Pajūrio nuogalės žargstosi – esą joga

Pajūrio nuogalės žargstosi – esą joga

Prieš savaitę iš Lietuvos pajūrio grįžęs vilnietis Tomas su DELFI pasidalijo ne tik maloniais prisiminimais. Vyras iki šiol suprasti negali pajūrio nuogalių, kurios, panašu, susirado naują pomėgį – prie ženklo, skiriančio moterų paplūdimį nuo bendrojo, ėmė praktikuoti jogą.

„Neplanavome į moterų paplūdimį eiti, bet taip nutiko, kad su šeima įsikūrėme visai netoli jo. Kas keisčiausia, kad tos visos moterų paplūdimio lankytojos susitelkia prie bendrojo paplūdimio ribos. Tai daugiau vyresnio amžiaus moterys. Atrodo, tarsi išsiilgusios vyrų dėmesio“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, tokios mintys kyla, nes jos nesibodi būti ten, kur šalia poilsiauja šeimos, vaikai, jaunimas. Poilsiautojui pasirodė, kad moterų paplūdimys pakankamai didelis, kad nereikėtų kurtis būtent prie ribos su bendrąja poilsio zona.

„Joga užsiiminėja, ten lankstosi demonstratyviai, iš tikrųjų, į bendrąjį pliažą – bando atkreipti dėmesį į save. Žmonės, kurie eina į tokius paplūdimius kaip moterų, vyrų, aš įsivaizduoju, nori kažkokio privatumo, ramybės, tikrai ne demonstravimo ir mažiems vaikams, ir žmonėms, kurie tikisi poilsio ir atvažiuoja kartą per metus pasiilsėti prie jūros“, – aiškino Tomas.

Mano, kad provokuoja tyčia

Pastebėjus, kad paprastai tenka girdėti apie istorijas, kai nuogos besideginančios moterys skundžiasi prašalaičių dėmesiu, vyras tikino, kad dabar to dėmesio jos nori pačios.

„Tai pakankamai atvira, didelė erdvė. Moterų pliažas, aš įsivaizduoju, neužima 20 ar 30 metrų ploto, turbūt užima pakankamai didelę zoną. Jei tu iš tikrųjų eini į moterų paplūdimį degintis, manau, neturėtum būti „ant ribos“, nes tu žinai, kad ten bus ir maži vaikai, kiti vyrai, kitos moterys, kam galbūt nelabai įdomu, kas ten vyksta tame moterų pliaže“, – mintimis dalijosi poilsiautojas.

Tomo teigimu, ten, kur tave geriausiai gali pamatyti, eini, kai nori atkreipti į save dėmesį.

„Aš manau, kad čia tiesiog bandoma provokuoti, kažką tokio daryti“, – pripažino jis.

Nesupranta, kam taip elgtis

Pasak poilsiautojo, koks agresyvesnis tėvas ar motina galėjo prieiti ir aptariamų moterų ir jas sudrausminti, tačiau, kita vertus, jos buvo moterų paplūdimio ribose, tad greičiausiai tai tebūtų pavirtę tuščiu konfliktu.

„Nėra taip, kad tai mane giliai ir stipriai šokiravo, bet tiesiog iš šono atrodė labai keistai. Kam tą daryti – didelis klausimas“, – sakė jis.

Galiausiai, priminė Tomas, yra kopos, galima įsikurti ne tik ant jų, bet ir greta jų.

„Jei nori užsiiminėti kažkokiais tokiais dalykais, tikrai gali paeiti į šoną ir pasižiūrėti, kad iš vienos ar kitos pusės nebūtų po 50-100 žmonių sugulusių. Bet jei matai, kad už 20 metrų 50 žmonių deginasi su mažais vaikais ir šeimomis, o specialiai demonstratyviai darai jogos kažkokius pratimus ar dar kitus dalykus, atskleidžiant savo visas „grožybes“ į mūsų pusę, tai, savaime aišku, kad tie žmonės provokuoja“, – įsitikinęs jis.

Nemaloni patirtis – ir vyrų paplūdimyje: 12-metį ėmė nurenginėti akimis

Kad poilsiautojos moterų paplūdimyje sugula ant pačios jo ribos su bendruoju pliažu, DELFI patvirtino ir vilnietė Irena.

„Jei mano vaikystėje būdavo taip, kad moterų paplūdimiuose jos labai slėpdavosi ir reikalaudavo, kad joks vyras net koja į tą pliažą nestotų, mušdavo tuos, kurie įeidavo, tai dabar, toks įspūdis, kad jos pačios veržiasi. Ypač – pagyvenusios ir, panašu, vietinės, nes labai įdegusios visos, visą kitą“, – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau ją labiausiai šokiravo patirtis vyrų paplūdimyje.

„Tų vyrų ten nėra daug, panašu, jie tam tikros orientacijos, neslėpkime. Susidūriau su tuo, kai ėjau su savo paaugliais, kurių vienam – 12 metų. Ne vieną kartą nutiko taip, kad paskui mus pradėjo eiti vyriškis (vis kitas) ir išrenginėti mano vaiką akimis“, – patirtimi dalijosi Irena.

Anot jos, taip nutiko 2-3 kartus, kol galiausiai jie nusprendė šią vietą aplenkti.

„Nebuvo taip, kad mes eitume pajūriu ir trukdytume. Jie nusileido iš kopų, rodydami viską, ką turi. Paskui ir mano kelios draugės pasakojo, kad nutiko lygiai taip pat, einant būtent su paaugliais“, – sakė pašnekovė.

Panašios iniciatyvos galėjo ateiti iš JAV

Savo ruožtu Klaipėdos sveikuolių klubo „Daigelis“ vadovas Dalius Viršilas DELFI sakė nieko negirdėjęs apie tokią iniciatyvą kaip jogos pamokos moterų paplūdimyje. Tiesa, pašnekovas prisiminė matęs tokios veiklos Niujorke reklamų feisbuke.

„Prieš porą metų, berods, Niujorke buvo atidaryta jogos mokykla nuogiesiems – ir vyrams, ir moterims. Gal jie save įsivaizduoja labai pažengusiais dvasiniame kelyje, kur nebėra skirtumo tarp skirtingų lyčių kūnų, dėmesys koncentruojamas į dvasią ir jos ryšį su Dievu ar aukščiausia kažkokia energija“, – svarstė pašnekovas.

Pasak D. Viršilos, Lietuvos pajūryje dažnai vyksta įvairaus tipo treniruotės, tarp jų – ir jogos, organizuojamos mankštos, kurioms vadovauja ir sveikuoliai, tačiau jų dalyviai visuomet būna apsirengę.

Įžvelgė dvi medalio puses

Paprašytas pasidalinti mintimis apie susidariusias situacijas, jis sakė, kad greičiausiai vieno atsakymo į žmonėms kylančius klausimus nėra.

„Pats reiškinys – keistas, be abejo. Jei apibrėžtume kažkokias normalumo ribas, tokie dalykai iš jų išlįstų. Kita vertus, tokie vieši pasidemonstravimai naujoviškų gebėjimų – jogos, sportinių – dažniausiai būna pirminė fanatizmo stadija. Esą visur viską visaip darau, nesvarbu, kaip ir su kuo, kur, kokiu laiku.

Tačiau paprastai, jei kažkas trikdo, žmogus pasitraukia. Jei asmuo linkęs skųstis, kelti problemas, ir tam žmogui, matyt, ar dėmesio trūksta, ar gyvenimas nemielas. Ir viena, ir kita šalis – to paties medalio skirtingos pusės“, – sakė D. Viršilas.

Jo teigimu, tokius reikalus reikėtų gebėti išsiaiškinti savarankiškai. Pašnekovo teigimu, tai tikrai neprimena visuomeninės ar didesnio masto bėdos.

Nuogi maudosi tik įsitikinę, kad nieko nesutrikdys

Tiesa, D. Viršilas pripažino, kad nuogam būti pajūryje jam irgi yra tekę būti – sveikuoliai ankstyvais sekmadienio rytais turi tradiciją pasikaitinti ant pajūrio kranto stovinčioje pirtyje, tad į bangas jie kartais neria ir be maudymosi glaudžių.

„Žiemą prisilakstome, prisibėgojame, prisimankštiname ir einame į pirtį. Kadangi labai anksti sekmadienio rytą mes ten atsidarome, jei nėra aplink žmonių ir jaučiame, kad tikrai nieko nesutrikdysime, būname nuogi. Bet tik vyrų kompanija“, – sakė jis.

Pašnekovo teigimu, kartais tokiais atvejais tenka susidurti su jaunuoliais, kurie pajūryje pratęsia vakarėlius, tačiau esą daugiausia, ką jie padaro, tai pašūkauja.

„Masiškai ir demonstratyviai to nedarome, bet jei buvo iš 50 kartų vienas ar du, tai kažkaip neįsiminė. Tuo labiau, kad mes kaip kukliai išeina, taip ir darome. Patogumo tikslais, nes žiemą, kai maudaisi su glaudėmis, išlipus labai šalta ir paskui dar ligos kokios nors gali prikibti“, – pripažino D. Viršilas.

Įvardijo rimtesnes paplūdimių bėdas

Tuo metu specialų nuogybių demonstravimą paplūdimyje jis prasitarė laikantis daugiau asmeninių bėdų atspindžiu.

„Žvelgiant į paplūdimius šiandien, jie galėtų būti labiau suvaldyti – tiek gelbėtojai, kurie, mano akiai, nekažką specialaus nuveikia, tiek tvarka. Pavyzdžiui, rūkyti tarsi oficialiai uždrausta, bet nė vieno ženklo nėra, žmonės šio draudimo net nežino. Mes, sveikuoliai, tolerantiški, jau pripratę, bet vis tiek nesmagu – vaikai laksto, gal ir kenkia“, – kokiomis problemomis vertėtų susirūpinti, kalbėjo pašnekovas.

Pasak D. Viršilo, galbūt aptartoje situacijoje padėtų griežtesnis moterų, vyrų ir nudistų paplūdimių atskyrimas nuo bendrųjų poilsio vietų.

„Kai nėra oficialių ribų, bėgioji ir žiūri 2 metrus po kojomis, man irgi yra tekę netyčia moterų paplūdimyje atsirasti“, – pripažino jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder