Miškuose ieškotus žmones rado, bet pasekmės - liūdnos

Miškuose ieškotus žmones rado, bet pasekmės - liūdnos

Pirmadienio naktį Karinių oro pajėgų sraigtasparnis skirtinguose Vakarų Lietuvos miškuose nesėkmingai ieškojo dviejų dingusių žmonių. Dar skaudesnis jų artimiesiems buvo vakarykštis rytas - abu dingę žmonės rasti, bet mirę. Galbūt Telšių rajono miškuose grybauti išėjusio senolio gyvybę būtų dar pavykę išgelbėti, jei jam būtų pavykę pagalbą išsikviesti laiku.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis rugsėjo 30 d. vakarą nesėkmingai ieškojo Šernų kaimo miške nuo sekmadienio dingusios moters. Sraigtasparniui būnant ore gautas dar vienas prašymas - apieškoti teritoriją Varnių miestelio apylinkėse, kuriose esančiame miške dingo garbaus amžiaus vyras. Deja, paieškos buvo bevaisės.

Vakar Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai informavo, kad Klaipėdos rajone dingusi moteris miške rasta negyva.

Deja, tokią pat liūdną žinią pranešė ir Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

"Šį rytą artimieji senolį miške surado patys, bet leisgyvį. Buvo iškviesta greitoji medicininė pagalba. Deja, atvykus medikams, jo gyvybė užgeso greitosios pagalbos automobilyje. Vyras buvo garbaus amžiaus, gimęs 1926-aisiais, medikams jo sveikatos problemos buvo žinomos, tad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas", - "Vakarų ekspresui" vakar pasakojo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė.

Jos žiniomis, senolis į mišką išėjo pagrybauti.

Viešojoje erdvėje žmonės dalijosi ir savo istorijomis. Ne vienas pasakojo turėjęs panašią patirtį.

"Kai lauke apsiniaukę, miške paklysti galima labai greitai. Vakar ir mums su vyru teko patirti. Tik gerai, kad į telefoną galima parsisiųsti kompasą, taip ir radome kelią iš miško", - socialinėje erdvėje atviravo viena moteris.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė patvirtino, kad, kasmet miškuose prasidėjus grybų ir uogų sezonui, BPC sulaukia daug pranešimų apie pasiklydusius žmones. Ne išimtis ir šie metai.

Pastebima, kad dažnai pasiklydę žmonės nepažįsta miško, kartais net nežino jo pavadinimo, netoliese esančių gyvenviečių, nesugeba nupasakoti, kaip, iš kurios pusės į jį įvažiavo. Todėl BPC specialistai pataria visuomet prieš vykstant į mišką išsiaiškinti jo pavadinimą, susipažinti su vietove žemėlapyje, pasidomėti privažiavimo keliais, galimais orientyrais.

Kita dažnai pasitaikanti klaida - žmonės, vykdami į mišką, nepasirūpina, kad jų mobilusis telefonas būtų gerai įkrautas. Įvykus nelaimei telefono pokalbiai su BPC ir policijos pareigūnais gali būti netrumpi, užtrukus paieškoms gali tekti dar ne kartą susiskambinti ir bendrauti telefonu.

"Jei turite galimybę, vykdami į mišką pasiimkite išmanųjį telefoną su atnaujinta "Android" arba "iOS" operacine sistema. Toks telefono aparatas, skambinant telefono numeriu 112, pats nustato savo buvimo vietą ir jos koordinates koduota žinute automatiškai išsiunčia į BPC. Tokiu būdu gaunami vietos nustatymo duomenys yra gerokai tikslesni. Kadangi užmiesčiuose ar kaimo vietovėse mobiliojo ryšio bazinių stočių aprėpties plotai yra gana dideli, skambinant iš paprasto mygtukinio telefono skambinančiojo vieta nustatoma su didele paklaida ir gali siekti kelis ar keliolika kilometrų", - pataria BPC specialistai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder