Palangos "Anapilis" netrukus sulauks restauratorių

Palangos "Anapilis" netrukus sulauks restauratorių

Palangos simboliu tapusi legendomis apipinta medinė vila „Anapilis“ netrukus ims kilti naujam gyvenimui – Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė pasirašė sutartį su Kultūros ministerija ir Centrine projektų valdymo agentūra dėl šios vilos restauravimo ir pritaikymo visuomenės poreikiams darbų finansavimo ir administravimo.

Artimiausiu metu bus skelbiamas viešasis konkursas rangovams parinkti, tad netrukus prasidės „Anapilio“ restauracijos ir pritaikymo viešosioms reikmėms darbai. Restauruotame „Anapilyje“ įsikurs Palangos kurorto muziejus.

Grafų Tiškevičių laikus menanti medinė vila sovietmečiu buvo gerokai pakeista, tad specialistams teko nelengva užduotis – atkurti tikrąjį „Anapilio“ veidą. Kadangi senieji šio pastato brėžiniai nėra išlikę, atkurti autentišką vilą specialistams teko netgi pasitelkiant senuosius atvirukus bei nuotraukas, kuriuose užfiksuotas šis pastatas. Po išsamių tyrimų, buvo nustatyta, kurios „Anapilio“ interjero detalės yra autentiškos, koks buvo senasis pastato išplanavimas, netgi kokia buvo vilos sienų spalva. Remiantis specialistų išvadomis, bus atkuriamas tikrasis „Anapilio“ veidas.

Vila bus ne tik restauruojama, bet ir pritaikyta šiandieniniams poreikiams – pasak Savivaldybės vyriausiojo architekto pareigas einančio Vidmanto Dantos, restauruojant „Anapilį“ bus ne tik pagal ikonografinę medžiagą atkurtos renginiams bei ekspozicijoms skirtos salės ir kitos erdvės, bet ir atnaujinti sanitariniai mazgai, neįgaliųjų patogumui įrengtas liftas. „Suprojektuota ir papildoma laiptinė – kad pastatas atitiktų priešgaisrinius reikalavimus“, – sakė V. Danta.

Savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė pabrėžė, jog „Anapilis“ – vienas iš įdomiausių ir labiausiai žinomų senosios kurorto archi¬tektūros statinių Lietuvos pajūryje, todėl labai svarbu, kad netrukus jis bus pradedamas kelti naujam gyvenimui. „Kartu tai yra vienas iš Palangos istorijos atspindžių bei simbolių“, – pabrėžė A. Kilijonienė.

Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus teigimu, svarbu ir tai, kad Palangoje atsiras dar viena uždara erdvė kultūriniams renginiams – jų kurorte nėra per daug. „Kone visa Lietuva dar prisimena koncertus buvusiame „Vandenio“ muzikos klube ir su nostalgija kalba apie „Anapilyje“ tvyrojusią ypatingą aurą. Tad atgaivinus vilą, tiek palangiškiai, tiek miesto svečiai vėl galės mėgautis puikiais muzikiniais vakarais senojoje viloje“, – sakė Š. Vaitkus.

Meras pabrėžė, jog „Anapilis“ yra vertingas ne tik savo išskirtine aura – tai yra nekilnojamojo kultūros paveldo vertybė, paminklas, susijęs su Palangos istorija. Todėl būtent „Anapilyje“ apsispręsta įkurti Palangos kurorto muziejų. „Šis pastatas, iškilęs 19 a. pabaigoje, yra laikomas viena iš pirmųjų grafų Tiškevičių šeimos vilų. Sutvarkius vieną iš pirmųjų Palangoje pastatytų vilų, mieste atsiras vieta, kurioje bus galima susipažinti su vieno iš didžiausių Lietuvos kurortų istorija –čia įsikurs Palangos kurorto muziejus, kuriame bus eksponuojama medžiaga, padedanti atskleisti krašto išskirtinumą, susijusį su žvejyba, uostu, muitine ir pasieniu, kurorto kūrimu, knygnešiais, garsiąja Palangos progimnazija ir jos auklėtiniais ir kita“, – sakė Š. Vaitkus.

Vilos „Anapilis“ restauracijos projekto vertė – 3 mln. litų. Lėšos skiriamos iš Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų programų bei Palangos savivaldybės biudžeto.

Istorinis „Anapilis“ bus atnaujintas iki 2016 m. vasaros.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder