Metų mokytojai nespraudžia mokinių į standarto rėmus

Metų mokytojai nespraudžia mokinių į standarto rėmus

Tęsiama tradicija kasmet Tarptautinės mokytojų dienos proga suteikti Metų mokytojo vardą trims rajono pedagogams.

Šiemet Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos sprendimu Metų mokytojo vardas suteiktas Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos anglų kalbos mokytojai metodininkei Giedrai Aliulienei, Gargždų ,,Vaivorykštės“ gimnazijos biologijos mokytojai metodininkei Raimondai Kundrotienei ir Gargždų muzikos mokyklos saksofono mokytojui ekspertui Sigitui Stalmokui. Kiekvienam skiriama premija – po 500 Eur.

„Meldžiuosi už mokinius ir raginu juos tai daryti. Puoselėjame akademinę didžiąją muziką, stovime ant Europos konkursinių scenų su dieviškosios galios palaiminimu, kurios protu net neužčiuopiame“, – įsitikinęs S. Stalmokas.

Pedagogų bendruomenės lyderės

Anot Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktorės pavaduotojos Nijolės Balčikonytės, anglų kalbos mokytoja metodininkė G. Aliulienė ir biologijos mokytoja metodininkė R. Kundrotienė – novatoriškos, iniciatyvios ir kūrybingos mokytojos, ugdymo procese aktyviai taikančios modernius ugdymo būdus ir metodus, kūrybingai naudojančios skait­menines technologijas, sumanios klasių vadovės.

„Puikios mokytojų dalykinės ir metodinės žinios. Mokytoja Giedra aktyviai dalyvavo įgyvendinant ES struktūrinio fondo finansuojamą projektą „Kuriu pamokas ir savo ateitį pats“.

Mokytoja Raimonda inicijuoja ir kartu su mokiniais įgyvendina „mokymo be sienų“ idėją. Gimnazijos mokytojos pamokose aktyviai taiko mąstymo žemėlapių metodiką, nuolat dalijasi savo patirtimi, prisideda prie jaunuolių gebėjimo gyventi ir dirbti šiuolaikinės visuomenės sąlygomis“, – pedagogėms gerų žodžių negaili N. Balčikonytė.

Anot jos, geri ir mokytojų ugdytinių valstybinių brandos egzaminų, šalies, regiono, rajono konkursų, olimpiadų pasiekimai.

„Mokytojos Giedra ir Raimonda yra ne tik gimnazijos, bet ir rajono pedagogų bendruomenės lyderės, gerbiamos kolegų, mokinių ir tėvų“, – užtikrino gimnazijos direktorės pavaduotoja N. Balčikonytė.

Pašaukimą pajuto ne iškart

„Esu emociniame pakylėjime. Mano darbas man labai patinka“, – teigia mokytoja G. Aliulienė. Ji prisipažįsta, jog ne iškart suprato, kad jos pašaukimas dirbti pedagoge. „Baigusi mokslus gavau paskyrimą, tačiau sakiau, jog nedirbsiu. O dabar kaip niekad jaučiuosi savame kelyje“, – užtikrina pašnekovė.

„Vaivorykštės“ gimnazijoje ji dirba nuo 2002 metų. Pastaruosius 4–5 metus mokiniai džiugina puikiais anglų kalbos valstybinių brandos egzaminų rezultatais. „Daug dirbu, todėl Metų mokytojo titulas nebuvo labai didelė staigmena. Sau, kaip pedagogei, visada keliu pačius aukščiausius reikalavimus.

Stengiuosi neatsilikti nuo mokinių technologijų srityje. Būtent edukacinių technologijų srityje galiu jiems daug padėti. Tai, kad jie nuolat maigo telefonus, dar nereiškia, kad moka naudotis virtualiomis edukacijomis, stengiuosi užpildyti šias spragas“, – sakė G. Aliulienė.

Jos nuomone, taip pat labai svarbu, kad mokiniai per pamokas nejaustų įtampos, nebijotų ateiti. „Visiems sakau, kad egzaminą tikrai išlaikys, tačiau kokiu rezultatu, jau priklauso nuo asmeninių pastangų“, – pastebėjo Metų mokytojos vardą pelniusi anglų kalbos pedagogė.

Anot jos, smagiausia, kai darbą įvertina patys mokiniai, ateina padėkoti, taip pat užsuka jau seniai baigusieji gimnaziją: „Gera, kad tam žmogui kažką davei, pastūmėjai jį siekti savų tikslų.“

Apdovanojimas įpareigoja tobulėti

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos biologijos mokytoja R. Kundrotienė atvirai sako, jog labai smagu dirbti mėgstamą darbą ir būti įvertintai: „Tačiau apdovanojimas kartu įpareigoja nesustoti, tobulėti.

Dar daugiau kurti, toliau daryti tai, ką iki šiol dariau, nes tikriausiai einu tinkamu keliu. Ypač malonu, gavus apdovanojimą, sulaukti tiek daug dėmesio, apkabinimų, komplimentų, nuoširdžių žodžių iš esamų ir buvusių mokinių, kolegų. Tai patys geriausi jausmai. Labai dėkoju ir savo šeimai, kuri visada mane palaikė profesiniame kelyje.“

R. Kundrotienės nuomone, geras mokytojas turi ne tik puikiai išmanyti dėstomą dalyką, bet ir gebėti suprantamais būdais visa tai perteikti mokiniams. Stengtis būti jaunatviškas, šiuolaikiškas, inovatyvus. Svarbu klasę pripildyti pozityvia energija ir įkvėpti mokinius naujiems atradimams knygose ir mus supančioje aplinkoje.

„Mokytojas turi domėtis mokslo ir kultūros naujovėmis. Visada svarbu išklausyti jauną žmogų, nesprausti jo į standartus, leisti jam augti, mokytis iš savo klaidų ir stengtis padėti jam tapti brandžiu žmogumi“, – įsitikinusi biologijos pedagogė R. Kundrotienė.

Reikalingos psichologinės žinios

Metų mokytojo vardas suteiktas ir Gargždų muzikos mokyklos saksofono mokytojui ekspertui Sigitui Stalmokui, kuris yra pelnęs ir Gargždų miesto bend­ruomenės „Tauriosios širdies“ ženklą.

Gargždų muzikos mokykloje dirbantis S. Stalmokas išsiskiria kūrybingu darbu, jis plečia vaikų repertuarą, kurdamas jiems kūrinius, taiko metodines naujoves. Jo ugdytiniai skina apdovanojimus tiek nacionaliniuose, tiek tarptautiniuose konkursuose.

Mokytojo S. Stalmoko iniciatyva Gargždų muzikos mokykloje suformuotas naujas džiazo muzikos skyrius, kuriam vadovauja pats pedagogas. „Per pastaruosius dvejus metus mokytojas ekspertas S. Stalmokas parengė ir pristatė šalies kolegoms nemažai metodinių rinkinių.

Dešimt metų (be atlygio) jis dirbo su neįgaliais vaikais. S. Stalmokas yra autoritetas kolegoms, dirbantis šiuolaikiniais metodais, mėgstamas ir gerbiamas mokinių bei jų tėvų“, – džiaugėsi Gargždų muzikos mokyklos direktorė Danutė Ruškytė.

S. Stalmokas prisipažįsta, kad jam Metų mokytojo vardas buvo netikėtas, tačiau malonus įvertinimas. „Jau matau pedagogą, koks turėčiau būti, stengiuosi eiti tuo keliu, bet bijau, kad man gali neužtekti laiko ir jėgų. Pirmiausia pedagogas turi domėtis gilia vaikų psichologija. Rasti bendravimo raktą su kiekvienu vaiku. Man mokinio asmenybę kartais pavyksta atrakinti iškart, kartais po metų, o kartais ir po 2–3–6 metų.

Kitas labai svarbus dalykas – romumas, kuris leidžia net esant itin karštoms aplinkybėms tyla ir griežtumu sureguliuoti santykius su vaikais“, – pasakoja talentingas pedagogas S. Stalmokas.

Mokslui nevalia užgožti širdies

S. Stalmokas prisipažįsta, kad net neįsivaizduoja, ką darytų gyvenime, jei negrotų. Paklaustas, kas lemia jo ugdytinių pavydėtinus pasiekimus, atsakė: „Vieni sako, kad tai talentas, kiti – kad sėkmė. Aš manau, kad už viso to slypi Dievo pagalba. Meldžiuosi už mokinius ir raginu juos tai daryti.

Puoselėjame akademinę didžiąją muziką, stovime ant Europos konkursinių scenų su dieviškosios galios palaiminimu, kurios protu net neužčiuopiame“, – įsitikinęs S. Stalmokas. Jis akcentavo nesąs šventuolis, tačiau, jo nuomone, bet kokios išdaigos negali peržengti padorumo ribų, turi būti saikas.

Dėl beprotiško vidurinių mokyklų tempo, reikalavimų mokiniams, anot S. Stalmoko, muzikos mokykla taip pat privalėjo keistis. „Sako, kad dabartinis jaunimas tingi, tačiau jis netingi, jis pervargęs. Jei ketvirtokui yra septynios pamokos, tai didžiulis krūvis. Daugybę metų vaikai nepatenkinti, mokytojai nelaimingi, tačiau niekas nesikeičia.

Todėl mokinius raginu pasikliauti intuicija, juolab kad jie dar jaučia jausmų kalbą. Juk žinios reikalingos tiek, kad neapleistume savo širdies reikalų. Kuris laimingesnis kraštas: ar išsilavinusi Europa, kurios gyventojai kasdien ryja antidepresantus, ar Afrika, Indija (nekalbu apie tas vietas, kur badaujama ir pan.).

Akivaizdu, apleista dvasinė dimensija susargdina žmogaus sielą ir ima kankinti. Apie tai šneku daug metų, tačiau mažai kas išgirsta. Turime teikti prioritetą doroviniam ugdymui, kuris yra žmogaus gyvenimo pamatas“, – neabejoja S. Stalmokas.


TAI ŽINOTINA

  • Metų mokytojo vardo nominacijos Klaipėdos rajono savivaldybėje teikiamos nuo 2016 metų.
  • Metų mokytojo vardas jau yra suteiktas šiems pedagogams: Vandai Majauskienei, Nijolei Usevičienei, Linai Zubauskienei, Ilmai Agajan, Angelei Pakamorienei, Arūnui Šimkevičiui, Irenai Koncevičienei, Ramintai Birgėlienei, Svajai Venckienei.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder