Nidos saulės laikrodis gali būti atstatytas

Nidos saulės laikrodis gali būti atstatytas

Nidoje, ant Parnidžio kopos, esantis Saulės laikrodis greičiausiai bus atstatytas.

Diskusijos, ar reikia atstatyti dar 1999-aisiais metais "Anatolijaus" uragano sugriautą Saulės laikrodį, prasidėjo jau seniai. Tačiau tik susitarus Neringos miesto savivaldybei su Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija, nusprendus, jog reikia rengti gyventojų apklausą, buvo žengti realūs žingsniai obelisko atstatymo link. Apklausą užsakė savivaldybė, o klausimus ir atsakymų variantus parengė KNNP.

Anot Neringos miesto mero Viganto Giedraičio, būtina sutvarkyti teritoriją, nes tai yra ne tik vietinės svarbos objektas, kadangi prie obelisko nuolatos vedamos ir užsienio turistų delegacijos.

"Manęs dar nepasiekė jokie apklausos rezultatai ir gyventojų nuomonės aš nežinau, bet tą Saulės laikrodį seniai reikėjo sutvarkyti, nes jau 11 metų kaip nugriautas. Tik niekaip nepavykdavo su KNNP suderinti", - sakė V. Giedraitis.

KNNP direkcijos vadovas Tomas Tukačiauskas VE.lt sakė, jog dėl Saulės laikrodžio vietos tinkamumo abejonių buvo.

"Buvo abejonė, ar tikrai Saulės laikrodis yra tinkamas būti Kuršių nerijoje. Kadangi gamtos stichijos jis buvo sugadintas, tai manėme, jog yra gera proga padiskutuoti, nes mes norime, kad ši teritorija nebūtų sudarkyta. Dabar sutikome, jog savo nuomonę ir poziciją išreikštų ir visuomenė", - sakė T. Tukačiauskas.

Nors oficialių apklausos rezultatų dar niekas neturi ir neskelbia, remiantis bendromis tendencijomis, galima tik spėti, jog dauguma gyventojų nori matyti atstatytą Saulės laikrodį savo vietoje.

Saulės laikrodžio projektą sukūrė architektas Ričardas Krištapavičius. Jam kaip senosios astronomijos specialistas talkino profesorius Libertas Klimka, o meninę projekto dalį sukūrė skulptorius Klaudijus Pūdymas. Obeliskas buvo pastatytas 1995 m. kovo 11-ąją.

Astronominiu požiūriu Parnidžio kopa yra ideali ir vienintelė tokiam laikrodžiui taip tinkama vieta Lietuvoje, nes iš čia atsiveria absoliutus matematinis horizontas. Tik iš čia pamatysi, kaip saulė pateka iš marių ir į nugrimzta į jūrą - iš vandens į vandenį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder