Paminklas Žemaitijos krikštui - Šatrijos papėdėje

Paminklas Žemaitijos krikštui - Šatrijos papėdėje

Žalgirio mūšio dieną, liepos 15-ąją, Šatrijos piliakalnio papėdėje vyks kunigaikštį Vytautą Didįjį vaizduojančio paminklo pašventinimo ceremonija. Žinomo menininko, Nacionalinės premijos laureato Antano Kmieliausko sukurtas didingas kūrinys, dedikuotas Žemaitijos krikšto 600-osioms metinėms, šioje vietoje iškilo žemaičio ūkininko Vytauto Kondrato iniciatyva ir lėšomis.

Keturių su puse metro aukščio, 12 tonų svorio skulptūra iš pilko granito pastatyta Pašatrės dvaro teritorijoje, ant kalvos, asmeninėje 63-ejų ūkininko V. Kondrato žemėje. Tremtyje gimęs vyras taip išreiškė savo gilius patriotinius ir religinius jausmus.

"Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejus - reikšminga sukaktis, tačiau nebuvo paminėta. Priminti ją panorau pastatydamas paminklą. Kunigaikštis Vytautas Didysis oficialiai pradėjo Žemaitijos krikštą nuo Šatrijos kalno. Legenda byloja, jog Vytautas Didysis su Jogaila, atvykęs prie vienos svarbiausių pagonių šventviečių - Šatrijos kalno, užgesino čia vaidilučių kūrentą ugnį ir pastatė kryžių", - sakė V. Kondratas.

Šį įvykį ir primena menininko A. Kmieliausko sukurtas įspūdingas darbas. Pats menininkas ir medžiagą jam sukurti atrado. Didžiulį pilko granito luitą įsigyti panorusiam ūkininkui teko net skolintis pinigų. Pats V. Kondratas to nesureikšmina.

"Versle dažnai tenka pinigų skolintis. Tai - įprastas dalykas", - nedaugžodžiavo žemaitis, valdantis vieną didžiausių avių ūkių Lietuvoje.

Kūrybinis Žemaitijos krikštytojo paminklo procesas užtruko kone pusmetį. Nebuvo paprasta į Žemaitiją atgabenti 12 tonų sveriantį kūrinį iš Vilniaus. Tad iki tikrojo, praėjusiais metais minėto, Žemaitijos krikšto jubiliejaus paminklo pastatyti nepavyko. Pernai buvo įrengtas tik postamentas, o paminklas ant jo iškilo šiemet.

"Norėjau šį kūrinį pastatyti ant Šatrijos kalno, kaip krikščionybės pergalės prieš pagonybę simbolį, bet leidimo negavau. Kalno papėdėje paminklo statyti nenorėjau, nes būtų sumenkęs. Todėl Vytautas Didysis iškilo ant kalvelės greta Šatrijos kalno ir yra puikiai matomas iš visų pusių. Džiaugiuosi šiuo darbu. Manau, kad tai prasmingiausias dalykas, ką per savo gyvenimą nuveikiau", - didžiavosi V. Kondratas.

Paminklo šventinimo iškilmės prasidės liepos 15 d. 15 val. Pasak V. Kondrato, kūrinį pašventins kunigas iš Klaipėdos. Iš uostamiesčio į iškilmes ruošiasi ir Vytautų klubo nariai, kiekvienais metais originaliai paminintys su Vytautu Didžiuoju susijusią istorinę datą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder