Mirusiose kopose – naujas pažintinis takas

Mirusiose kopose – naujas pažintinis takas

De­šim­tis tūks­tan­čių tu­ris­tų kas­met pri­vi­lio­jan­tis Kur­šių ne­ri­jos na­cio­na­li­nio par­ko (KNNP) Nag­lių gam­ti­nis re­zer­va­tas ren­gia­si po­ky­čiams.

Rezervate esantis medinių lentų pažintinis takas bus išmontuotas ir už keliasdešimties metrų įrengtas naujas takas, labiau pritaikytas didžiuliam tokiai jautriai teritorijai lankytojų srautui.

„Dabar vyksta projektavimo darbai. Naglių pažintiniame take, jam gilėjant, įgriūva šlaituose esančios kopų briaunos, takas užpilamas smėliu. Todėl svarstome, kad šiai atkarpai reikia leisti pailsėti ją uždarant ir netoli įrengti naują taką. Jis bus platesnis, dviejų judėjimo krypčių ir galbūt su borteliais, kad žmonėms nekiltų pagunda nulipti nuo medinio pagrindo“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo KNNP direktorė Aušra Feser.

Dar šį pavasarį įvairių sričių specialistų darbo grupė ėmė teikti pasiūlymus, kaip kovoti su KNNP aukštųjų kopų žemėjimu, jų išpustymu.

Vėjo ir žmonių labiausiai pažeistose vietose buvo statomos vadinamosios smėlio gaudyklės – eilėmis įkasti kuoliukai. Jų prireikė beveik 20 tūkstančių. „Įdomiausia buvo apžvelgti Naglių gamtiniame rezervate pavasarį pastatytų įvairių smėlį sulaikančių barjerų, vėjo „šukų“ ir kitų įrenginių poveikį smėlio judėjimui. Ankstyvą pavasarį padaryti užtvarai pasiteisino – daugelyje vietų kuoliukus teko ištraukti keletą kartų, žabų barjerai užnešti iki viršūnių. Šių priemonių būtina imtis, nes ties pažintiniu taku kopa drastiškai mažėja“, – sakė A. Feser.

Vis dėlto nenutrūkstamas Mirusias kopas norinčių išvysti žmonių srautas padarė savo: prie pažintinio tako viena kopa tiesiog įgriuvo, vietomis užneštas ir pats medinis takas.

„Pastebėjome, kad šalia dabartinio tako buvo senesnis, jau užpustytas. Todėl svarstome galimybę uždaryti ir dabartinį, medinė danga bus nuardyta. Problema ta, kad lankytojai nesilaiko taisyklių ir nulipa nuo tako, eina į šonus, išmindžioja kopų augmeniją. Susidaro plikos vietos, jos išpustomos. Keliasdešimt metrų nuo dabartinio tako yra miško technikai skirtas keliukas. Toje vietoje bus įrengtas naujas pažintinis takas. Jis nuo miško pradžios padarys lankstą ir ves ten pat, kur ir dabar – į apžvalgos aikštelę“, – pasakojo parko vadovė.

Apskaičiuota, kad tiek pernai, tiek šiemet turistinio sezono metu Naglių gamtinio rezervato pažintinį taką aplankė po maždaug 30 tūkst. poilsiautojų.

„Naujasis pažintinis takas bus klojamas už pinigus, gautus iš lankytojų, kurie perka bilietus į Naglių rezervatą. Vėl dėsime lentutes ant paklotės, tačiau šįkart norime padaryti dviejų judėjimo krypčių taką. Taip pat įrengsime naujus suoliukus poilsiui“, – teigė A. Feser.

KNNP aplinkosaugininkai jau ne vienus metus suka galvas, kaip pagelbėti nykstančioms kopoms. Esą neigiamos įtakos daro ne tik nekultūringi turistai, kurie lipa į smėliakalnius, juos ardo dėl įspūdingesnio kadro, bet ir besikeičiantis klimatas.

[CITATA]

„Nebėra šaltų žiemų. Klimato kaita kopose itin juntama – žiemą iškrinta labai mažai sniego, nesusidaro įšalas, tad stiprūs vėjai neša smėlį tiesiai į marias ir dar labiau žemina kopas“, – sakė KNNP direktorė.

Gamtos tyrimų centro Geologijos ir geografijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Regina Morkūnaitė yra minėjusi, kad per metus kopos didžiajame kopagūbryje (prie marių) vidutiniškai sumažėja nuo 50 centimetrų iki metro. Rytinis šlaitas į marias taip pat pasistūmėja maždaug po metrą.

Jei tokia tendencija išliks, ateityje baltąsias kopas žmonės matys tik atvirukuose. Sklandytojų kopa XX amžiaus pradžioje siekė 70, šiandien – tik apie 50 metrų. Naglių kopa, esanti to paties pavadinimo rezervate, per 10 metų tapo penkiais metrais žemesnė (buvo 57,9 metro aukščio, dabar – apie 52 metrų).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder