Minint Černobylį - apie šiukšlių deginimą Klaipėdoje

Minint Černobylį - apie šiukšlių deginimą Klaipėdoje

Antradienį uostamiesčio Atgimimo aikštėje įvyko sankcionuotas mitingas Černobylio branduolinės katastrofos aukų atminimui pagerbti. Panašus mitingas vyko ir Vilniuje, kur rinkosi žmonės iš kitų Lietuvos miestų, kad paragintų Seimą ir Vyriausybę peržiūrėti priimtą Nacionalinę energetikos strategiją ir sustabdyti Atominių elektrinių įstatymo veikimą.

"Ar galime užmiršti žmones, kurie, rizikuodami savo sveikata ir gyvybe, prieš 25 metus likvidavo Černobylio AE sprogimo padarinius. Šiuos didvyrius pamiršo valdžia ir paliko likimo valiai. Vien iš Lietuvos likviduoti avarijai buvo pasiųsta per 7 000 sveikų vyrų. 224 žmonės buvo iš Klaipėdos, ir daugelio jų nebėra gyvų", - sakė mitingo dalyviai.

"Iki Nepriklausomybės atkūrimo mumis, kurie nuogomis rankomis valėme Černobylį nuo radioaktyvių medžiagų, buvo rūpinamasi. Turėjome savo polikliniką, kurioje nuolat atidžiai mums tikrindavo sveikatą, nemokamus vaistus ir reabilitaciją. O dabar teliko socialinis draudimas, mūsų sveikata tikrinama aplaidžiai ir nepakankamai. Politikai šiemet nerado laiko net priimti mūsų Seime, surengti paminėjimą. Ir tik keturiose Klaipėdos rusakalbių mokyklose bus jautriai paminėta tragedijos sukaktis", - sakė judėjimo "Černobylis" Klaipėdos komiteto pirmininko pavaduotojas Alfonsas Rumša.

Prieš 25 metus Černobylio atominėje elektrinėje įvykęs sprogimas tapo didžiausia XX amžiaus technologijos katastrofa. Pasak mitingo rengėjų, skaudi žmonijos patirtis su branduoline energetika ir nesibaigianti virtinė avarijų, tarp jų - ir šių dienų tragedija Fukušimos AE mus perspėja, kad nė viena šalis neapsaugota nuo tokių nelaimių.

Mitinguotojai įspėjo, jog tokia avarija bet kurioje iš Lietuvoje ir jos pasienyje projektuojamų AE gali tapti mirties nuosprendžiu visai šaliai.

Žmonės ragino Lietuvos prezidentę, Užsienio reikalų ministeriją, Europos parlamento deputatus daryti įtaką tarptautinei bendrijai siekiant sumažinti ir pašalinti atominę grėsmę prie Lietuvos sienų.

O nemažiau už radiaciją pavojinga esanti "nepamatuota Visagino AE projekto ekonominė našta Lietuvai". Mitingo metu susirinkusieji įtikinėjo, jog reikia atsisakyti nepagrįsto šios jėgainės projekto, pakeičiant prioritetus į atsinaujinančių energetikos šaltinių plėtrą, energijos taupymą, efektyvumo didinimą ir tiekimo diversifikaciją.

Mitinguotojai nepamiršo ir šiukšlių deginimo gamyklos Klaipėdoje. Neva ji - labai pavojinga viso pajūrio žmonėms "dioksinais, furanais, tūkstančiais tonų nuodingų pelenų".

Tačiau uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo: "Nepainiokime žanrų. Černobylio įvykių minėjimo metu nekorektiška diskutuoti apie atliekų gamyklą. Ir reikėtų kalbėti apie realias grėsmes, o ne kliautis emocijomis ir jomis grįsti savo nuogąstavimus. Aš pats noriu, kad miestas neskendėtų šiukšlėse, o būtų švarus".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder