Mero komanda apžiūrėjo rūšiavimo įrenginius

Mero komanda apžiūrėjo rūšiavimo įrenginius

Praėjusią savaitę Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas apsilankė Dumpių regioniniame sąvartyne ir apžiūrėjo atliekų rūšiavimo liniją.

"Šį mėnesį Klaipėdoje oficialiai pradėjo veikti atliekų deginimo jėgainė, kuri kurą - rūšiuotas atliekas - gauna iš Dumpių regioninio sąvartyno. Nebuvau matęs, kaip vyksta rūšiavimo procesai, tad pasitaikius progai užsukau su komanda pasižvalgyti, kas ir kaip rūšiuojama", - sakė Vytautas Grubliauskas.

Kartu su meru rūšiavimo procesą apžiūrėjo atliekų sektorių kuruojantis mero pavaduotojas Artūras Šulcas ir mero patarėjas Simonas Gentvilas. Pasak mero, anksčiau jis nėra buvęs panašiuose objektuose, tad negali objektyviai vertinti, gerai ar blogai vyksta rūšiavimas. Tačiau Simonas Gentvilas yra matęs panašius įrengimus ne vienoje pasaulio šalyje.

SIJOTUVAS. Iš konvejerio atliekos patenka į sijotuvą, kuris į priekabą išsijoja smulkias grunto priemaišas, išsklaido atliekas. 

"Pernai kaip tik lankėmės sąvartyne Norvegijoje. Viskas ten taip pat - prie konvejerio žmonės rankomis renka antrines žaliavas, o likęs srautas išvežamas deginti į jėgainę. Be to, mūsų aplankytame Stavangeryje norvegai, kaip ir Klaipėda, planuoja pirkti didelę automatinę rūšiavimo liniją", - pasakojo Simonas Gentvilas.

Rūšiavimo linija Dumpių sąvartyne dirba jau antrą mėnesį. Nuo gegužės 20 d. čia atliekos rūšiuojamos dviem pamainomis - nuo 6 iki 22 val. Per dieną išrūšiuojama apie 200 tonų atliekų.

Pirmiausia iš regiono atvežtos komunalinės atliekos kraunamos ant konvejerio. Toliau jos patenka į sijotuvą, kuris į priekabą išsijoja smulkias grunto priemaišas, išsklaido atliekas ir jų srautas patenka į rūšiavimo cechą. Čia 13 žmonių rankomis išrenka ir į atskirus konteinerius meta antrines žaliavas: stiklą, PET butelius, plėvelę, popierių ir kartoną, pakuotę, spalvotuosius metalus. Linijos gale įrengtas magnetas surenka juodojo metalo laužą.

Antrinės žaliavos parduodamos supirkėjams, o likusios po rūšiavimo išvežamos sudeginti į "Fortum Klaipėda" jėgainę.

CECHAS. Išsklaidytų atliekų srautas patenka į rūšiavimo cechą. Čia 13 žmonių rankomis išrenka ir į atskirus konteinerius meta antrines žaliavas: stiklą, PET butelius, plėvelę, popierių ir kartoną, pakuotę, spalvotuosius metalus.

Dirbant dviem pamainomis šioje rūšiavimo linijoje galima išrūšiuoti iki 50 tūkst. tonų per metus. Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras netrukus ketina įsigyti dar vieną, daug našesnę ir labiau automatizuotą rūšiavimo liniją. Šiuo metu vykdomos 125 tūkst. tonų metinio pajėgumo rūšiavimo linijos viešojo pirkimo procedūros.

"Vakarų ekspreso" informacija

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder