Neringoje atidengtas suoliukas prancūzų kariams

Neringoje atidengtas suoliukas prancūzų kariams

Ketvirtadienį Nidoje, šalia tako Saulės laikrodžio link, atidengtas suoliukas, skirtas prancūzų karių atminimui įamžinti. Istoriniai šaltiniai liudija, kad 1916-aisiais Kuršių nerijos Mirties slėnyje buvo įsikūrusi prancūzų karo belaisvių stovykla.

Tai pažymima ir Nidos mokyklos kronikoje, kurioje rašoma, kad sargybiniai gyveno barakuose, prancūzų belaisviai palapinėse. Prancūzai kasdien atžygiuodavo į Purvynę ir nukasdavo kopą - taip ruošė vietą statyboms.

Kai kuriuose tekstuose esą galima rasti informacijos apie tai, kad prancūzų belaisvių stovykla Mirties slėnyje buvo įkurta 1870-1872 metais, vykstant Prūsijos-Prancūzijos karui. Vis dėl to pastaroji informacija kol kas yra istoriniais šaltiniais nepatvirtinta legenda.

Kaip teigė Neringos savivaldybės administracijos atstovė spaudai Sandra Vaišvilaitė, prancūzų karių atminimo įamžinimą inicijavo ir finansavo Prancūzijos ambasada Lietuvoje.

Prieš tai vyko diskusija apie tai, koks memorialinis objektas galėtų atsirasti, pasirinkta suoliuko-skulptūrinės kompozicijos idėja. Suoliuką galima rasti vietoje, priešais kurią atsiveria Mirties slėnio panorama. Iš kelių dešimčių idėjų buvo pasirinktas skulptoriaus Kęstučio Musteikio pasiūlymas "Paukštis". Pats skulptorius atidengimo ceremonijoje nedalyvavo.

"Sulaukėme įvairių pasiūlymų, tačiau pasitarę su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir Savivaldybės specialistais, pasirinkome būtent tokią idėją. Pagrindinis reikalavimas - kad tai nebūtų provokuojamas objektas, o būtų artimas aplinkai. Mes diskutavome, kad paukščiai tam tikrose kultūrose turi asociacijų su pomirtiniu pasauliu. Taip pat Neringai būdingos varnos, kurios galbūt lydėjo ir stebėjo prancūzų kareivius", - teigė S. Vaišvilaitė ir pridūrė, kad vis dėlto šalia suoliuko tupintį paukštį galima interpretuoti įvairiai.

Suoliuko atidengimo ceremonijoje dalyvavo Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Filipas Žanto (Philippe Jeantaud), Neringos meras Darius Jasaitis ir kiti svečiai. Renginyje atsitiktinai dalyvavo ir gausi prancūzų turistų grupė, kuri tuo metu netoliese vaikštinėjo.

Tai - šiemet jau antras objektas, kuris Neringoje atsirado Prancūzijos ambasados Lietuvoje iniciatyva. Birželio pabaigoje atidengta skulptūra prancūzų filosofui Žanui Poliui Sartrui (Jean-Paul Sartre), kuris 1965 metais lankėsi Neringoje. Ateityje planuojama plėtoti kultūrinį bendradarbiavimą, organizuoti kultūrines iniciatyvas ir diskusijas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder