Ligita Liutikienė: turime užtikrinti vaikų saugumą žaidimų aikštelėse

Ligita Liutikienė: turime užtikrinti vaikų saugumą žaidimų aikštelėse

Nespėsime apsidairyti, kai sniego pusnys ir apšarmoję medžiai liks tik prisiminimuose, o į mūsų kiemus pasibels pavasaris. Į gatves vėl plūstels rajono gyventojai bei, žinoma, vaikai, kurie pramogauti rinksis į žaidimų aikšteles. Ar jos saugios ir tinkamos mūsų vaikams, kalbamės su Klaipėdos rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene.

Praėjusių metų gruodžio 13 dieną vyko pasitarimas dėl naujos Lietuvos higienos normos vaikų žaidimų aikštelėms ir patalpoms. Kas keičiasi?

Naujoji Lietuvos higienos norma HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ nustato pagrindinius vaikų žaidimų aikštelių su laisvalaikio ir sporto įrenginiais ir vaikų žaidimų patalpų įrengimo viešosiose vietose, jų naudojimo ir priežiūros sveikatos saugos reikalavimus. Ši higienos norma taikoma projektuojant, statant, rekonstruojant, remontuojant, įrengiant ir naudojant žaidimų aikšteles ir patalpas. Tai yra ypač svarbu turint omenyje rajone vykstančius viešųjų erdvių, kuriose numatoma įrengti ir žaidimų aikšteles, projektavimo darbus..

Nuo 2016 m. lapkričio 1 dienos įsigaliojo nemažai svarbių reikalavimų. Žaidimų aikštelės turi būti įrengiamos ne arčiau kaip per 10 m nuo buitinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių, gatvių, automobilių stovejimo aikštelių, elektros tinklo įrenginių ir ne arčiau kaip 15 m atstumu nuo atomobilių saugyklų ištraukiamosios vėdinimo sistemos angų.

Žaidimų aikštelė, kurios ribos nutolusios nuo gatvės važiuojamosios dalies mažiau nei 20 m, turi būti aptverta tvora ar gyvatvore, o aikštelių plotas turi atitikti saugos reikalavimus, atsižvelgiant į jose esančią žaidimų įrangą. Žaidimų aikštelėje esantis dirvožemis ir gruntas turi būti neužteršti. Aikštelėje ar šalia jos turi būti šiukšliadėžė.

Kaip manote, ar pavyks užtikrinti, kad visos žaidimų aikštelės atitiktų naująją Lietuvos higienos normą?

Visų pirma mes turime atlikti aikštelių inventorizaciją, sužinoti, kiek aikštelių turime, kokios jos būklės, kam priklauso. Galbūt turime bešeimininkių žaidimų aikštelių? Ką tuomet daryti su jomis? Turime užtikrinti, kad vaikų žaidimų aikštelės būtų saugios, nuolat prižiūrimos, o tai įmanoma tik jei aikštelė turi šeimininką.

Pagal naująją higienos normą, įrengtos žaidimų aikštelės gali būti pradėtos naudoti tik jas perdavus savininkui ar jo įgaliotam fiziniam ar juridiniam asmeniui. Už žaidimo aikštelių, patalpų įrangos priežiūrą ir saugą atsako juos eksploatuojantys juridiniai ar fiziniai asmenys. Jei savininkai nepaskiria žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai.

Ką reiškia prižiūrėti aikšteles? Jos turi būti valomos, žolė turi būti nušienauta, žiemą takeliai turi būti neslidūs, smėlis smėlio dėžėse turi būti pakeičiamas ir atnaujinamas kiekvieną pavasarį ir pagal poreikį, taip pat esant užteršimui šiukšlėmis ar kitomis priemaišomis. Smėlyje negali būti ir parazitų ar jų kiaušinėlių. Smėlio dėžės turi būti apsaugotos nuo užteršimo jas uždengiant, o uždangalas turi būti neslidus. Šiukšliadėžės taip pat turėtų būti reguliariai ištuštinamos. Šalia aikštelių ar jose negali būti nuodingų augalų, pavyzdžiui, vaistinės šunvyšnės, darželinio pupmedžio ir kitų nustatytų rūšių.  

Aikštelėje taip pat turi būti prikabinta lentelė, kurioje būtų nurodytas bendrasis telefono numeris, kuriuo galima paskambinti įvykus avarijai, techninės priežiūros personalo telefono numeris, aikštelės pavadinimas, adresas, savininkas, kokio amžiaus vaikams žaidimų aikštelė skirta, data, kada paskutinį kartą atlikta pagrindinė metinė įrangos kontrolė bei kita reikalinga informacija.

Kas tikrins, ar vaikų žaidimų aikštelės atitinka reikalavimus?

Naujai įrengiamų žaidimų aikštelių ir patalpų įrangos pagrindinė metinė kontrolė turės būti atlikta akredituotos įstaigos, ir ši įstaiga turi išduoti kontrolės ataskaitą arba kontrolės sertifikatą.

Bet tai dar ne visi pokyčiai?

Taip, nuo šių metų gegužės 1 dienos įsigalios reikalavimas, kad aikštelę juosianti tvora turi būti be išsikišančių, aštrių elementų ir įrengta taip, kad nekeltų rizikos užstrigti vaiko kūnui ar kūno daliai. Jei varteliuose įrengtas automatinis pritraukimo mechanizmas, 90 laipsnių kampu atverti varteliai turi visiškai užsiverti ne greičiau kaip per 5 sekundes.

O nuo liepos 1 dienos įsigalioja reikalavimas žaidimų aikštelių eksploatuotojams ir savininkams užtikrinti, kad ne rečiau kaip 1 kartą per 12 mėnesių būtų atlikta žaidimų aikštelių, patalpų pagrindinė metinė kontrolė, kurios metu įvertinama, ar jų įranga, danga atitinka reikalavimus, įskaitant meteorologinių veiksnių poveikį, supuvimą ar koroziją, įrangos saugos lygio pasikeitimą dėl atlikto remonto, pridėtų, pakeistų sudedamųjų dalių. Dar kartą noriu priminti, kad metinę kontrolę galės atlikti tik akredituota įstaiga.

Antradienį organizavote pasitarimą dėl vaikų žaidimų aikštelių higienos normų. Ką nutarėte?

Susitikę su skyrių specialistais nusprendėme, kad dalis vaikų žaidimų aikštelių rajone yra apgailėtinos būklės. Daugiabučių namų kiemuose esančias senas vaikų žaidimų aikšteles, kurių liko tik fragmentai, dėl vaikų saugumo, ko gero, teks demontuoti, nebent namų bendrijos prisiimtų atsakomybę ir taptų aikštelių šeimininkėmis bei tinkamai jas eksploatuotų.

Nutarėme pavesti seniūnams inventorizuoti esamas aikšteles, pateikti jų sąrašą, būklių aprašą, aikštelių nuotraukas bei nustatyti žaidimų aikštelių savininkus iki balandžio 1 d. Tokį terminą paskyrėme, kad nutirpus sniegui būtų galima tinkamai įvertinti aikštelių dangas bei įrenginių būklę.

Bet kokiu atveju tikiu, kad žaidimų aikštelių mūsų vaikams užteks. Vien Gargžduose, neskaičiuojant naujų žaidimų aikštelių parke ir Melioratorių gatvėje, šiais metais turėtų būti įrengtos dar 4 naujos saugios vaikų žaidimų aikštelės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder