Pamaryje - uodų trūklių apgultis

Pamaryje - uodų trūklių apgultis

„Atrodo tarsi gaisras“, – sako Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys, kalbėdamas apie milijonus uodų trūklių, kurie stebina Pamario krašto lankytojus. Vietos gyventojai priprato, jog kasmet gegužę trūkliai kelia vestuves ir ore jų sklando nesuskaičiuojama galybė. Jų apstu visur ties Kuršių mariomis. Tačiau Drevernos uostelio atstovė sako nepamenanti, kada trūklių buvo tiek daug, vėjas suneša tiesiog kalnus, o pažvelgus į tolį atrodo, kad dega miškai ir laukai.

„Tai ne mašalai, tai uodas trūklys“, – pabrėžia Ventės rago ornitologijos stotyje dirbantis Vytautas Jusys. Anot ornitologo, šių vabzdžių apstu kasmet gegužės mėnesį, tik vienais metais mažiau, kitais gausiau.

„Tai jų nerštas, vestuvės. Tai šventė, Lietuvoje niekur kitur, tik prie marių pamatysite. Turistai gali atvažiuoti pasižiūrėti. Nereikia bijoti, tik kaukes pasiimkite. Jau mėnesį vyksta, nes gegužė vėsesnė. Kai šilta, trunka apie porą savaičių“, – pasakoja V.Jusys.

Šis reiškinys – tai uodų trūklių vestuvės. Milžiniškais spiečiais susibūrę dvisparniai poruojasi, o jų tuntai atrodo tarsi kylantys gaisro dūmai. Šie gyviai gyvena itin trumpai ir, nors panašūs į uodus, nekanda, tačiau įkyriai lenda į nosį, burną. Susiporavus, patelės padeda kiaušinius ir žūva.

„Visi stebisi, bet čia kasmet taip yra. Šiemet jų daugiau nei įprastai, nei vidurkis. Vaizdas įspūdingas, bet žmogui čia nieko tokio. Uodų trūklių lervos pagrindinis žuvų maistas, tad ir paukščiai, ir žuvys sočios. Vien privalumai. Veryga gerai nusprendė, nes kaukės labai gerai padeda ne tik nuo koronaviruso, bet ir nuo trūklių“, – juokavo V.Jusys.

Jo teigimu, šis reiškinys kaip reikiant darbo sukuria valytojoms, kurioms tenka iškuopti kalnus kritusių uodų trūklių, nušveisti jais apkibusius langus.

Tokį pat reiškinį šiuo metu galima išvysti ir Juodkrantėje, Drevernoje, visur palei Kuršių marias. Tik vienur uodų trūklių mažiau, kitur daugiau, priklausomai nuo oro sąlygų, vėjo.

Suneša kalnus

Bendrovės „Hortivita“, kuri valdo Drevernos uostą, turizmo padalinio vadovė Liudmila Juknienė 15min sakė, jog pirmadienio rytą jau kiek ramiau, tačiau savaitgalį uodų trūklių buvo tiek daug, jog sunku ir prisiminti, kada teko tiek jų regėti.

„Man atrodė, kad visko esu mačiusi, bet mes turbūt stebimės kasmet, kaip kelininkai sniegu. Tokių metų neprisimenam... Jų visada daug, bet šiemet ypač. Lyg kokia katastrofa... Atrodo, kad dega laukai, dega miškai. O prikritę tai tiesiog kalnais. Imam aparatus, kurie skirti pūsti lapus, pučiame, nes čia su šluotom iki rugsėjo neiššluosim. Tiesiog kalnai jų guli. Vėjas suneša palei sienas apie 10 cm aukščio kalniukus. Įspūdingai atrodo“, – pasakojo moteris.

Ji teigė visus Drevernos uostelio svečius, atvykstančius apsistoti nameliuose, įspėjanti apie esamą situaciją. Pasitaiko tokių, kurie susidomėję vyksta pasižiūrėti, tačiau kiti viešnagę atšaukia.

Būta atvejo, kai trūklių priskridus į namelį, svečiai piktinosi ir kreipėsi į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

„Čia yra gamta, bet svečius mes irgi suprantame. Įspėjame, kad per mašalus reikės eiti kaip per sieną. Vaikai gali išsigąsti, nes lenda į burną, nosį, ausį, plaukus. Kitiems žmonėms nemalonu. Kitas momentas – prisitraiško ant rūbų. Pernai mes kreipėmės į Klaipėdos rajono savivaldybę, o jie į Aplinkos ministeriją. Gavome atsakymą, kad nebus naikinama, nes jie nekanda, ir rekomendavo nešioti kaukes. Šiemet turime karantiną, tai galime pasakyti, kad kaukių nešiojimas nelabai ir padeda“, – kalbėjo vadovė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder