Mažas kaimelis vilioja visos Lietuvos žvejus

Mažas kaimelis vilioja visos Lietuvos žvejus

Šeštadienį ant Pesčių tvenkinio ledo vyko jubiliejinė 10-ji žvejų šventė, skirta Vasario 16-ajai, Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Renginio organizatoriai baiminosi, kad šiemet nebūtų pirmi metai, kai ant tvenkinio nebus ledo. Laimei, jis nors ir su balomis, bet atlaikė ir šventės nesugadino. Tik Salantų kultūros centro linijinių šokių kolektyvas nerizikavo ir šoko ant kelio šalia tvenkinio.

Prieš prasidedant žvejų mėgėjų varžyboms kaip visada kalbą rėžė Kretingos rajono meras Juozas Mažeika. Beje jis dažniausiai ir pats dalyvauja, yra buvęs tarp laimėtojų.

Šiemet dalyvavo kaip niekad daug žvejų komandų – net 32. Kiekvienoje – po tris žvejus. Jų buvo ne tik iš Kretingos, Skuodo rajonų, bet ir iš Klaipėdos, Plungės, Palangos, Salantų, o viena - net iš Vilniaus. Todėl sakoma, kad ši Pesčių žvejų šventė jau baigia užkariauti visą Lietuvą.

Buvo metų, kai prizas atitekdavo tik už 2 žuveles, kartą visos komandos sugavo tik keturias. Buvo daug sniego, labai storas ledas, žuvys duso, buvo nejudrios. Vidutinis bendras komandų laimikis -50-70 kg. Laimėtojo vidurkis - 1-2 kg.

Šiemet per tris valandas komandos sugavo 57 kg žuvų. Labiausiai pasisekė Telšių komandai „Mastis“ – 5,5 kg, antroje vietoje nedaug atsilikusi Salantų komanda „Žvynas“ – 5,4 kg, o trečioje -Gargždų „Pyla“ - 3,9 kg.

Kol žvejai žuvis gaudo, kitiems organizuojamos įvairios atrakcijos, ir vos ne kasmet jų prigalvojama naujų. Jau treti metai Juozo Žilinsko iniciatyva vaikams įrengiamos sukynės, kokios būdavo jo vaikystėje, antrus metus pastatomas prizų stulpas - kas į jį įlipa, tas ir pasirenka prizą. Šiemet jubiliejaus proga Pesčių tvenkinio nuomotojas Stasys Kaniava dovanojo žvejams mėgėjams grupės „Svajoklis“ koncertą. Netoli gyvenantis Liudas Augaitis, auginantis arklius žemaitukus, norintiems sudaro galimybę pajodinėti arkliais, pasivažinėti rogėmis. Šiemet į šventę atvykstant laukta daugiau svečių, tad gardžios žuvienės išvirti ne keturi, o šeši katilai.


Po žvejų varžybų vyksta motokroso motociklininkų, keturratininkų varžybos, kurias organizuoja klubas „Purvabridė“, kitos sportinės varžybos, pavyzdžiui, metamas kelmas, ir kitos įvairios atrakcijos.

Prieš dešimt metų sau šventę ant Pesčių tvenkinio ledo organizavo tik būrelis žvejų, to ėmusis S. Kaniavai, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariui, išsinuomojusiam šį tvenkinį, esantį Imbarės seniūnijoje. Ilgainiui ši šventė augo. Jau 5 metus iš eilės prie jos organizavimo prisideda Salantų kultūros centras bei Imbarės seniūnas Antanas Turauskis. Jo taurėmis apdovanojami trijų pirmųjų vietų laimėtojai.

„Žvejų kasmet daugėja, šventė įgauna pagreitį. Tapo rajonine, paskui regionine, o šiemet, galima sakyti, ir respublikine. Tokia netradicinė šventė sutraukia žmones pas mus dar ir dėl to, kad verdame labai skanią žuvienę. Kretingos rajono Imbarės seniūnijos Pesčių kaimelyje gyvena labai mažai žmonių, bet jis sugeba sutraukti tokį didelį žvejų mėgėjų būrį iš visos Lietuvos“, - džiaugėsi Salantų kultūros centro direktorė Stasė Preibienė.

Jau labai seniai užtvenkus upę Pestupę atsirado Pesčių tvenkinys. Anais laikais jo vanduo būdavo naudojamas malūnui. Po kurio laiko jame atsirado žuvų. Šiuo metu tvenkinys yra 3,2 ha. Jame gaudomos lydekos, lynai, karpiai, ešeriai, kuojos, raudės. Kasmet jis įžuvinamas karosiukais ir lydekaitėmis. Leidimo žvejoti kainos: 20 Lt – metams, 6 Lt - mėnesiui, 2 Lt – dienai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder