Pamario žmonės potvynio nelaukia, bet jam pasiruošę

Pamario žmonės potvynio nelaukia, bet jam pasiruošę

Termometrų stulpeliams pakilus iki pliusinę temperatūrą lauke rodančių padalų ir snygį pakeitus iš dangaus krintančiam lietui, hidrologai staigaus vandens lygio pakilimo ir galimo potvynio nesibaimina. Tuo labiau kad pamario žmonės tikina pastarajam esą pasiruošę.

Praėjus vos kelioms dienoms po tikrai žiemiškų šalčių, meteorologai drąsiai teigia, kad žiemos šiais metais daugiau nebematysime. Orų prognozės jų žodžius patvirtina su kaupu. Šio mėnesio pabaigoje ir visą vasarį dienomis prognozuojama tik pliusinė temperatūra ir lietus.

Šylant orui ir daugėjant kritulių pirmiausia vėl prisimenama pamario kraštui kylanti potvynio grėsmė. Tuo labiau kad jau šį savaitgalį Rusnėje turėtų būti 4-6 laipsniai šilumos. O jei meteorologai nemeluoja, dangų sekmadienį perskros ir žaibas.

Tačiau kol kas pamaryje ramu ir, pasak Šilutės rajono savivaldybės administracijos Civilinės, priešgaisrinės ir gyventojų saugos skyriaus vedėjo Arvydo Gorodecko, situacija yra „nulinė“.

„Per porą parų vandens lygis Nemune pakilo 5 centimetrais. Jokio pavojaus tai nekelia, nes jis net 60 centimetrų žemesnis, nei buvo gruodžio mėnesį. Nemuną dar dengia ledas, tačiau vandeniui nusėdus jis įdubo ir vanduo laikosi virš jo. Pagrindinė mūsų problema yra susisiekimas su Rusne. Kol kelias į ją neapsemtas, jos ir nėra. Ar laukiame potvynio? Ne laukiame, bet esame jam pasiruošę“, - vakar „Vakaro žinioms“ sakė A.Gorodeckas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjo Aleksandro Kajučio teigimu, vandens lygis telkiniuose kyla vakariniuose šalies rajonuose, nuo Tauragės iki Skuodo.

„Kai kuriuose telkiniuose vandens lygis pakilo iki 2 metrų. Sniegas ištirpo, yra kritulių, tad dar tikrai iki dviejų parų reikės laukti, kol vanduo subėgs į baseinus. O toliau viskas priklausys nuo lietaus, nes žemė įšalusi. Kitose šalies vietose vandens lygis kilo tik simboliškai“, - tikino A.Kajutis.

Vakar Kauno marias (ties Darsūniškiais) dengė 24, Nemuną (ties Smalininkais) - 14 centimetrų storio ledas. Kuršių mariose, ties Vente, jo storis siekė 30, ties Nida - 36 centimetrus.

A.Kajutis prognozavo, kad esant dabartinėms oro sąlygoms potvynio pamaryje reikėtų laukti ne anksčiau nei antrąją vasario savaitę: „Mariose ledas dar storas. Jei ir kils potvynis, tai dėl to, kad suaižėjęs ledas užkimš kelią Nemuno vandeniui į Kuršių marias ir neleis jam įtekėti“.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder