Palanga turtėja pušynais – ši pajūrio puošmena pasitinka jau įvažiuojant į kurortą

Palanga turtėja pušynais – ši pajūrio puošmena pasitinka jau įvažiuojant į kurortą

Žaliausiu Lietuvos kurortu tituluojama Palanga šiais metais praturtės daugiau nei tūkstančiu naujų želdinių. Pajūrio puošmena, pasididžiavimas ir gero oro garantas – pušynai – pasitinka vos įvažiavus į miestą.

Šiais metais Palangoje bus iš esmės atnaujinta viena svarbiausių, reprezentacinių gatvių – Kretingos gatvė, kuria įvažiuojama į kurortą. Rekonstrukcijos metu gatvė perpus praplatinta, naujai išasfaltuota, pakeistos lietaus nuotekų elektronikos ryšių komunikacijos, įrengti patogūs pėsčiųjų ir dviračių takai, o šiuo metu baigiama tvarkyti aplinka.

 

Be kitų teigiamų pokyčių, įvažiavimas į Palangą tapo daug žalesnis. Šalia rekonstruotos gatvės vyksta apželdinimo darbai, kurių metu bus pasodinta apie pusę  tūkstančio įvairiausių rūšių pušų, per pusšimtį paprastųjų skroblų, tiek pat – klevų bei apie tūkstantį įvairiausių krūmų (japoninių lanksvų, pūslenių ir kt.).

Dalį želdinių (tarp kuriųkalninės pušys, vakarinės tujos, paprastieji skroblai, rutulinių formų klevai, sedulos, lanksvos, kadagiai, kelios mažalapės liepos) pagal gatvės rekonstrukcijos projektą sodina rangovai. Tačiau šiuo kurortą puošiančių augalų skaičiumi nepasiribota – Palangos miesto savivaldybė, papildydama Kretingos g. rekonstrukcijos projektą, inicijavo dar vieną apželdinimo projektą, kurį įgyvendinus sužaliuos ir greta įvažiavimo į miestą esančios valstybinės žemės teritorijos. 

 

Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Ūkio ir turto skyriaus vyriausiosios specialistės Redos Kairienės, labai svarbu ne tik sutvarkyti infrastruktūrą, bet ir pasirūpinti aplinka, įvažiavimą į kurortą padaryti išties reprezentatyvų. Būtent todėl, paraleliai vykdomiems Kretingos gatvės rekonstrukcijos darbams, ir buvo užsakytas tvarkomos atkarpos apželdinimo projektas, o jo rengėjams iškeltas uždavinys akcentuoti pajūriui būdingus medžius – pušis.

„Palangos miestas neatsiejamas nuo Baltijos jūros, smėlėtų paplūdimių ir, žinoma, pušynų. Pušynai užima 70 procentų Palangos kurorto. Šie spygliuočiai nuolat žaliuoja, džiugina savo aromatu bei gaiva visus metus“, – visžalių augalų pasirinkimą aiškino specialistė.

 

Tad pagal UAB „Frezijų puokštė“ parengtą projektą Kretingos gatvės aplinkoje sodinamos įvairių rūšių ir atspalvių pušys. Iš viso Kretingos gatvės atkarpoje nuo įvažiavimo į Palangą iki sankirtos su Klaipėdos plentu jų bus pasodinta beveik 450. Maždaug pusė sodinamų medžių – paprastosios ir juodosios pušys (per 200 vienetų) bei tiek pat įvairiausių spalvų ir formų kalninių pušų, kurios suteiks daugiau išraiškos ir įvairovės žaliajam kurorto drabužiui.

R. Kairienė pažymėjo, kad sodinami pakankamai dideli medžiai – didesnės dalies sodinamų pušų aukštis – didesnis nei 3 metrai.

Pušynus pagal šį projektą sodina UAB „Klaipėdos želdiniai“. Anot šios bendrovės vadovo Gedimino Valašino, naujiesiems medeliams bus įrengta ir laistymo bei ventiliacijos sistema, o siekiant išvengti neigiamų stiprių vėjų padarinių, didžiųjų augalų šaknys bus tvirtinamos modernia inkaravimo sistema. Augalams, sodinamiems šalia praeinančių požeminių tinklų, arti šaligatvio ar dviračių tako, bus įrengtas medžių šaknų barjeras. Pagal sutartį rangovas ne tik pasodins medžius, bet ir prižiūrės juos ateinančius du sezonus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder