Palangai grąžinta jos karūna

Palangai grąžinta jos karūna

Praėjęs šeštadienis Lietuvos kurortui buvo istorinė diena - iškilmingai atidaryta ir bendruomenei perduota atstatyta medinė kurhauzo dalis, miesto širdis. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavę šalies premjeras Saulius Skvernelis prisipažino Palangai visada randantis laiko. Pastatą pašventino Jo Ekscelencija Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius.

2002 m. rugpjūčio 25 d. kurhauzas, pastatytas daugiau nei prieš šimtą metų, buvo padegtas. Palangiškiai pašiurpę žiūrėjo, kaip degė Palangos širdis. Ugnis visiškai suniokojo medinę pastato dalį. Devynerius metus jos vietoje žiojėjo griuvėsiai. Žmonės nesuprato, kodėl Vyriausybė, Savivaldybė nieko nedaro. Prireikė didžiulės Palangos bendruomenės kovos, teismų maratono ir 18 metų, kad kurhauzas šiandien pradėtų naują kultūrinį gyvenimą.

Medinės dalies atstatymas, trukęs 3,5 metų, kainavo apie 3 mln. eurų. Iš viso į kurhauzą investuota, skaičiuojant ir mūrinės dalies, priklausiusios Savivaldybei, atstatymą 2013 m., apie 5,5 mln. eurų. Didžiąją pinigų dalį skyrė valstybė, likusios lėšos - Savivaldybės.

"Palangos širdis atgijo. Praėjus 18 metų nuo to laiko, kai kurhauzas buvo brutaliai padegtas siekiant asmeninių tikslų, jis tapo gulbe. Įdėta labai daug įvairių struktūrų pastangų - ir Kultūros paveldo departamento, ir trijų vyriausybių - Andriaus Kubiliaus, Algirdo Butkevičiaus ir Sauliaus Skvernelio. Trys skirtingi premjerai skyrė reikiamą finansavimą tiek mūrinei, tiek medinei kurhauzo daliai. Džiaugiuosi, kad pagaliau nugalėjo teisingumas. Iki 2011 metų valstybė nieko negalėjo padaryti. Tik nuo tų metų reikalai pradėjo judėti.

Labai džiaugiuosi, kad visuomenės mėgstamas pastatas, į kurį sudėta tiek daug gerų žmonių meilės, atidaromas ir perduodamas kultūros bendruomenei, Palangos visuomenei. Jame puikias galimybes turės teatras, meno kolektyvai, svečiai, jaunavedžiai - didžiojoje salėje bus tuokiama", - sakė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

"Kurhauzas, simbolinis Palangos pastatas, nuo kurio prasidėjo jos, kaip kurorto, istorija. Prašome Dievo palaimos jam ir žmonėms, kurie jame lankysis. Šis pastatas išgyveno ir griūčių, ir gaisrų, ir kitų dalykų. Linkėkime, kad ateityje kurhauzo lauktų tik šlovės istorija", - sakė Telšių vyskupas A. Jurevičius. Jį atlydėjęs kunigas Vilius Viktoravičius juokavo, kad dienos iškilmingumą Palangai atspindėjo ir oras.

Merui - Vyriausybės padėka "Manau, kad viskas priklauso nuo pačios bendruomenės ir jos lyderio. Kurorto bendruomenė akivaizdžiai turi lyderį, tad turint tikslą galima pasiekti ir rezultatą. Pajuokausiu, visi mes, kurie prisidėjome prie kurhauzo, turinčio drastišką istoriją, atstatymo, dirbome visą kadenciją", - "Vakarų ekspresui" sakė premjeras Saulius Skvernelis. Anot S. Skvernelio, jeigu tokie būtų visi 60 merų kaip Š. Vaitkus, Vyriausybei nebebūtų ką veikti. "Šarūnai, esi lyderystės pavyzdys", - pareiškė premjeras sakydamas šventinę kalbą. Šis meras, jeigu ko nors reikia Palangai, gali ir vėlai vakare paskambinti valdžios atstovams. Pasak premjero, Š. Vaitkui atkreipus dėmesį, Vyriausybė laiku sustabdė poilsio namų "Auska" privatizavimą. Vyriausybė atsižvelgė į Palangos prašymą išsaugoti paskutinį tokį objektą Lietuvos pajūryje ateities kartoms. Ir pats kurortas per dešimt metų pasikeitė neatpažįstamai. Šeštadienį Š. Vaitkui buvos įteiktas šalies Vyriausybės padėkos raštas. Palangos meras dėkojo daugybei žmonių ir institucijų, Klaipėdos apygardos prokuratūrai, apgynusiai viešąjį interesą, Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegijai, 2017 m. birželio 30 d. priėmusiai istorinį sprendimą - medinę kurhauzo dalį perduoti valstybei, A. Kubiliaus, A. Butkevičiaus ir S. Skvernelio vyriausybėms.

Triumfo valanda

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pasidžiaugė, kad tokiu sunkiu šaliai momentu buvo rasta pinigų ir kultūrai. Statant kurhauzą anais laikais, prieš maždaug 150 metų, į Lietuvos pajūrį buvo atnešta dalelė Vakarų Europos kultūros. Ministras pažadėjo, kad per dvejus metus bus sutvarkytas ir kino teatras "Naglis".

Palangos kurhauzo istorija buvo įdomiausia Dianai Varnaitei per visą jos vadovavimo Kultūros paveldo departamentui laikotarpį. Dabar ji - Vyriausybės kanclerio patarėja. Ji džiaugėsi triumfo valanda, kai Palangai buvo grąžinama jos karūna,ir padėkojo visam nematomam frontui, ilgai ir kruopščiai dirbusiam prie šio objekto: architektams, projektuotojams, restauratoriams, tyrėjams ir kt., tarp kurių ir Klaipėdos architektė Laimutė Šliogerienė. Meras Š. Vaitkus D. Varnaitę apibūdino taip: "Tai kieta moteris, atėjo ir pasakė: mes perimsime pastatą."

Statybos darbų rangovo UAB "Pamario restauratorius" vadovas Aldas Kliukas net apgailestavo, kad darbas baigtas ir reikia išeiti iš Palangos. Jis dėkojo likimui, kad jo vadovaujamai įmonei teko iš pelenų prikelti kurhauzą. Kurorto merui jis įteikė šventojo Floriono statulėlę, kuri saugos kurhauzą nuo gaisrų ir kitokių negandų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder