Melnragės dangoraižio ateitis vis dar miglota

Melnragės dangoraižio ateitis vis dar miglota

Jau kone septynerius metus Melnragėje planuojamo rekreacinės paskirties daugiaaukščio ateitis užstrigo ilgam.

Klaipėdos miesto taryba gegužės 25 dieną nusprendė atidėti sklypo Kopų g. 69A detaliojo plano svarstymą ir įpareigojo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorę kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją su prašymu patikrinti, ar visos teritorijos planavimo procedūros buvo atliktos nustatyta tvarka, nepažeidžiant teisės normų.

Taip pat administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei pavesta kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą ir prokuratūrą, kad būtų įvertintas sklypo privatizavimo ir pastatų įsigijimo klausimas.

Vienas iš šio projekto įgyvendintojų Saulius Trečekauskas tokį detaliojo plano patvirtinimo vilkinimą vertina tik kaip bandymą sklypo savininkus priversti atsisakyti savo projekto ir pigiai parduoti sklypą. Pasak jo,  į teiginius dėl nuosavybės įsigijimo teisėtumo esą jau reikėtų komentuoti medicinos srities atstovams.

Išvadų nėra

Nors nuo politikų sprendimo praėjo jau daugiau nei mėnuo, kol kas administracijos atstovams pavyko kreiptis tik į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, tačiau jos išvadų dar negauta.

Inspekcijos prašoma įvertinti, ar neturėjo būti atliktas sprendinių poveikio vertinimas, atsižvelgiant į tai, kad numatomas iki 132 m pastato aukštingumas, bei įvertinus, kad toks pastatas būtų statomas kone ant jūros kranto.

Be to, prašoma patikrinti, ar parengtas teritorijų planavimo dokumentas neprieštarauja Klaipėdos miesto aukštybinių pastatų išvystymo schemos (specialiojo plano) sprendiniams.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad numatoma užstatyti 95 procentus sklypo, - tai esą gali prieštarauti teisės aktams, numatantiems statinių išdėstymo sklype reikalavimus, t.y. atstumus nuo statinio iki žemės sklypo ribos.

Priminsime, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija anksčiau jau yra davusi teigiamą išvadą planavimo organizatoriui S. Trečekauskui, po ko detalusis planas ir buvo teiktas svarstyti miesto tarybai.

"Į Nacionalinę žemės tarnybą ir prokuratūrą kol kas nesikreipėme dėl objektyvių priežasčių. Kadangi privatizavimo procedūros vyko 1993 metais, didelė dokumentų dalis jau yra perduota Klaipėdos apskrities archyvams. Taigi pirmiausia reikia susirinkti visus dokumentus ir juos išanalizuoti ir tik tuomet galėsime kreiptis į minėtas institucijas", - sakė Klaipėdos savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjo pavaduotoja, laikinai einanti vedėjos pareigas Gražina Eimantaitė.

Pasak jos, dokumentus iš archyvų planuojama gauti šią arba kitą savaitę.

"Sutikime su tuo, kad tai yra neeilinis detalusis planas. Kalbama apie aukštybinį pastatą tokioje vietoje. Reikia nepamiršti, kad  atsiradus tokiam aukštam pastatui visa aplinkinė zona taptų jau mūsų galvos skausmu, nes jam aptarnauti prireiks žymiai didesnės teritorijos. Atsiradus tokiam traukos centrui prireiktų ir naujos gelbėjimo stoties Melnragėje, atskiro tako per kopas prie jūros", - savo nuogąstavimus išsakė J. Simonavičiūtė.

"Žlugdo, ir tiek"

"Štai čia yra akivaizdus pavyzdys, kaip galutiniame projekte bandoma sužlugdyti projektą, nes visiems tarpininkams, kurie už atitinkamą atlygį norėjo man padėti, atsakiau, kad niekam nedaviau ir neduosiu. Iki manęs ateina atgarsiai, kad turiu tą sklypą parduoti, nes vis teik nepavyks nieko pastatyti. Teko girdėti, kad neleidžia statyti vien todėl, kad įgyvendinus šį projektą visi kiti bus nebeptrauklūs. Tačiau aš nesiruošiu pasiduoti, nes viską dariau sąžiningai ir teisėtai. O į šį projektą žiūriu, kaip į miesto puošmeną. Galbūt ne visiems ši idėja priimtina, bet juk ir Gaudžio architektūra Barselonoje yra sukėlusi nemažai diskusijų, bet dabar ji ir traukia turistus į šį miestą", - kalbėjo S. Trečekauskas.

Jau ne kartą rašyta, kad privatiems asmenims priklausančiame 39 arų ploto sklype Kopų gatvėje planuojama statyti iki 132 metrų aukščio (36 aukštų) viešąsias paslaugas teikiantį rekreacinės paskirties pastatą. Čia įsikurtų sporto kompleksas su baseinu ir sporto aikštelėmis, viešbutis, sanatorija, poilsio namai. Šiuo metu sklype stovintį dvibutį gyvenamąjį namą ir pagalbinį pastatą numatoma griauti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder