Palangos iždą pildys šokantis fontanas

Palangos iždą pildys šokantis fontanas

Di­džiau­sias ša­lies pa­jū­rio ku­ror­tas Pa­lan­ga dar šie­met ke­ti­na nu­ste­bin­ti sa­vo lan­ky­to­jus staig­me­na - šo­kan­čiu ir gro­jan­čiu fon­ta­nu.

Per 0,5 mln. li­tų Pa­lan­gos me­ri­jai kai­nuo­sian­tis įren­gi­nys bus ne tik at­rak­ci­ja, bet ir esą pa­pil­dys ku­ror­to iž­dą. Mat pla­nuo­ja­ma įdieg­ti mu­zi­kos už­sa­ky­mo už pi­ni­gus prog­ra­mą. Pa­lan­gos po­li­ti­kai vi­lia­si, kad nau­jas poil­siau­to­jų trau­kos ob­jek­tas Jū­ra­tės gat­vė­je taps ir nau­ju Pa­lan­gos trau­kos cen­tru bei at­sva­ra va­sa­rą per­pil­dy­tai Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gat­vei. O įren­gus dar ir žie­mą vei­kian­čias la­ze­rių ins­ta­lia­ci­jas, im­ituo­jan­čias van­dens čiurkš­les, bus pa­di­din­tas Pa­lan­gos pa­trauk­lu­mas ir ne se­zo­no me­tu.

Ta­čiau Pa­lan­gos mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos opo­zi­ci­jos at­sto­vai įžvel­gia lė­šų švais­ty­mą, juo­lab kad da­lis fon­ta­nui skir­tų pi­ni­gų bus pa­im­ta iš va­di­na­mo­jo pa­gal­vės mo­kes­čio, ku­rį su­mo­ka kiek­vie­nas Pa­lan­go­je ap­si­nak­vo­jęs poil­siau­to­jas.

Pa­na­šus šo­kan­tis ir gro­jan­tis fon­ta­nas jau tre­čius me­tus vei­kia Drus­ki­nin­kuo­se. Jis, anot šio ku­ror­to val­džios, ne tik ne­at­si­pir­ko, bet ir rei­ka­lau­ja nuo­la­ti­nių iš­lai­dų prie­žiū­rai.

Kai­na nebaugina

Šiuo me­tu į pa­grin­di­nę Pa­lan­gos Vy­tau­to gat­vę įsi­rė­žu­sios ir pa­plū­di­mių link ve­dan­čios Jū­ra­tės gat­vės pra­džio­je ga­li­ma iš­vys­ti ne­se­niai su­tvar­ky­tą, bet kol kas tuš­čią aikš­tę. Bū­tent šio­je vie­to­je ke­ti­na­ma įreng­ti šo­kan­tį bei gro­jan­tį fon­ta­ną, ku­rio kons­truk­ci­ja užims 121 kv. m plo­tą. Šiuo me­tu jau par­eng­ti do­ku­men­tai, skir­ti ob­jek­to sta­ty­bų lei­di­mui su­de­rin­ti, o rug­sė­jį pla­nuo­ja­mos ir sta­ty­bos.

Pa­sak fon­ta­ną įreng­sian­čios Pa­lan­gos sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čios UAB „Pa­lan­gos ko­mu­na­li­nis ūkis“ di­rek­to­riaus Kons­tan­ti­no Skie­raus, 11 me­trų il­gio ir plo­čio fon­ta­nas bus pa­ly­gin­ti di­de­lis ir, jo nuo­mo­ne, at­sieis pa­ly­gin­ti ne­bran­giai. „Per tris mė­ne­sius pa­sta­ty­si­me fon­ta­ną su 220 purkš­tu­kų. Tai kai­nuos apie 428 tūkst. li­tų. Ki­tais me­tais dar už maž­daug 150 tūkst. li­tų bus įreng­ta pa­pil­do­ma jo funk­ci­ja: švie­sos la­ze­riai, žie­mą im­ituo­sian­tys van­dens čiurkš­les. Tad fon­ta­nas ga­lės veik­ti vi­sus me­tus, net kai už­šą­la van­duo“, - LŽ sa­kė K. Skie­rus.

Šie­met fon­ta­nas tu­rė­tų pra­dė­ti veik­ti gruo­dį, tad Pa­lan­gos lan­ky­to­jai Nau­juo­sius me­tus ga­lės su­tik­ti klau­sy­da­mie­si sa­vo mėgs­ta­mos mu­zi­kos ir ste­bė­da­mi van­dens čiurkš­lių šo­kį. „Mu­zi­ką bus ga­li­ma už­si­sa­ky­ti mo­ka­ma SMS ži­nu­te. Fon­ta­nas „šoks“ pa­gal įvai­riau­sius kū­ri­nius, spal­vo­tos, apš­vies­tos van­dens čiurkš­lės pa­kils į orą iki aš­tuo­nių me­trų aukš­čio. Ap­lin­kui fon­ta­ną bus įreng­tas gė­ly­nas“, - pa­sa­ko­jo bend­ro­vės va­do­vas. Anot jo, po fon­ta­nu, ke­tu­rių me­trų gy­ly­je, bus iš­kas­tos ir įreng­tos aš­tuo­nių me­trų skers­mens spe­cia­lios pa­tal­pos su su­dė­tin­ga van­dens fil­tra­vi­mo, jo tie­ki­mo, kom­piu­te­ri­ne, švie­sos ir gar­so įran­ga, įvai­riau­sia tech­ni­ka.

Pa­gei­da­vi­mų koncertas

Pa­sak Pa­lan­gos vi­ce­me­ro Sau­liaus Si­mės, da­lis fon­ta­nui rei­ka­lin­gų lė­šų bus skir­ta iš va­di­na­mo­jo pa­gal­vės mo­kes­čio su­rink­tų pi­ni­gų. „Žmo­nės pa­ma­tys, kad pa­gal­vės mo­kes­tis ne "pra­val­go­mas" val­di­nin­kų, o in­ves­tuo­ja­mas, ir taip ge­ri­na­ma ku­ror­to inf­ras­truk­tū­ra, di­di­na­mas jo pa­trauk­lu­mas. Juk yra net po­sa­kis, kad žmo­gų ra­mi­na van­duo, ug­nis ir dar­bas. Tad fon­ta­nas ti­krai pa­tiks poil­siau­to­jams“, - LŽ sa­kė jis. Pa­klaus­tas, ar fon­ta­nas at­si­pirks, vi­ce­me­ras taip pat at­sa­kė klau­si­mu: "O ar at­si­per­ka su­tvar­ky­ti ša­li­gat­viai, mies­tą puo­šian­tys gė­ly­nai?"

Vis dėl­to fon­ta­ną ke­ti­na­ma „į­dar­bin­ti“: pa­si­ra­šius su­tar­tį su te­le­ko­mu­ni­ka­ci­jų bend­ro­ve, SMS ži­nu­te bus ga­li­ma už­si­sa­ky­ti pa­gei­dau­ja­mą mu­zi­ką. „Vi­si pi­ni­gai plauk­tų į mies­to iž­dą ir tas fon­ta­nas gal­būt jau po ke­le­to me­tų at­si­pirk­tų. Vė­liau jie bū­tų ski­ria­mi fon­ta­no prie­žiū­rai ir inf­ras­truk­tū­rai ge­rin­ti. Juk į Pa­lan­gą at­vyks­ta ir pra­mo­gas mėgs­tan­čių už­sie­nio tu­ris­tų, pa­si­tu­rin­čių sve­čių iš Ru­si­jos, Bal­ta­ru­si­jos. Dar ne­svars­tė­me, kiek to­kia pa­slau­ga kai­nuo­tų, bet ti­krai ne pi­giau nei Drus­ki­nin­kuo­se, kur už­sa­ky­mo kai­na - 10 li­tų“, - tei­gė po­li­ti­kas.

Muzikuojantis fontanas su kaskadomis Druskininkuose labai mėgstamas poilsiautojų, tačiau jo išlaikymas – itin brangus. / Facebook nuotrauka

Ta­čiau to­kius pla­nus kri­ti­kuo­ja Pa­lan­gos mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos opo­zi­ci­ja, įžvel­gian­ti ne­pag­rįs­tą iš­lai­da­vi­mą. „Ir taip Pa­lan­go­je vis­ką bran­gi­na­me, pa­pil­do­mai ap­mo­kes­ti­na­me, o da­bar leng­va ran­ka pi­ni­gus iš­lei­si­me fon­ta­nui. Gal jo ir rei­kė­tų, bet tai bū­tų ga­li­ma pa­da­ry­ti pri­va­čių rė­mė­jų lė­šo­mis. Mo­kes­čių mo­kė­to­jų pi­ni­gus bū­tų ga­li­ma pa­nau­do­ti pra­smin­giau“, - LŽ sa­kė ta­ry­bos na­rys Da­nas Pa­luc­kas.

Ga­di­na net širšės

Po­pu­lia­riau­sia­me Pie­tų Lie­tu­vos ku­ror­te Drus­ki­nin­kuo­se šo­kan­tis ir gro­jan­tis fon­ta­nas vei­kia nuo 2012 me­tų. Vos jį įren­gus, mu­zi­kuo­jan­čiu fon­ta­nu be­si­ža­vin­tys gy­ven­to­jai ir ku­ror­to sve­čiai per du pir­muo­sius mė­ne­sius pa­tei­kė be­veik 1,5 tūkst. už­sa­ky­mų. Vis dėl­to, Drus­ki­nin­kų me­ro Ri­čar­do Ma­li­naus­ko tei­gi­mu, per 1 mln. li­tų kai­na­vęs įren­gi­nys ne tik ne­at­si­pir­ko iki šiol, bet ir kas­met rei­ka­lau­ja di­džiu­lių iš­lai­ky­mo iš­lai­dų.

„Tie 10 li­tų, ku­riuos su­mo­ka poil­siau­to­jai SMS ži­nu­tė­mis, virs­ta per­pus ma­žes­ne su­ma, kai at­sis­kai­to­ma už te­le­ko­mu­ni­ka­ci­jų pa­slau­gas. Fon­ta­no eksp­loa­ta­ci­ja la­bai bran­gi, nes jį rei­kia nuo­lat pri­žiū­rė­ti. Štai vie­ną va­sa­rą į fon­ta­no gar­so sis­te­mą bu­vo įsi­su­ku­sios šir­šės, te­ko ją va­ly­ti, re­mon­tuo­ti. Tie­sa, fon­ta­nas Drus­ki­nin­kų mies­tui nie­ko ne­kai­nuo­ja, nes jį pri­žiū­ri van­dens at­rak­cio­nų par­kas“, - LŽ pa­sa­ko­jo me­ras.

Lė­šos fon­ta­nui įreng­ti taip pat bu­vo pa­im­tos ne iš ku­ror­to iž­do, o iš Eu­ro­pos Są­jun­gos struk­tū­ri­nių fon­dų, komp­lek­siš­kai re­no­vuo­jant bei mo­der­ni­zuo­jant vi­są gy­dyk­lų komp­lek­są. „Ne­no­riu bū­ti blo­gas pra­na­šas ir džiau­giuo­si, kad Pa­lan­ga tu­rės to­kią at­rak­ci­ją, ta­čiau jai iš­lai­ky­ti ga­li pri­reik­ti vi­sų pa­gal­vės mo­kes­čio pi­ni­gų, - pers­pė­jo R. Ma­li­naus­kas. - Vis dėl­to ak­cen­tuo­čiau ne tai. Mu­zi­kuo­jan­tis fon­ta­nas sa­vai­me at­si­per­ka tuo, kad jis di­di­na ku­ror­to pa­trauk­lu­mą. Jis pri­trau­kia tūks­tan­čius žmo­nių, ku­rie va­sa­ros va­ka­rais tie­siog ap­lim­pa fon­ta­ną, mė­gau­ja­si jo vaiz­dais ir mu­zi­ka. Ši in­ves­ti­ci­ja at­si­per­ka ne pi­ni­gais, o vie­tos at­rak­ty­vu­mu, tu­ris­tų trau­kos as­pek­tais.“

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder