Naujagimis Nojus atsinešė savąjį vardą

Naujagimis Nojus atsinešė savąjį vardą

Kretinga pirmųjų šiemet gimusių savojo miesto piliečių sulaukė tik sausio 3-ąją. Užvakar Kretingos ligoninės Akušerijos-gimdymo skyriuje savo riksmu pasaulį jau sveikino 3 mažyliai: įdomu tai, kad jų susilaukė brandžios motinos – visoms joms po 39-erius metus, o naujagimiai jų šeimose yra tretieji vaikai.

Penktas bendras vaikas

Pirmasis į pasaulį sausio 3-osios vidurdienį 12.38 val. kretingiškiams 39-erių Arūnei ir 46-erių Gintarui Gudžiūnams netikėtai – dviem savaitėmis anksčiau – atkeliavo jų sūnus Nojus. Berniukas svėrė 2850 g, o jo ūgis buvo 50 cm.

Nojaus tėtis įsitikinęs, kad būsimą sūnaus gyvenimą atspindi jo vardas, kurį visa gausi jų šeima rinko labai atsakingai. „Biblijinio Nojaus gyvenimas buvo nelengvas, tačiau jis padarė tai, ko niekas kitas šioje Žemėje nepadarė. Ir mums svarbu, kad sūnus paliktų pėdsaką savo darbais. Gyvenimas yra ši diena ir tai, kas supa tave, – ką pats pritrauki, tokį gyvenimą susikuri. Abu su Arūne turime patirties, padarėme išvadas iš ankstesnių savo gyvenimo klaidų. Manome, kad pasėjome gerą sėklą ir sugebėsime Nojui būti gerais tėvais“, – tvirtino G. Gudžiūnas.

Vyras neslėpė, jog Nojus – pirmas bendras judviejų su Arūne kūdikis, gimęs iš brandžios meilės: „Mūsų meilės istorija ilga, bet tebūna ji tik mudviejų“, – sakė jis.

Abu Gudžiūnai turi po du vaikus iš ankstesnių santuokų: Arūnė augina 15-metę Godą ir 8-metę Medą, o Gintautas turi jau suaugusius vaikus – 26-erių dukterį Viką ir 19-metį sūnų Edviną. Abiejų vaikai, tvirtino sutuoktiniai, pasveikino gimus mažyliui ir laukia sugrįžtant namo. Su vaikais ir jų močiutėmis Biruta Gudžiūniene bei Valerija Miliene iš anksto derinę ir naujagimio vardą.

Dvi dukras auginančiai Virginijai Buivydaitei gandras šiemet atnešė sūnų Edą.

Aplenkė Tris Karalius

Trimis valandomis vėliau už Nojų į šį pasaulį atkeliavo ir mažylis Edas, – tokį vardą jo kretingiškiai tėvai Virginija Buivydaitė ir Mantas Laurinaitis išrinko sausio 3-osios 15.25 val. gimusiam mažyliui.

Berniukas svėrė 3990 kg, o jo ūgis – 53 cm. Anot mamos, Edas taip pat šiek tiek pasiskubino – jis turėjo gimti sausio 6-ąją, per Tris Karalius. Namie brolio nekantriai laukia dvi sesės – 12-metė Beatričė ir 8-metė Andrėja. „Vardą Edui rinkome visi – tėtis, seserys ir močiutė Sniegina Laurinaitienė, kuriai mūsų kūdikis – pirmasis anūkas. Edą išsirinkome iš trijų vardų – dar buvo Herkus ir Ajus, tačiau tėčio pasirinkimas buvo lemiamas“, – kalbėjo 39-erių V. Buivydaitė.

Žvelgdama į miegantį kūdikį, šypsodamasi patikino, jog į šeimą atkeliavo dar viena asmenybė su savo charakteriu, prie kurio nuo šiol turės taikytis visa šeima: „Pirmus–antrus metus teks šokti pagal jo dūdelę, režimus prisitaikant prie mažojo žmogaus“.

Valdas Auškalnis iš Plungės džiaugėsi trečiosios dukters Liepos gimimu Kretingos ligoninėje.

Gimė trečioji liepaitė

Trečioji šiemet Kretingos ligoninėje sausio 4-ąją 11.30 val. po Cezario pjūvio gimė mergytė, – sverdama 4080 g ir 54 cm ūgio, ji lenkė abu berniukus. Mažylės tėvai 39-erių Sandra ir 32-jų Valdas Auškalniai iš Plungės nesistebėjo dukters svoriu, mat, pirmoji jų duktė 11-metė Gabija gimė kone 5 kg, ne ką jai tenusileido ir antroji duktė 7-metė Karina.

Tėvai mažylei jau taip pat išrinko vardą – pavadino Liepa. „Namie nuo šiol bus trys liepaitės. Vyresnės dukterys labai laukė sesutės – skambino ir klausė, ar tikrai gimė sesutė, brolio jos nenorėjo. Sakė – turėsim savo gyvą lėlę“, – juokėsi laimingas tėvas.

Džiaugėsi ir gyrė ligoninę

Pirmų dviejų kūdikių motinos tvirtino, jog Kretingos ligoninėje gimdė ir ankstesnius vaikus, todėl dėl pasirinkimo, kur gimdyti, jos nė neabejojo. „Gimdymo skyriuje – neįtikėtinai švaru, gražu, ramu. Čia – labai sava, tarsi būtum namie. Pasitikėjome personalu ir gydytojais, – ir darsyk įsitikinome, kad čia dirba savo darbą mylintys profesionalai“, – kalbėjo A. ir G. Gudžiūnai.

„Situacijos Kretingos gimdymo skyriuje, kaip teko girdėti, nepalyginsi su konvejeriu Klaipėdos ar kitų didmiesčių ligoninėse. Čia gimė abi mano vyresnės mergaitės: dar tebebuvau gimdykloje, jos jau laukė, kada galės atbėgti aplankyti brolio“, – kalbėjo V. Buivydaitė.

Žmona po atliktos operacijos ir mažyle besirūpinantis V. Auškalnis tvirtino, jog iš pažįstamų žinoję apie puikų aptarnavimą Kretingos gimdymo namuose ir sakė tikrai esąs labai maloniai tuo nustebintas: „Darbuotojos rodo dėmesį, žmoną kruopščiai apžiūrėjo, – nemaniau, kad skyriaus vedėja taip pati gali rūpintis gimdyve“.

Anot Kretingos ligoninės Akušerijos-gimdymo skyriaus vedėjos Dalios Opulskienės, jau kelerius metus jie dirba pagal Lietuvos–Šveicarijos parengtą Naujagimiui palankaus skyriaus programą, kurios tikslas – siekti kuo palankesnių sąlygų motinai ir kūdikiui būti kartu, o taip pat, kad motinos kuo ilgiau – pagal galimybes iki 2 metų – maitintų kūdikį krūtimi, o vien krūtimi – iki 6 mėn.

Gimimo liudijimai – elektroniniai

Vedėja pasidžiaugė, kad jų skyriaus rodikliai pernai atitiko visus keliamus reikalavimus, o gimdymų skaičius gerokai viršijo jų ligoninei numatytą 300 gimdymų ribą, – 2016-aisiais buvo priimta 340 gimdymų. Jų metu gimė 340 naujagimių – 176 mergaitės ir 164 berniukai, – dvynių nebuvo. Užpernai buvo priimti 302 gimdymai.

Didžiausias kūdikis gimė kretingiškei, – tai buvo berniukas, svėręs 5620 g, jo ūgis – 61 cm. Mažiausią mergaitę, svėrusią 2360 g ir 48 cm ūgio, pagimdė plungiškė. Jauniausiai gimdyvei tebuvo 17 metų, vyriausiai – 43-ji.

D. Opulskienė taip pat pabrėžė, kad pernai sumažėjo Cezario pjūvio operacijų, – šios sudarė 13,5 proc. visų gimdymų, o užpernai – 18,2 proc.

Šiemet visų šalies naujagimių tėvų laukia naujovė – elektroniniai gimimo liudijimai. „Turėsime fiksuoti kūdikio gimimą ir perduoti duomenis į Civilinės metrikacijos duomenų bazę, o vardą privalės užregistruoti patys tėvai“, – teigė D. Opulskienė.

---

„Norėtųsi padėkoti gimdyvėms ir jų šeimoms, kad pasitiki mumis ir kad galime kartu džiaugtis pasaulį išvydusiais jų naujagimiais. Dėkoju kretingiškiams, kad per kalėdinę Gerumo akciją jie aukojo lėšas mūsų naujagimiams paremti – skyrius galės atnaujinti reikalingą įrangą. Taip pat – Kretingos ligoninės administracijai bei Kretingos rajono savivaldybei, kurios nuolat rūpinasi mumis, kad ne tik išliktume, bet ir atsinaujintume ir galėtume koja kojon žengti su laikmečiu“, – sakė Dalia Opulskienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder