net 82 proc. bu­vo aps­vai­gę nuo al­ko­ho­lio. „Sta­tis­ti­ka krau­pi. To­dėl al­ko­ho­lį pa­plū­di­miuo­se var­to­jan­čius poil­siau­to­jus draus­min­si­me daug griež­čiau, nes mū­sų kan­try­bės tau­rė jau iš­sem­ta. Per­nai vyk­dė­me la­biau pre­ven­ci­nį dar­bą, nuo­lat in­for­ma­vo­me, kad ger­ti svai­ga­lus vie­šo­se vie­to­je, plia­žuo­se ar ko­po­se drau­džia­ma. Gel­bė­to­jai ban­dė ge­ra­no­riš­kai kal­bė­tis su pa­žei­dė­jais, iš­kart ne­pul­da­vo kvies­ti po­li­ci­jos, ne­bent bū­da­vo ne­pai­so­ma tei­sė­tų rei­ka­la­vi­mų ne­var­to­ti al­ko­ho­lio. Ta­čiau šie­met iš­kart kvie­si­me par­ei­gū­nus“, - pers­pė­jo gel­bė­to­jų tar­ny­bos va­do­vas.

Bau­da už al­ko­ho­lio var­to­ji­mą vie­šo­je vie­to­je juo­kin­ga: nuo 10 iki 50 li­tų, bet elg­tis kul­tū­rin­gai la­biau tu­rė­tų mo­ty­vuo­ti gė­da ir smū­gis įvaiz­džiui. „Ap­lin­ky­bė, kad žmo­gus yra baus­tas ad­mi­nis­tra­ci­ne tvar­ka, ly­dės jį vi­sur. Tai tu­rė­tų bū­ti ne­ma­lo­nu tiek kar­je­ros sie­kian­čiam stu­den­tui, tiek sa­ve ger­bian­čiam vy­res­niam pi­lie­čiui. Juk biog­ra­fi­jo­je at­si­ran­da tam­si dė­me­lė, įra­šas, ku­ris at­ei­ty­je ga­li pa­kenk­ti žmo­gaus įvaiz­džiui. Bent jau aš ne­ri­zi­kuo­čiau“, - sa­kė gel­bė­to­jas.

Klai­pė­do­je – slap­tas ginklas

Ku­ror­ti­niam se­zo­nui ren­gia­si ir Smil­ty­nės bei abie­jų Meln­ra­gių, Gi­ru­lių pa­plū­di­miai. Pa­sak juos pri­žiū­rin­čios biu­dže­ti­nės įstai­gos „Klai­pė­dos pa­plū­di­miai“ di­rek­to­riaus Vir­gi­ni­jaus Ur­bo­no, gel­bė­to­jai ofi­cia­liai pra­dės dirb­ti nuo bir­že­lio 1-osios. Jau su­rink­ta 40 žmo­nių ko­man­da, dar tiek pat bus pri­im­ta po at­ran­kos ge­gu­žės pa­bai­go­je.

„Vie­šo­se vie­to­se al­ko­ho­lį var­to­jan­čių as­me­nų prob­le­ma ak­tua­li ir mums. Ji aiš­kiai įvar­dy­ta me­ri­jo­je vy­ku­sia­me pa­si­ta­ri­me dėl ar­tė­jan­čio va­sa­ros se­zo­no, to­dėl bus de­da­ma dar dau­giau pa­stan­gų lė­bau­to­jams su­draus­min­ti. Bend­ra­dar­biau­si­me su po­li­ci­ja, me­ri­jos Vie­šo­sios tvar­kos sky­riu­mi, vyks ne­ti­kė­ti rei­dai“, - kal­bė­jo įstai­gos di­rek­to­rius.

V.Ur­bo­nas at­sklei­dė, kad Meln­ra­gė­je bus nuo­lat par­eng­tas iš­im­ti­nai po­li­ci­jai skir­tas ke­tur­ra­tis mo­to­cik­las. „Y­ra toks su­si­ta­ri­mas: mes skam­bin­si­me po­li­ci­jai, o ne­to­lie­se bu­din­tys pa­tru­liai sku­biai at­vyks ir, per­sė­dę į ke­tur­ra­tį, va­žiuos į iš­kvie­ti­mą pa­plū­di­my­je. Gau­dy­si­me var­to­jan­čiuo­sius al­ko­ho­lį tiek plia­žuo­se, tiek prie ko­pų ir ko­po­se. Juk sta­tis­ti­ka liūd­na - jū­ro­je ne­at­sar­giai el­gia­si bū­tent aps­vai­gę žmo­nės“, - pa­brė­žė V.Ur­bo­nas.

Jis pri­dū­rė, kad šiais me­tais Smil­ty­nė­je žmo­nių lau­kia ir nau­jo­vės, ne­su­si­ju­sios su griež­tes­ne poil­siau­to­jų prie­žiū­ra. „Ga­li­me pa­si­džiaug­ti, jog už 10 tūkst. li­tų, ku­riuos sky­rė me­ri­ja, Smil­ty­nė­je įreng­si­me ne­mo­ka­mą me­di­nių at­rak­cio­nų, lai­py­nių ir sū­py­nių vie­tą vai­kams. Smil­ty­nė­je ir II Meln­ra­gė­je taip pat pra­dės veik­ti ne­mo­ka­mi vie­ši du­šai žmo­nėms nu­sip­raus­ti. Bus at­nau­jin­ti be­veik vi­si nu­si­lei­di­mo į pa­plū­di­mį laip­tai Meln­ra­gė­je, gel­to­na spal­va per­da­žy­tos be­to­ni­nės sie­ne­lės prie įėji­mų į Meln­ra­gės plia­žus - da­bar jos iš­mar­gin­tos gra­fi­čiais“, - var­di­jo nau­jo­ves V.Ur­bo­nas.

Ne­rin­gos gel­bė­to­jai ir­gi ke­ti­na tar­tis dėl griež­tes­nių pre­ven­ci­jos prie­mo­nių pa­plū­di­miuo­se. „Y­ra prob­le­mų dėl rū­kan­čių­jų ir ge­rian­čių­jų al­ko­ho­lį plia­žuo­se. Be abe­jo, bus pra­šo­ma po­li­ci­jos pa­gal­bos, nes mums pa­tiems su­dė­tin­ga draus­min­ti žmo­nes. Esu ma­tęs, kaip poil­siau­to­jai pa­plū­di­my­je vie­šai var­to­ja al­ko­ho­lį, rū­ko, net šu­nis at­si­ve­da. Ta­čiau vos tik iš­girs­ta at­va­žiuo­jan­tį ke­tur­ra­tį, iš­kart pa­sle­pia bu­te­lius, skar­di­nes, o ke­tur­ko­jį ko­ne į smė­lį už­ka­sa“, - pa­sa­ko­jo Ne­rin­gos gel­bė­ji­mo sto­čių va­do­vas Gin­ta­ras Kup­rys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder