Nida lauks vandens turizmo proveržio

Nida lauks vandens turizmo proveržio

Kitą mėnesį pagaliau prasidės Nidos monstru vadinamo jachtų prieplaukos pastato remontas. Jį baigti tikimasi iki kitų metų vasaros pradžios. Atgimusiame statinyje rasis kavinė, poilsiautojams skirtos patalpos, bus įrengtas susisiekimui laivais su Kaliningrado sritimi reikalingas muitinės ir pasienio postas.

„Daugiau kaip 12 žmonių plukdantys laivai iki šiol negali kirsti kaimynės šalies sienos, nors pagal dvišalę sutartį teisinės prielaidos tam sudarytos nuo 2009 metų. Reikia patikros punkto, jis ir atsirastų suremontuotoje jachtų prieplaukoje. Sutartis su Rusija galioja, tad tikimės naujų turistinių maršrutų Kuršių mariose. Rusai yra itin suinteresuoti vykdyti su laivyba į Nidą susijusią veiklą“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Neringos meras Darius Jasaitis.

Prieplauką naujam gyvenimui prikelsiantys verslininkai neatskleidžia, kiek tiksliai atsieis remontas, tačiau kalbama apie 1 mln. eurų investiciją.

Atidarys vasarą

Nidos centre ant marių kranto stūksantis jachtų uostelio pastatas vadinamas kurorto gėda.

„Išvalius Nidos jachtų uostelį ir padidinus laivų švartavimosi vietų skaičių, sulaukiama vis daugiau mariomis keliaujančių svečių. Pastatą, kurį vietos žmonės vadina „Audronaša“, visi atplaukiantieji pamato pirmiausia. Estetinis vaizdas – tragiškas“, – pasakojo D. Jasaitis.

2470 kv. m ploto statinys yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą ir saugomas valstybės. Architekto Alfredo Paulausko suprojektuotas pastatas, iškilęs 1976 metais, vertinamas kaip modernistinės architektūros paveldas. Jame išskiriamas medžio, atviro betono ir didelių stiklo plokštumų derinys.

2015 metais pastatą įsigijo UAB „Fatalitas“. Prireikė ne vienų metų, kol pavyko gauti reikiamus objekto remontui leidimus. Spalio mėnesį prieplaukoje jau turėtų pradėti dirbti statybininkai.

„Darbus jie turėtų baigti iki kitų metų gegužės mėnesio, o atidaryti objektą planuojame birželio pradžioje. Žinoma, tai – optimistinis planas. Rudenį prasidės intensyvūs tiek išorės, tiek vidaus remonto darbai. Pastatas yra paveldosauginis, todėl privalėsime paisyti visų reikalavimų, kad nepasikeistų jo tūris ar išvaizda. Pirmame ir antrame aukštuose bus kavinė. Yra planų aplink statinį įrengti patogias vietas poilsiautojams atsisėsti, pasigrožėti mariomis, paskaityti knygą, išgerti kavos. Juk dabar ten visur betonas“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo UAB „Fatalitas“ vadovas Gytis Kūlokas.

Jis atskleidė, jog būta norų ant „Audronašos“ stogo įrengti atvirą terasą, nuo kurios atsivertų panoraminiai vaizdai, tačiau tokių planų teko atsisakyti dėl griežtų paveldosauginių reikalavimų.

Išvystume kontrastus

„Audronašos“ remontas ne tik pagerins jachtų uostelio įvaizdį, bet ir suteiks vilčių dėl naujų vandens turizmo maršrutų.

„Nidoje nėra stacionaraus muitinės ir pasienio patikros posto, o rusai Rybačio kaime tokį turi. Plaukti mariomis į Rusiją leidžiama, tačiau tik tais laivais, kuriuose telpa nedaug keleivių. Turistiniams kruizams rengti nėra galimybių, jos atsirastų „Audronašoje“ įrengus patikros punktą. Kaip suprantu, teisės aktai galioja: ne veltui rusai labai aktyviai domisi jachtų prieplaukos pastato likimu. Jie turi kruizinių laivelių, bet plukdyti jais poilsiautojus Rusijos pusėje nelabai yra prasmės, nes kurortai neišvystyti. O pas mus turistų netrūksta“, – aiškino D. Jasaitis.

Jo svarstymu, būtent iš Rusijos ir tikėtini pirmieji kruizai į Nidą.

„Vertinant gyvenviečių patrauklumą keliautojams, Kuršių nerija Lietuvos ir kaimynės šalies dalyse gerokai skiriasi. Tačiau, manau, lietuviams būtų labai įdomu laivu nuplaukti į Rybačį. Pirmiausia, dėl kerinčių vaizdų, kaimynai turi nepalyginti didesnius aukštųjų kopų masyvus. Taip pat būtų smalsu išvysti kontrastus: kaip mes saugome paveldą, architektūrą, ir kaip ten yra elgiamasi. Kuriozų tikrai esama“, – kalbėjo Neringos meras.

Į rusiškąją Kuršių neriją nuvykę lietuviai neretai grįžta nustebę, nes kaimynai etnografinį paveldą „saugo“ savaip. Pavyzdžiui, prie medinių pastatų prilipdomi silikatinių blokelių priestatai.

Paklaustas, ką mano apie vandens turizmo, sietino su Kaliningrado sritimi, potencialą, G. Kūlokas buvo santūresnis.

„Planai nesikeičia: dalis patalpų bus skirta pasienio ir muitinės patikros postui. Kol kas jokios derybos nei su muitininkais, nei su pasieniečiais nevyksta. Manau, valstybė turėtų pati rodyti iniciatyvą dėl posto įrengimo. Patalpas nuomotume. Jei viskas bus parengta laivybai, stebuklų bent pirmus 2–3 metus nesitikėčiau. Reikės patvirtinti maršrutus, verslui – įvertinti visas galimybes, rinką, prisitaikyti. Yra juk ir politinių niuansų. Tad atverta galimybė įrengti patikros postą „Audronašoje“ yra labiau ilgalaikė investicija“, – teigė jis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder