Norite į tualetą? Šlapinkitės namie

Norite į tualetą? Šlapinkitės namie

Mieste trūksta viešųjų tualetų, o esamų būklė prasta. Tą jau visą nepriklausomybės laikotarpį konstatuoja miesto valdžia. Apie tai kiekvienais metais po kelis kartus rašo ir "Vakarų ekspresas". Tačiau artimiausiu metu niekas nesikeis. Priežastis banali iki koktumo - trūksta pinigų.

Su vaikeliais išėjusios pasivaikščioti jaunos mamos prispyrus reikalui skuba į nuošalesnę vietą, o drąsesnės prašosi į kavines. Turistams gidai yra priversti paaiškinti, kad tualetus jie gali surasti bet kurioje senamiesčio kavinėje.

Romena Savickienė, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė pripažįsta, kad tai nėra normali situacija.

"Kavinių savininkai įleidžia, tačiau tai daro nenoriai. Ir tai suprantama. Nuolat valdžiai kartojame, kad tualetų trūksta, tačiau atsakymą girdime vieną - nėra pinigų. Todėl džiaugiamės, kad nors tie du automatiniai tualetai yra. Bent jau turistams turime ką atsakyti, kur jiems eiti prispyrus reikalui. O ar pavyko jiems iki tų tualetų nubėgti, neklausėme", - šypsosi R. Savickienė.

Miesto gėda

Žvejų gatvėje esančios kavinės savininkė Zita Lukoševičienė tiesiai šviesiai rėžia, kad viešieji tualetai, tiksliau - jų stygius, yra miesto gėda.

"Laukiu nesulaukiu vasaros sezono, kai mano kavinės tualetu naudosis kas antras Klaipėdos svečias. Ypač per Jūros šventę prie tualeto susidaro tokia eilė, kad žmonės užima didžiąją dalį mano kavinės ploto. Ką darysi, prie to jau pripratau ir susitaikiau. Jei jau tokia miesto valdžia..." - ironizavo verslininkė.

Ji su apmaudu konstatavo, kad po kiekvieno vasaros sezono priversta remontuoti tualetą.

"Ši vieta yra kiekvienos kavinės veidas. Užėję užsieniečiai pirmiausia skuba į tualetą. Jei įsitikina, kad ten švaru, pasilieka kavinėje, nes būna tikri, kad ir maistas bus pagamintas švariai ir skaniai. Todėl tualetą esu priversta ypač prižiūrėti", - sakė Z. Lukoševičienė.

Jai pritarė ir greta Teatro aikštės esančio pramogų centro savininkas Kazys Paulikas.

"Miesto valdžia nuolat prašo, kad mes įleistume turistus į tualetą. Įleidžiame, nes turime galimybę. Tačiau mažesnėse kavinukėse didelis turistų srautas sukelia šiokių tokių problemų. Apmaudu, kad miesto valdžia nesupranta, jog turistai yra patys ekologiškiausi pajamų šaltiniai. Reikia tik sudaryti sąlygas jiems atvykti į Klaipėdą, sukurti specialią programą, kurioje turėtų dalyvauti ne tik verslininkai, bet ir miestas. O tualetai ir yra viena svarbiausių tos programos dalių", - valdžios bejėgiškumą kritikavo verslininkas.

Planas yra, tualetų - ne

Prieš 7 metus, 2005 m. gruodį, po ilgų diskusijų Klaipėdos miesto savivaldybės taryba patvirtino Viešųjų tualetų išdėstymo specialųjį planą. Planą įgyvendinus mieste turėtų veikti 107 viešieji tualetai.

Pagal šį planą turėtų būti pastatyti nauji tualetai visose trijose miesto turgavietėse. Be to, tualetai su inžineriniais tinklais atsirastų dviejose autobusų stotelėse Herkaus Manto gatvėje, keliose stotelėse Taikos prospekte, Naikupės gatvėje, Šilutės plente bei kitose miesto vietose. O paplūdimiuose turėtų būti net 24 šiuolaikiški tualetai.


Tačiau kol kas tualetų stygių bandoma kompensuoti pastatant laikinus biotualetus.

Rimantas Taraškevičius, vadovavęs uostamiesčio savivaldybei, kai buvo tvirtinamas specialusis planas, nesuka sau galvos, kad miestas neskuba vykdyti plane numatytų darbų.

"Suprantu, kad žurnalistams reikia iškapstyti, kad miesto valdžia nepadarė to, ar nepadarė ano. Todėl skeptiškai žiūriu į tokias temas. Tai, kad planas parengtas, yra gerai, tačiau jis nėra įpareigojantis dokumentas. Mes patvirtiname daug įvairių planų, tačiau ne visus iškart puolame vykdyti", - aiškino R. Taraškevičius.

Pasak buvusio mero, tualetų išdėstymo specialusis planas yra panašus į dviračių takų planą.

PLIAŽAMS. Šiemet turėtų būti nupirkta ir pliažuose pastatyta 10 konteinerinių tualetų. Tačiau pagal planą paplūdimiuose tualetai turėtų stovėti kas 300 metrų. Iš viso jų turėtų būti 24. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Jei koks nors verslininkas planuoja tiesti šaligatvį, mes jam parodome, kad pagal planą turėtų būti ir dviračių takas. Taip bus ir su tualetais", - aiškino R. Taraškevičius.

Beje, plane yra aiškiai parašyta, kad "išduodant sąlygas M. Mažvydo alėjos rekonstrukcijos projektavimui įrašyti viešojo tualeto statybos būtinumą". Alėja rekonstruota prieš kelerius metus, tačiau tualeto neatsirado. Tad ko verta plane įrašyta nuostata?

Todėl į klausimą, ką daryti pasivaikščioti išėjusiam miestiečiui, kurio vaiką prispyrė skubus reikalas, R. Taraškevičius atsakė paprastai: "Skubėkite į tualetą prie perkėlos. O geriausia, jei iš anksto pasirūpinsite, kad jūsų vaikas būtų pasisiojęs."

Nereikia sustoti

"Pinigų viskam trūksta, bet reikėtų rimtai spręsti šitą klausimą. Bent padaryti veikiančius tuos, kurie jau yra. Aišku, visi dalykai, reikalaujantys lėšų, savaip svarbūs. Tų lėšų trūksta, bet trūksta ir valios vieną kartą tai įgyvendinti. Ir galima, ir reikia atrasti pinigų. Reikia galvoti, nuo ko nuimti ir kam pridėti", - teigė architektė Ramunė Staševičiūtė, Klaipėdos miesto savivaldybės Teritorijų planavimo komiteto pirmininkė.

Panašios nuomonės laikosi ir Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Benediktas Petrauskas.

"Akivaizdu, kad tualetų mieste trūksta. Jei yra planas, jį reikia vykdyti. Gaila, kad kontrolė yra silpnoka. Kadangi esu savivaldybės Tarybos narys, galėčiau parašyti užklausą administracijai, kaip sekasi įgyvendinti planą. Beveik žinau, kokį gaučiau atsakymą - trūksta pinigų. Viskas, ratas užsidaro. Tačiau reikėtų nesustoti, reikėtų ieškoti kitų finansavimo mechanizmų. Panašiai yra ir su tomis daugiaaukštėmis automobilių statymo aikštelėmis senamiesčio prieigose. Sustojo, nes nėra pinigų. Paieškokime kitokių valdymo formų, ne tik iš biudžeto pinigų", - svarstė B. Petrauskas.

Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda paaiškino, kad šiemet turėtų būti nupirkta ir pliažuose pastatyta 10 konteinerinių tualetų.

"Kartu su latviais vykdėme Europos Sąjungos finansuojamą projektą ir gavome lėšų dešimčiai tualetų. Kur tiksliai jie stovės, nebeatsimenu. Tačiau dalis jų bus ir Melnragėje, ir Giruliuose, ir Smiltynėje", - vardijo L. Dūda.

Tačiau pagal planą, paplūdimiuose tualetai turėtų stovėti kas 300 metrų. Iš viso jų turėtų būti 24.

Po 750 metų?

Maždaug tais metais, kai buvo tvirtinamas minėtasis planas, mieste buvo pastatytas vienas, 450 tūkst. litų kainavęs automatinis tualetas prie Skulptūrų parko. Beje, vakar jis neveikė. Visas įmestas monetas automatas paprasčiausiai "išspjaudavo".

Taip pat buvo pastatytas vienas stacionarus tualetas Melnragėje. Šis veikia tik vasarą. Žvejų gatvėje, netoli buvusios senosios perkėlos, esantis automatinis tualetas atsirado iki tvirtinant planą.

Tad jei per 7 su puse metų mieste pastatytas tik vienas tualetas, visus 107 pastatysime tik per kokius 750 metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder