Nemuno žemupyje kaupiasi potvynio grėsmė

Nemuno žemupyje kaupiasi potvynio grėsmė

Gruodžio ir sausio pradžioje gausiai Lietuvoje iškritusio ir kelius užgulusio sniego antplūdį pajūryje dirbančios įmonės "Klaipėdos regiono keliai" tarnybos atrėmė ir įsisiautėjančiai stichijai neleido diktuoti savų sąlygų. Regiono kelių įmonėse žiemai sukauptos druskos, smėlio ir druskos mišinio atsargos sparčiai tirpo, tačiau transporto judėjimo keliuose ritmas nenutrūko.

Pamario kelininkams nerimą kelia ne tik atšiaurios žiemos, bet ir ankstyvą pavasarį prasidedantys potvyniai. Pernai Nemuno, Minijos bei kitų upių ir upelių vandenys pamario lankas ir slėnius užliejo kovo pabaigoje. Šiemet situacija Nemuno žemupyje gerokai grėsmingesnė – ne tik pievas, bet ir kai kuriuos kelius vanduo apsėmė jau šiomis dienomis, jo vis daugėja. Šilutės kelių tarnybos žmonės kai kuriuose ruožuose jau pastatė ženklus, kad kelias apsemtas, tvarko vandens nutekėjimo vietas. Dirba ir žmonės, ir technika.

Vanduo pamaryje kyla, jo daugėja ir ant kelių. Važiuojant iš Šilutės į Rusnę, 6,3–6,7 km vandens lygis ant kelio šįryt (sausio 21 d.) peršoko 23 cm, kelyje Rusnė–¦Pakalnė–Uostadvaris – 5–10 cm, Povilai–Minija – 10–15 cm, Sausgalviai–Žalgiriai – 20–40 cm (kelias nepravažiuojamas), Žemaitkiemis–Vabalai – 20–30 cm (kelias nepravažiuojamas). Jau nepravažiuojami kai kurie kelių ruožai maršrutu Rusnė–Galzdonai–Plaškiai, Juknaičiai–Sausgalviai–Tatamiškiai, Užlekniai–Paleičiai ir kt. Šiuose ruožuose vanduo ant kelių pasiekė 10–40 cm lygį.

Kelininkai jau iš anksto numatę savo darbo tvarką ekstremaliomis sąlygomis. Paruošti mechanizmai, kurie kelyje Šilutė–Rusnė (6,3–6,7 km) per užlietą kelio ruožą perveš lengvąsias transporto priemones. Vandens lygiui pasiekus 20 cm (kol vanduo pakils iki 80 cm virš kelio dangos), keturios kelininkų transporto priemonės nustatyta tvarka pradeda kelti automobilius nuo 6 val. iki 22 valandos.

Iškilus ypatingiems atvejams, Rusnės saloje budintis tralas kels specialiųjų tarnybų ar kitus lengvuosius automobilius ir naktį (dėl informacijos kreiptis į budinčius vyriausiuosius meistrus, tel. 8 615 42326, 8 615 32193).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder