Palanga švenčia Stalo šventę

Palanga švenčia Stalo šventę

Palanga šį savaitgalį šurmuliuoja šventiniu ritmu – pakvietęs vietos gyventojus ir svečius susėsti prie ilgiausio šalyje stalo, kurortas garsiai paskelbė pradedąs rudens renginių sezoną.

Stalo šventė – renginys, kasmetį Palangą sukviečiantis svečius ne tik iš aplinkinių miestų, bet ir užsienio. Ne išimtis ir šiemetiniai renginiai – be kitų svečių, šventėje dalyvauja Palangos miesto partnerio iš Bergeno Riugeno saloje (Vokietija) savivaldybės atstovai, taip pat – svečiai iš kito Vokietijos miesto Oldenburgo.

Tradicinė, kiekvieną rugsėjį švenčiama Stalo šventė – puiki proga, pasibaigus aktyviajam kurortiniam sezonui, palangiškiams susėsti prie bendro stalo ir padėkoti kurorto svečiams, mylintiems mūsų miestą bei besirenkantiems poilsį pajūrio perlu tituluojamoje Palangoje.

Stalo šventė, kaip ir kasmet, prasidėjo iškilminga eisena J. Basanavičiaus gatve, kurioje dalyvavo Palangos miesto vadovai, Savivaldybės svečiai, kurorto meno kolektyvai bei prisijungė visi norintieji. Žaismingai ir linksmai nuteikia ne tik eisenos dalyviai, bet ir J. Basanavičiaus gatvės pradžioje pastatytas didžiausias šalyje stalas, kurio aukštis siekia 3,68 metro – daugelio šventės dalyvių susitikimo vieta, taip pat – šurmuliuojantis Žemaitijos tautodailininkų kermošius „Tarp stalų“, kuriame maždaug pusšimtis liaudies meistrų siūlo įsigyti originalių gaminių iš medžio, odos, keramikos, bičių pikio, tekstilės, taip pat – juvelyrinių dirbinių.

Gardžiais kvapais vilioja vietos kavinės ir restoranai, prisėsti prie ilgojo stalo kviečia Palangos įstaigų ir organizacijų atstovai, kurie ne tik dalina gerą nuotaiką, bet ir tarpusavyje varžosi dėl Stalų stalo titulo. O išrinks jį speciali komisija, kuri visą dieną vaikšto J. Basanavičiaus gatve bei vertina stalus. Be pagrindinio apdovanojimo, išradingiausių šventės dalyvių laukia nominacijos už novatoriškumą, vaišingumą, muzikalumą ir kitas geras idėjas.

Dėl geriausiųjų vardo tarpusavy varžosi ne tik kurorto įmonių, įstaigų bei organizacijų atstovai, bet ir Lietuvos barbekiu meistrai – Stalo šventės metu vyksta ir šalies barbekiu čempionatas, praeivius viliojantis ne tik gardžiais kvapais, bet ir skaniu maistu.

Pasak vienos iš Stalo šventės organizatorių, Palangos kultūros ir jaunimo centro vadybininkės Monikos Jarulytės, akivaizdu, kad Stalo šventė jau seniai peraugo miesto renginio ribas, tad pademonstruoti savo išmonę bei pasivaržyti tarpusavy šiemet pakviesti meistrai iš visos Lietuvos – pirmą kartą rengiamas Lietuvos stalo konkursas. Jo tikslas – ne tik suteikti galimybę kurorto svečiams tapti tikrais Stalo šventės dalyviais, bet ir akcentuoti patį stalą – baldą, kuris gali stebinti ne tik tuo, kad padėta ant stalo, bet ir savo išvaizda, forma, dydžiu ar spalvomis. „Kasmet rengdami Stalo šventę pasiūlome naujovių – norime, kad kasmet renginys būtų vis kitoks, savitas“, – kalbėjo M. Jarulytė.

Naujovių šiemet šventėje pasiūlyta ir daugiau. Viena iš jų – Stalo žaidimų erdvė, įsikūrusi ties Kurhauzu. Čia savo jėgas gali išbandyti bet kokio amžiaus palangiškiai ar svečiai – laukiami tiek jaunimas, tiek vaikai bei jų tėvai. Čia galima pasivažinėti riedučiais, sudalyvauti įvairiuose konkursuose, pažaisti stalo futbolą, pastumdyti didžiules šaškes, o patys mažiausieji kviečiami pagaudyti vėjo gaudyklėmis gaminamų muilo burbulų. Muzikalus jaunimas šventinę nuotaiką kuria su dainomis ir muzika. Atrakcijų vaikams siūlo Jūratės ir Kastyčio skvere savo įstaigų veiklą pristatant us kurorto mokyklų irvaikų darželių atstovai. Savo talentus šiame skvere įrengtoje scenoje demonstruoja jaunieji Palangos dainininkai ir muzikantai.

Ne mažiau įdomių atrakcijų siūlo ir „Palangos Juzės“ stalas, įsikūręs Vytauto gatvėje ties vasaros skaitykla – čia tautodailininkai ne tik eksponuoja savo dirbinius, bet ir kviečia smalsuolius pačius išmėginti rankdarbių kūrimo subtilybes. Palangos Juzės stalas pristato pirmą kartą ne tik Palangoje, bet ir visoje Lietuvoje organizuoto tarptautinio tradicinės tekstilės plenero, kuriame kurorte visą savaitę triūsė audėjos, siuvėjos, dizaineriai ir profesionalės tekstilininkės iš Latvijos, Rusijos, Ukrainos ir Lietuvos, rezultatus.

Šventinį šeštadienio vakarą Jūratės ir Kastyčio skvere vainikuos legendinės grupės „Rondo“ gyvo garso koncertas (18.30 val.).

Stalo šventė tęsis ir sekmadienį – J. Basanavičiaus gatvėje nuo ryto iki vakaro vėl šurmuliuos kermošius, pasivaišinti kvies kavinės, ties Kurhauzo veiks „Stalo žaidimų zona“.

Sekmadienį lankytojų lauks ir restauruota istorinį kurorto vila „Anapilis“, kuri duris atvėrė vakar, šeštadienį, iškilmingo renginio metu. Čia eksponuojama paroda „Vila Anapilis. 118 metų istorija“, dėmesys skiriamas ir kurorto įkūrėjams grafams Tiškevičiams, taip pat – anksčiau „Anapilyje“ veikusiam muzikiniam klubui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder