Lietuvos pajūryje nugriauta 12 apleistų statinių

Lietuvos pajūryje nugriauta 12 apleistų statinių

Kuršių nerijos nacionalinio parko ir Pajūrio regioninio parko teritorijose nugriauta 12 aplinką žalojančių statinių. Kuršių nerijoje nugriauta 10 statinių, Pajūrio regioniniame parke - 2. Daugiausia tai sovietinės armijos palikti militaristinės paskirties statiniai - bunkeriai, stebėjimo postai, vadavietė ir kt., kurie buvo naudojami pajūrio sienos apsaugai.

Daugelis nugriautų objektų neturėjo šeimininko, buvo apleisti. Pašalinus šiuos objektus Lietuvos pajūrio saugomos teritorijos apsivalė nuo sovietinės armijos palikimo. Kai kurie pastatai buvo tapę benamių prieglauda ir kėlė pavojų žmonėms. Šie kraštovaizdį teršiančių statinių pašalinimo darbai yra ypač svarbūs Kuršių nerijos nacionalinio parkui, kuris pagal tarptautinės UNESCO organizacijos kriterijus yra saugomas kaip kultūrinio kraštovaizdžio vietovė, pabrėžiama Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos pranešime.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojai spėja, kad kai kurie militaristinės paskirties objektai šiuo metu yra užpustyti smėlio po Kuršių nerijos apsauginiu kopagūbriu, todėl ateityje, atpusčius smėliui, teks likviduoti ir likusius.

Apleistų ir aplinką žalojančių statinių griovimo darbus Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos užsakymu įgyvendino UAB "Klaista" už 220 tūkst. litų. Darbai finansuojami pagal Europos Sąjungos Sanglaudos priemonę "Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder