Palangos arteriją atiduos tik pėstiesiems

Palangos arteriją atiduos tik pėstiesiems

Didžiausio šalies kurorto valdžia pasiryžusi nuo kitų metų uždrausti dviračių eismą populiariausioje Jono Basanavičiaus gatvėje ir paversti ją vien pėsčiųjų zona.

Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus teigimu, sezono metu kurorte daugėjant įvairių nuomojamų transporto priemonių, situacija J. Basanavičiaus gatvėje tampa vis sudėtingesnė.

„Ši arterija pirmiausia yra skirta pėstiesiems, jie nori jaustis saugūs. Žmonės atvyksta su mažamečiais vaikais, visi eina prie jūros, tačiau nuolat kyla konfliktų. Ta pačia gatve rieda elektra varomi paspirtukai, dviračiai, keturračiai. Atėjo laikas šį chaosą pažaboti, todėl nuo kitų metų dviračių eismas J. Basanavičiaus gatvėje bus uždraustas“, – „Lietuvos žinioms“ sakė jis.

Palangos policija informavo, kad vien šį vasaros sezoną jau nubausta daugiau kaip 70 dviratininkų, nesilaikiusių Kelių eismo taisyklių.

Gatvė – nesaugi

J. Basanavičiaus gatvė kasmet tampa vis didesniu pėsčiųjų ir įvairiomis transporto priemonėmis besinaudojančių poilsiautojų karo lauku. Gatve neretai dideliu greičiu rieda keturviečiai, šešiaviečiai keturračiai, o pastaruoju metu itin padaugėjo besivažinėjančiųjų elektriniais paspirtukais.

Neseniai Palangos politikai bei valdininkai rinkosi į Eismo saugumo komisijos posėdį ir nusprendė situaciją J. Basanavičiaus gatvėje keisti iš esmės.

„Kadaise, kai ši gatvė buvo rekonstruojama, joje buvo numatyti dviračių takai. Dvi juostos. Tačiau nubraižytos tik linijos, neįrengiant nei pakylos, nei kitaip fiziškai atskiriant tą zoną nuo pėsčiųjų. Anuomet dar nebuvo tiek daug keturračių dviračių, paspirtukų, kitokių technikos naujovių. Nebuvo ir problemų, tačiau dabar situacija visiškai pasikeitusi. Dviračių daugėja, nuomojančiųjų įvairias transporto priemones – taip pat“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Palangos vicemeras, Eismo saugumo komisijos pirmininkas Rimantas Antanas Mikalkėnas.

Jis pažymėjo, kad pėsčiųjų ir dviratininkų konfliktai jau tampa pagrindinės Palangos arterijos kasdienybe.

„Ta gatvė tampa nebesaugi pėstiesiems. Ten pilna mažamečių vaikų, mamų su vežimėliais, pėstieji turi saugotis „nardančių“ ratuotųjų. Mūsų komisija kreipėsi į savivaldybės administraciją ir pasiūlė uždrausti dviračių eismą J. Basanavičiaus gatvėje. Draudimas galiotų piko metu, vasaros sezono laikotarpiu: nuo birželio pradžios arba vidurio iki rugpjūčio 25 dienos. Buvo pasiūlymų drausti eismą tik tam tikromis valandomis, tačiau lengviau viską reguliuoti, kai draudžiama apskritai“, – teigė R. A. Mikalkėnas.

Meras Š. Vaitkus tikino, jog Palangoje yra puikiai išplėtota dviračių takų infrastruktūra, todėl galima naudotis šalutinėmis gatvėmis, o ne žūtbūt demonstruotis J. Basanavičiaus gatvėje.

„Ja galima transporto priemonę varytis. O tie elektriniai paspirtukai tapo tikru galvos skausmu, todėl kreipėmės į Vyriausybę, kad ji pakeistų teisės aktus, reglamentuojančius tokių transporto priemonių naudojimo taisykles. Dabar jie traktuojami kaip dviračiai, jei važiuoja iki 25 km/h greičiu. Siekiame, kad ta riba būtų 20 km/h greitis, o jei daugiau – jau prilyginama motoroleriui. Tuomet reikia dėvėti šalmą, turėti vairuotojo pažymėjimą. Be to, motoroleriams draudžiama važiuoti dviračių takais“, – aiškino Palangos vadovas.

Pažeidėjų daugėja

Paklausti, ar išties J. Basanavičiaus gatvėje kyla daug problemų, Palangos policijos pareigūnai tikino ten nuolat turintys darbo.

„Jau yra surašytas 71 pažeidimų protokolas. Ne tik J. Basanavičiaus gatvėje. Poilsiautojai nepaiso ženklų ir važinėjasi transporto priemonėmis Birutės parke, ant Jūros tilto. Bauda siekia nuo 20 iki 40 eurų, tačiau nusižengus pirmą kartą sumokama 10 eurų, pusė minimalios baudos sumos. Situacija J. Basanavičiaus gatvėje išties sudėtinga, būta ne vieno incidento, kai parbloškiami pėstieji. Kai kurie poilsiautojai elgiasi tiesiog chuliganiškai“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Palangos miesto policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Kęstutis Bončkus.

Jis pritarė politikų siekiui apskritai uždrausti dviračių eismą J. Basanavičiaus gatvėje.

„Juk Palangoje yra daug kitų dviračių takų, norimą tikslą galima pasiekti važiuojant jais, šalutinėmis gatvėmis. J. Basanavičiaus gatvėje vasarą koncentruojasi labai daug pėsčiųjų, jie nebeįsitenka kartu su ratuotais poilsiautojais. Šie, kaip minėjau, nepaiso Kelių eismo taisyklių, ženklų, važinėjasi, kur tai daryti draudžiama“, – teigė pareigūnas.

Anot Palangos merijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Petro Keinio, skundų iš poilsiautojų sulaukiama nuolat.

„Paspirtukininkai, keturratininkai yra parbloškę ne vieną žmogų. Kasmet sezono metu atsiranda vis naujų nuomojamų transporto priemonių, jų tik daugės, nes verslininkai pajuto paklausą. Todėl ir konfliktų daugėja“, – tikino jis.

Beje, netrukus Birutės parko prieigose, prie takų bus pastatyti kelio ženklai, informuojantys, kad važinėti po parką dviračiais ir kitomis transporto priemonėmis draudžiama. Apribojimai galiojo ir anksčiau, tačiau informacija apie juos būdavo skelbiama bendruose stenduose, ji buvo sunkiai pastebima.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder