Nida pasirengusi poilsiautojų šturmui.

Artėjant vasarai daugelis jau krauna lagaminus ir ruošiasi atostogoms. Nors nemažai lietuvaičių poilsiauti vis dar vyksta į šiltesnius kraštus, pastaruoju metu, itin pagražėję Lietuvos kurortai, kasmet sulaukia vis didesnio atostogautojų srauto.
Pasidomėjome, kaip pasiruošė sutikti vasarą valdininkų dažnai "linksniuojama" ir nuo jų neapgalvotų eksperimentų kenčianti Nida. Su Neringos kurorto aktualijomis "Vakarų ekspresą" supažindino Nidos miesto tarybos ir valdybos narys, specialios paskirties UAB "Neringos komunalininkas" direktorius Arūnas Burkšas.
"Šiuo metu didžiausias rūpestis mūsų miestui yra nesibaigiantys "perversmai" Smiltynės perkėlose. Klaidingai manoma, kad dėl nemokamo kelto Neringa bus nusiaubta. Juk didesnė dalis mašinų pravažiuoja tranzitu. Esame pasiruošę ir didesniam žmonių antplūdžiui",- teigė A. Burkšas.

Kaip parkuoti mašinas

Viena iš naujovių Nidoje, kuri vasarą laukia poilsiautojų, tai nauja mašinų parkavimo sistema. Atvykę automobilių negalėsime statyti tose aikštelėse, kur stovės ženklas "Rezervuota". Šiuo ženklu pažymėtose parkavimo aikštelėse savo transporto priemones palikti galės tik leidimus turintys asmenys. Naujoji sistema palengvins pačių nidiškių gyvenimą. Ji patogi tuo, kad leis išvengti nesusipratimų tarp atvykstančiųjų ir vietinių gyventojų. Aikštelių savininkai sparčiai plečia ir tvarko jų teritorijas, o esant didesniam mašinų srautui, jos bus dar kartą didinamos. Mokamos aikštelės bus saugomos visą parą, o aikštelės esančios mieste bus saugomos tik dieną.

Nidoje bus šviesiau

Pasak A. Burkšo, šiemet, kaip ir kiekvienais metais, atnaujinamas miesto gatvių apšvietimo tinklas. Visi apšvietimo stulpai yra ekonomiški ir tvarkingi.
Šią vasarą taip pat planuojama apšviesti tarptautinį statusą turintį Nidos keleivinį uostą. Anot A. Burkšo, žmonės mėgsta praleisti vakarus prie vandens, o krantinėje esančios kavinės būna visada perpildytos. Todėl buvo sudaryta sutartis su alaus darykla "Švyturys" ir jau vasaros pradžioje uosto vartus apšvies šios įmonės švyturiai.

Jaunimas šėlsta

Šiemet miesto Taryba vėl skyrė pinigų keliems šimtams suoliukų rekreacinėse, pliažų teritorijose, miško takeliuose pastatyti. A. Burkšo siūlymu, mieste taip pat formuojama daug gėlynų.
"Tenka apgailestauti, kad pastangos tvarkyti, gražinti ir puošti miestą yra ne visų įvertinamos. Įsilinksminęs jaunimas dažnai daužo šviestuvus, degina šiukšliadėžes, nuplėšia kelio ženklus.
Tokie vandalizmo atvejai brangiai kainuoja visuomenei ir tiesiogine, ir perkeltine prasme,"- sakė A. Burkšas.

Pliažai be šiukšlių

Švariausiais paplūdimiais garsėjanti Nida poilsiautojams teikia ypač geras pliažo paslaugas. Už 330 tūkst. litų įsigytas smėlio valymo aparatas jau penktą sezoną švarins Nidos paplūdimius. Juo išrenkamos net ir smulkiausios šiukšlės, smėlis išvalomas ir "sušukuojamas". Pasak A. Burkšo, be šios įrangos būtų tikrai sudėtinga verstis. Juolab kad Nida ketina dalyvauti Mėlynosios vėliavos konkurse.
"Nors dauguma politikų entuziastingai pritaria tokiam siekiui, bet jie, kaip žinia, neįsigilino į situaciją. Mėlynąją vėliavą sunkiau išlaikyti nei gauti ir sukels daugiau rūpesčių nei garbės. Ji suteikiama vieneriems metams ir tik atskiram paplūdimio ruožui, kuris atitinka standartus",- teigė A. Burkšas.

Vėliava už milijoną

Pagal Europos ekologinio švietimo programą, toks paplūdimys, be aukšto aptarnavimo lygio, serviso žmonėms su negalia, dar privalo turėti ir tam tikrą kiekį dušų, tualetų. Fiziškai šiuos reikalavimus kol kas įvykdyti beveik neįmanoma, nes Neringoje nėra išplėtota infrastruktūra, nėra vandentiekio, nutekamųjų tinklų.
Nuo Nidos miesto iki paplūdimių - beveik 2 kilometrų, todėl nutiesti požemines komunikacijas kainuotų ne vieną milijoną, juolab tokias lėšas skirti dėl kelių šiltojo sezono mėnesių netikslinga.
Iki naujųjų metų Nida jau turės detalųjį priešpliažio zonos ir pliažų infrastruktūros planą. Tai padės susikurti šiek tiek konkretesnę ir ateities viziją. Šioje teritorijoje jau 12 metų stovi nebaigta statyti 400 vietų valgykla su laisvalaikio centru, baseinais ir teniso kortais. Tikimasi, kad atsiras tinkamas investuotojas ir Nidoje atsiras dar viena pramogų ir aktyvaus poilsio zona.

Maudysimės saugiai

Nuo gegužės pirmosios Nidoje prasideda maudymosi sezonas, ir kiekvienas, besimėgaujantis vandens malonumais jūroje, bus stebimas budrių gelbėtojų akių. Prieš dvejus metus A. Burkšas, tapęs Lietuvos vandens gelbėtojų asociacijos prezidentu, džiaugiasi, kad šalyje jau yra profesionalių gelbėtojų, dalyvavusių seminaruose užsienio šalyse,
turinčių daug praktikos, žinių ir patirties gelbėjant žmones bet kokiu oru.
Šią vasarą Nidoje vyks seminaras Lietuvos gelbėtojams. Išlaikę egzaminus ir tapę instruktoriais jie jau patys galės mokyti naujus gelbėtojus, kaip užtikrinti žmonių saugumą prie jūros.
"Mes sparčiai ruošiamės vasaros sezonui ir stengiamės, kad Neringa ir toliau būtų ta vieta, į kurią visada norisi sugrįžti - tai mūsų darbas ir gyvenimas",- patikino A. Burkšas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder