Palanga paskelbė karą elektriniams paspirtukams

Palanga paskelbė karą elektriniams paspirtukams

Nuo birželio 1-osios didžiausio šalies kurorto Jono Basanavičiaus gatvėje, ant jūros tilto ir Birutės parke bus draudžiama važinėti elektriniais paspirtukais.

Tokį sprendimą priėmė Palangos miesto savivaldybės Saugaus eismo komisija. Minėtose vietose taip pat bus nevalia važinėti dviračiais ir velomobiliais.

[CITATA]

„Nenorime laukti, kol nutiks nelaimė. Draudimas važinėti elektriniais paspirtukais, dviračiais ir velomobiliais galios iki rugsėjo 1-osios. Leisti J. Basanavičiaus gatve, specialiai paženklintais takais, toliau riedėti vien dviratininkams negalime teisiškai. Draudimas važinėti elektriniais paspirtukais automatiškai taikomas ir dviratininkams. Žmonės galės patys drausminti to nepaisančius asmenis“, – portalui LŽ sakė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Jis priminė, kad siekiant keisti situaciją, užkardyti galimas nelaimes dėl didžiuliu greičiu riedančių elektrinių paspirtukų, buvo imamasi visų įmanomų administracinių priemonių. „Miestas padarė viską, ką galėjo. Reikiamas Lietuvos institucijas esame informavę apie šią problemą ir siūlę kuo skubiau keisti įstatymus, bet pagalbos iki šiol nesulaukiame. Paspirtukai yra prilyginami dviračiams. Kol nebus pakeisti teisės aktai, problema tik didės. Tai aktualu ne vien Palangai, bet ir visai Europai. Pavyzdžiui, Prancūzijos susisiekimo ministerija neseniai priėmė teisės aktą, pagal kurį yra numatytos baudos iki 1,5 tūkst. eurų, jeigu Paspirtukais važiuojama šaligatviu“, – komentavo Š. Vaitkus.

Meras tikisi, jog įsigaliojus draudimui griežtą kontrolę J. Basanavičiaus gatvėje, ant jūros tilto, Birutės parke vykdys ir policijos pareigūnai. „Jei teisės aktai vis dėlto būtų pakeisti, žmonės vėl visus metus galėtų važinėti J. Basanavičiaus gatve dviračiais. Draudimas galiotų tik velomobiliams ir elektriniams paspirtukams. O štai Birutės parke ir ant jūros tilto jis būtų taikomas visus metus visoms trims transporto rūšims. Palangoje yra labai gerai išplėtotas dviračių takų tinklas, tad ir pėstiesiems reikia ramių zonų“, – aiškino Š. Vaitkus.

Elektra varomi paspirtukai tiesiog varo iš proto pailsėti į Palangą atvykstančius žmones. Praėjusį savaitgalį J. Basanavičiaus gatvėje vėl kilo incidentas tarp pėsčiųjų ir riedančiųjų elektriniais paspirtukais.

„Mano dvejų metukų dukrytės vos nepartrenkė mergina, labai greitai lėkusi elektra varomu paspirtuku. Man vos širdis nesustojo. Labai baisu ir nesaugu vaikščioti J. Basanavičiaus gatve. Nežinia, kada ir iš kur atlėks paspirtukininkas. Per plauką gali atsidurti nuo nelaimės. O vaikšto ne tik vaikai, bet ir šuniukai. Negalima net iki tilto normaliai nueiti. Uždraus turbūt tik tada, kai kas nors tikrai rimtai bus sužalotas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Sandra Kakhiani‎.

Riedančiųjų elektriniais paspirtukais tiesiog šaligatviais daugėja ir Klaipėdoje. Svarstoma, kad Palangos pavyzdžiu turėtų pasekti ir uostamiesčio savivaldybės administracija.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder