Ne visų taisyklių reikia laikytis

Ne visų taisyklių reikia laikytis

Klaipėdoje galioja galybė absurdiškų taisyklių, tik niekas nekontroliuoja, kaip jų laikomasi. Tuo labiau niekas nesuka galvos, ar tos taisyklės sutampa su Lietuvos bei Europos Sąjungos (ES) teisės aktais. [CITATA]

Praėjusį šeštadienį Kuršių mariose vykusiame laivų parade priekabus tikrintojas ir uolus administratorius būtų galėjęs surašyti galybę administracinių teisės pažeidimų protokolų už tai, kad buvo pažeistos 2009 metais Klaipėdos miesto taryboje patvirtintos Saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisyklės. Šių taisyklių 20-ajame punkte nurodyta, kad "uosto akvatorijoje ir jūroje, plaukiojant mažaisiais, pramoginiais ir buriniais laivais, privaloma vilkėti gelbėjimo liemenes".

Laivų parade dalyvavo kelios dešimtys įvairaus dydžio pramoginių laivelių ir jachtų, tačiau tik kas antras laivavedys reikalavo, kad jo laivelio keleiviai laikytųsi šio reikalavimo.

Miesto tarybos narys Vidmantas Plečkaitis, vienas karščiausių šių taisyklių kūrėjų, "Vakarų ekspresui" sakė esąs nusivylęs, kad piliečiai ignoruoja saugaus elgesio vandenyje reikalavimus.

"Manau, kad tie žmonės ne taisykles ignoruoja, o nevertina savo gyvybės. Lieku prie ankstesniosios pozicijos - visi laivų keleiviai privalėtų turėti liemenes. Pažiūrėkite, žvejai jau įprato jas vilkėti. Reikės šį klausimą vėl iškelti komitete - ar mes išleidome taisykles tik dėl taisyklių, ar kaip nors ketiname kontroliuoti, kaip jų laikomasi? Jei negarantuojame kontrolės, tai kam jų išvis reikia?" - piktinosi V. Plečkaitis.

Jo manymu, taisyklių laikymusi turėtų būti suinteresuotas laivo kapitonas, o kontroliuoti privalėtų Saugios laivybos administracija ir miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Pastarojo vedėjo pavaduotojas Marius Poimanskis teisinosi, esą jo atstovaujamas skyrius "vandenyje aktyviai nedirba", todėl ir neskyrė deramo dėmesio šeštadienį vykusiam laivų paradui.

"Tačiau jei yra paskelbtos nuotraukos, pagal kurias galima nustatyti laivą, kviesimės jų kapitonus ir paprašysime pasiaiškinti, kodėl jie ignoravo taisykles", - netvirtai pažadėjo M. Poimanskis.

Asmenims, pažeidusiems šias taisykles, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 185 straipsnio 1 dalį gali būti skiriama administracinė nuobauda - įspėjimas arba bauda nuo 50 iki 100 litų.

Vieno iš laivų parade dalyvavusių laivelių - Lietuvos jūrų muziejui priklausančios dorės "Kopgalis" - kapitonas Romaldas Adomavičius pritaria, kad saugumas yra labai svarbu, tačiau šią sritį reikėtų palikti laivavedžio nuožiūrai. Jo paties valdomame laivelyje savaitgalį liemenių niekas nevilkėjo.

"Juk laivams vadovauja žmonės, baigę specialius kursus, sekantys prognozes ir atsakantys už keleivių saugumą. Todėl besąlyginis reikalavimas vilkėti liemenes, mano galva, yra perteklinis. Nereikia iš to daryti stabo. Aišku, banguotoje jūroje mažų laivų keleiviams bei vaikams liemenės privalomos. Bet šeštadienį "Kopgalyje" vaikų nebuvo, visi keleiviai buvo pilnamečiai, orai buvo palankūs, todėl liemenių ir neverčiau vilktis", - aiškino R. Adomavičius.

Tačiau Lietuvos saugios laivybos administracijos Nekonvencinių laivų poskyrio vedėjas Jonas Lukša priminė, kad 2010 m. susisiekimo ministro įsakymu buvo paskelbtos Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos Europos vidaus vandenų kelių laivybos taisyklės, kuriose gelbėjimosi liemenių vilkėti nėra privaloma.

"Gelbėjimosi priemonės laive privalo būti, tačiau jų vilkėti nereikalaujama. Tam kartais nėra būtinumo. Laivavedys privalo užtikrinti laivo krovinio ir keleivių saugumą. Liemenes vilktis reikia tik tuomet, jei laivavedys mato grėsmę. Todėl mes ir nematome jokio pažeidimo, kad šeštadienį ne visi vilkėjo gelbėjimosi priemones.

Girdėjau, kad Klaipėdos savivaldybė turi patvirtinusi savo taisykles, tačiau ES teisės aktai ir Vidaus vandenų transporto kodeksas yra viršesni už savivaldos sprendimus", - priminė J. Lukša.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder