Modernizuojama progimnazija sukėlė ne džiaugsmą, o galvos skausmą

Modernizuojama progimnazija sukėlė ne džiaugsmą, o galvos skausmą

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi susirūpinusi gargždiškė Sigita Girgždienė - būsimos penktokės mama. Ji ir kiti tėveliai neseniai sužinojo, jog Gargždų "Minijos" progimnazijos 5-8 klasių mokiniai nuo rudens į savo mokyklą negrįš. Jiems visus metus teks mokytis kitoje mokykloje vyksiančioje vakarinėje pamainoje, mat "Minijos" progimnazijoje tuo metu bus atliekami modernizacijos darbai.

Šiandien nuo 11 iki 13 val. moksleivių tėvai ketina dėl šio fakto piketuoti prie Klaipėdos rajono savivaldybės.

Anot S. Girgždienės, kuri teigė atstovaujanti ir daugiau mokinių tėvelių, apie mokyklos modernizaciją buvo kalbama jau seniai. Tiesa, iki tol bendruomenė buvo tikinama, jog modernizacija vyks dviem etapais, o pirmojo etapo metu, kol bus remontuojamas pastato fasadas ir valgykla, moksleiviai ir toliau galės mokytis savo klasėse. Visai neseniai mokyklos bendruomenė sužinojo, jog abu etapai bus vykdomi vienu metu, todėl mokiniams vietos "Minijos" progimnazijoje neliks.

Dėl šios priežasties 1-4 klasių mokiniai iškeliami į kitą "Minijos" progimnazijos pastatą, o 5-8 klasių moksleiviams teks tenkintis antrąja pamaina "Kranto" pagrindinėje mokykloje.

Suderinti neįmanoma

"Mokiniai perkeliami visiems metams. O kaipgi su užklasine veikla? Daugelis moksleivių lanko įvairius užsiėmimus - baseiną, muzikos ar futbolo mokyklą ir kitus. Jie dažniausiai vyksta po pamokų, todėl mūsų vaikai galimybės lankyti būrelių nebeturės.

Ir tai - ne vienintelė problema. Daugelis šeimų gyvena užmiestyje, todėl dirbantys tėvai nebeturės galimybės atvežti savo vaikų į mokyklą. Žadama, jog tokiems mokiniams bus skirtas specialus transportas, tačiau viskas iki galo neaišku. Be to, higienos normos numato, jog antrosios pamainos pamokos turi baigtis iki 19 val. Kaip visos pamokos bus išdėliotos nuo 14 iki 19 val., niekaip neįsivaizduoju. Be to, vaikams tamsiais žiemos vakarais teks vaikščioti toli nuo namų", - piktinosi būsimos penktokės mama.

Dar didesnį rūpestį S. Girgždienei kelia tai, jog perkėlus vaikus į vakarinę pamainą, bus visiškai užkirstas kelias jų bendravimui su tėvais - tėvai dirbs dieną, o vaikai mokysis vakare.

"Ne tik nebeturėsime kada pabendrauti, bet ir negalėsime pamokų padėti paruošti. O ar jas ruošti apskritai bus laiko, taip pat nežinau, mat dienos metu vaikams siūloma lankyti būrelius. Nežinau, ką daryti. Jei švietimiečių sprendimas nepasikeis, teks imtis kažkokių veiksmų. Man siūlė, jei matau, kad suderinti savo ir vaiko veiklos su vakarine pamaina negalime, pagalvoti apie dukros perkėlimą į "Kranto" mokyklą, tačiau ar po metų "Minijos" progimnazija mus vėl priims, niekas neužtikrino", - sakė susirūpinusi mama.

Kitos išeities nemato

Klaipėdos rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius tikino puikiai suprantantis tėvelių susirūpinimą, tačiau kaip kitaip būtų galima išspręsti susidariusią situaciją, teigė nežinantis.

"Gargžduose yra trys bendrojo ugdymo mokyklos. Pasirinkimas menkas. Patalpų, kuriose galėtų sutilpti pusė tūkstančio 5-8 klasių moksleivių, paprasčiausiai nėra. Pakeisti modernizacijos terminų taip pat negalime. Abu etapus vykdo skirtingi rangovai. II etapo darbų rangovo parinkimo konkurso nugalėtojas dėl viešųjų pirkimų procedūrų paaiškėjo tik liepos pradžioje. Sutartis numato, jog jie dirbs 14 mėnesių, anksčiau nei per ateinančius metus niekaip nebus spėta.

Be to, finansavimo dalykai neleidžia II etapo atidėti, mat turime panaudoti pinigus. Vis dėlto, tai 5 mln. litų. Pavasarį dar turėjome vilčių, kad pavyks šį reikalą išspręsti kažkaip kitaip, tačiau vos situacija paaiškėjo, apie tai ir pranešėme", - sakė A. Petravičius.

Kito varianto nerado

Švietimo skyriaus vedėjas patikino, jog buvo kalbėta su užklasinio ugdymo įstaigų vadovais, jiems pavesta sugalvoti, kaip būtų galima suderinti užsiėmimus taip, kad juos galėtų lankyti ir vakarinėje pamainoje besimokantys vaikai.

"Žinoma, tiems, kurie lanko kolektyvinius užsiėmimus, bus sunkiau, nes reikės pritaikyti užsiėmimų laiką visiems juos lankantiems vaikams. Aišku, negalime padėti ir tiems, kas būrelius lanko Klaipėdoje, juk šios įstaigos nėra mums pavaldžios, todėl joms nieko nurodyti negalime. Jei jau visai bėda, galime pasiūlyti tokiems vaikams pereiti į "Kranto" pagrindinę mokyklą - čia vietos dar yra", - sakė A. Petravičius.

Jis patikino, jog vaikų maitinimo, darbuotojų grafiko, moksleivių vežiojimo reikalai bus išspręsti. Šiuo metu intensyviai dirbama, kad nė viena sritis nenukentėtų.

"Visiškai suprantu tėvelius, tačiau šioje vietoje esame bejėgiai. Apie susidariusią situaciją diskutavome visi - Švietimo skyriaus, mokyklų darbuotojai, tėvelių atstovai. Deja, jokio kito varianto neradome.

Faktas, kad tėveliai ruošiasi piketuoti ir reikalauja neformuoti vakarinės 5-8 klasių moksleivių pamainos, nieko nepakeis. Žinoma, piketas nieko blogo, tai taps dar viena proga apie viską pasikalbėti. Esame civilizuota valstybė, todėl kiekvienas joje gali reikšti savo nuomonę. Tik būtų dar geriau, jei piketas atneštų ir realios naudos. Tam, kas pasiūlytų geresnę idėją, dar labiau atitinkančią visų pusių interesus, reikėtų įsteigti premiją. O kol kas teks metus pakentėti. Tai nėra didelė kaina už tai, kad po metų moksleiviai grįš į moderniausią mokyklą mieste", - reziumavo A. Petravičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder