Pajūrio kurortai nedraugiški

Pajūrio kurortai nedraugiški

Vis labiau įsibėgėjantis pavasaris kasdien primena, kad ne už kalnų ir vasara - atostogų metas. Kol kas poilsiautojų laukiantys pajūrio verslininkai tikina, kad šį sezoną kainos išliks tokios pačios, kaip ir praėjusįjį. Ar šie pažadai nebus tokie pat permainingi, kaip orai mūsų kurortuose, sužinosime jau greitai. Tačiau jau dabar galima nesunkiai apskaičiuoti, kokią atostogų kainos dalį sudarys kelionė prie jūros automobiliu.

Niekas nesiginčys, kad jei tik leistų piniginė, kiekvienas lietuvis būtinai rastų laiko poilsiui UNESCO pasaulio paveldo sąraše besipuikuojančioje Kuršių nerijoje. Tačiau jau vien prieš patenkant į ją tenka įveikti ne tik Kuršių marias. Per jas keltu pigiausiai perkeliami dviračiai - nemokamai. Dar 2000 metų spalį įstatymu patvirtinta, kad ši paslauga kompensuojama iš Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų. Tad Klaipėdoje atmynus iki naujosios ar senosios perkėlos tenka sumokėti tik 80 centų už paprasto keleivio bilietą. Lengvasis automobilis į keltą pateks sumokėjus 11,05 eurų. Į šią kainą įskaičiuotas vairuotojo ir krovinio perkėlimas, o keleiviai privalo įsigyti bilietus.

Įveikus kelis kilometrus laukia antrasis piniginės „papurtymas“, nes reikia sumokėti vadinamąjį ekologinį mokestį. Vietinė rinkliava už įvažiavimą transporto priemone į Kuršių nerijos nacionalinio parko teritoriją, administruojamą Neringos savivaldybės, lengvajam automobiliui mažiausiai iki birželio 20 d. - 5 eurai. Vėliau porą mėnesių (iki rugpjūčio 20 d.) mokestis siekia 20 eurų.

Už automobilių stovėjimą jau pačioje Neringoje mokėti reikia nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d., kiekvieną dieną nuo 7 val. iki 21 val. Valandai palikti mašiną gatvėje kainuoja nuo 90 centų iki 1,40 Eur. Nidoje automobilį visai parai už 3,50 Eur galima pastatyti 1,4 km nuo miesto centro esančioje aikštelėje. Preiloje mokėti nereikia, o Juodkrantėje 90 centų už valandą reikia sumokėti tik stovint prie Raganų kalno.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė tikina, kad apie kainų kilimą vasarą verslininkai bent garsiai nešneka.

„Dar gal ir kiek anksti apie kainas kalbėti. Gandų, kad jos augs, nesigirdi. Dirbantys pas mus ištisus metus vargu ar jas didins, o ką sugalvos atvykstantieji tik vasaros sezonui, sunku ir prognozuoti“, - sakė E.Lubickaitė.

Neringa kol kas „pagalvės“ mokesčio neturi. Juo jau kelerius metus savo svečius „skriaudžia“ vasaros sostine tituluojama Palanga. Naudojimasis miesto viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra ištisus metus poilsiautojui kasdien kainuoja po 1 eurą. Nepilnamečiams mokėti nereikia. Šį mokestį palangiškiai planavo atšaukti, apmokestindami įvažiavimą į kurortą. Tačiau sulaukus nemažo pasipriešinimo ir susidūrus su techninėmis kliūtimis, ši idėja atmesta.

Mašinų stovėjimą gatvėse kurortas apmokestina nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. Pinigai keturis mėnesius „kapsi“ ištisą parą. Ir primenama, kad sumokėti reikia nedelsiant, tik pastačius automobilį. Brangiausia jį palikti Palangos centrinėje dalyje esančioje žaliojoje zonoje. Pusvalandis kainuoja 90 centų, valanda - 1,70 Eur. Raudonojoje zonoje ši kaina mažėja iki 90 centų ir 1,20 Eur. Geltonoji zona įvertinta pigiausiai - 30 ir 60 centų.

Palangos turizmo informacijos centro vyriausiosios specialistės darbui su turizmu Almos Slaboševičienės teigimu, bent kol kas kurorto verslininkai būsimo vasaros sezono metu kainų žada nedidinti.

„Kiek kalbėjomės, tai visi sako, kad kainas planuoja išlaikyti tokias pačias, kaip ir pernai. O ar nepadidins, niekas negali pasakyti. Aplinkui viskas brangsta, tad gali ir pakelti. Tačiau reikia, kad ir žmonės atvažiuotų“, - sakė A.Slaboševičienė.

Kambarių ir apartamentų Palangoje nuomotojus vienijančios organizacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė Irena Švanienė patikino, kad kol kas vasaros poilsiu kurorte domisi tik vienas kitas žmogus.

„Toli gražu nėra tokio masiškumo, kuris buvo 2008 metais. O kainos išliks tokios pačios kaip pernai ir užpernai, nors visoje šalyje viskas siaubingai brangsta - maistas, vaistai, paslaugos. Palyginti su ankstesniais metais, mūsų kainas teko ne didinti, o mažinti. Kur jūs berasite pigiau. Iki birželio mėnesio dvivietis kambarys su dušais ir televizoriumi kainuos tik 27 eurus. Birželį - 30 eurų. Vėliau truputį diferencijuosis. Esmė tokia, kad kas nori pailsėti Palangoje, ras prieinamas kainas ir geras sąlygas“, - užtikrino I.Švanienė.

Klaipėdoje priklausomai nuo zonos už automobilio palikimą miesto gatvėse ir kiemuose tenka sumokėti labai skirtingai. 30 centų gali kainuoti 20 minučių ir net valandos stovėjimas. Darbo dienomis mokama nuo 8 iki 18 val. Arčiausiai jūros esančioje Melnragėje ir Giruliuose mokestis renkamas tik nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 15 d.

Nuo šiemet šiuo laikotarpiu nebus galima mašinos nemokamai palikti ir Klaipėdos rajono teritorijoje esančioje Karklėje. Viena valanda stovėjimo kainuos 30 centų. Pasipiktinę, kad Karklė liko vienintelė pajūrio zona, kurioje automobilių statymas nemokamas, vietos gyventojai siekė įvesti 5 eurų įvažiavimo mokestį, bet rajono valdžia pritarė tik stovėjimo apmokestinimui.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder