Lietuvos kurortuose nakvynės kainos toliau kyla

Lietuvos kurortuose nakvynės kainos toliau kyla

Jau kurį laiką burnojantys tautiečiai sako, kad atostogauti Turkijoje yra pigiau nei Lietuvos pajūryje. Ir nors kainas, norime to ar ne, lyginame, panašu, kad jos šią vasarą tikrai nemažės. Štai Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė sakė, kad nakvynės kainos atostogaujantiems pajūryje šį sezoną ir toliau kils.

Jau rezervuojasi nakvynę

Pasak I. Valaitienės, lietuviai jau po truputį užsisakinėja viešbučius ir planuojasi savo atostogas. Tiesa, anot jos, čia kalbėti reikėtų ne tik apie vasarą, tačiau ir apie ilguosius šventinius savaitgalius.

„Sujudimas jau tikrai pastebimas. Kiekvienais metais auga ir viešbučių pasiūla. Vieni yra įpratę kambarius rezervuoti anksčiau ir galvoja, kad laimės su kaina, o kiti yra linkę rezervacijas pasilikti vėlesniam laikui ir pasekti, ar kaina keisis, ar nesikeis“, – situaciją komentavo I. Valaitienė.

Tiesa, anot jos, į Palangą vis dažniau atostogoms atvyksta ir lietuvių emigrantai.

„Jie atvyksta ne tik vasaros atostogoms, bet ir šiaip savaitgaliais. Turi laisvų dienų, ir atvažiuoja“, – tikino ji ir vardino, kad Palangą pamėgo ne tik svetur gyvenantys lietuviai, bet ir kaimynai latviai, lenkai, baltarusiai bei rusai.

„Taip pat atvyksta ir skandinavai, bet jų jau yra mažesnė dalis“, – pridūrė ji.

Pasak specialistės, balandžio mėnesį Palangos oro uostas pasiūlys ir naują skrydžių kryptį – Palanga – Dortmundas (Vokietija), tad tikimasi, kad tai į Lietuvos pajūrį padės pritraukti dar daugiau turistų ir poilsiautojų.

Reikės patuštinti kišenes

Palangos kurorto svečiams šią vasarą už nakvynę teks pakloti daugiau, nei pernai.

„Taip, paslaugos brangsta. Pradedant jau nuo pusryčių, kas įeina į nakvynės kainą, taip pat darbo užmokestis kyla. Todėl kambarių kainos neženkliai auga. Tai yra nežymus augimas, jis yra apie 5-7 proc.“, – sakė I. Valaitienė.

Žinoma, anot jos, buvo ir tokių, kurie paliko tas pačias nakvynės kainas ir jų nekėlė.

„Kainų augimą verslas išnaudoja tik prasidėjus geriems orams. Tarkime, jeigu savaitgalį yra geri orai, tai tik tada ir gali pasiimti tą aukštesnę kainą, o jei orai blogi – tai žmonės yra linkę mokėti mažiau, lygtis, ieškoti akcijų masiniuose pardavimų portaluose“, – pasakojo specialistė.

Nors ji teigė, kad pasakyti, kokios maždaug kainos viešbučiuose bus šį sezoną sunku, I. Valaitienė skaičiavo, kad jei bus atostogaujama piko metu, liepos – rugpjūčio mėnesiais, nakvynė trijų žvaigždžių viešbutyje dviems su pusryčiais kainuos 80-100 Eur, o nakvynė keturių žvaigždžių viešbutyje kainuos nuo 100 iki 130 Eur.

„Nakvynė privačiame sektoriuje, žinoma, bus pigesnė“, – ramino ji.

Tiesa, svarbu pridurti, kad remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2018-aisiais paslaugų kainos Lietuvoje ir taip kilo 4,3 proc.

Kainų nekėlė

O štai Nidoje jau daugelį metų nakvynę siūlanti Janina pasakojo, kad šiemet, kaip ir pernai, pas ją nakvynės kainos nesikeitė. Ji už nakvynę prašanti nuo 15 iki 25 Eur.

„Mes nekeičiame nakvynės kainų. Viskas kaip ir buvo, tas pats. Apie mažinimą nėra nė kalbos, o didinti irgi nesinori“, – kalbėjo Janina ir sakė, kad nors kainos nesikeitė, nakvynę žmonės šį sezoną rezervuojasi vangiai.

„Pernai pas mane jau beveik viskas buvo užsakyta“ – apgailestavo ji.

Pasak verslininkės, gali būti, kad žmonės dabar labiau nori apsistoti viešbučiuose, o ne privačiame sektoriuje, tačiau nepaisant to, užsakymų moteris vasarai jau turi.

Kadangi, kaip pasakojo, daugiausia svečių ir lankytojų ji turinti liepą ir rugpjūtį, tad ir rezervacijų šiuo metu daugiausiai būtent šiais mėnesiais.

„Tai tradicinis laikotarpis“, – sakė ji.

Rinka – konkurencinga

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas, paklaustas apie augančias nakvynės kainas Palangoje, pats pasakojo pastebėjęs, kad jos šiemet šiek tiek didesnės nei pernai.

„Butas, kurį pernai nuomojausi Palangoje, dabar skambinausi, tai jo kaina šiemet taip pat pakilo apie 5-7 proc.“, – sakė jis.

Tiesa, tačiau čia, anot ekonomisto, nėra kuo stebėtis, mat kol bus už tokią kainą atostogaujančių ir perkančių paslaugą, tol jos nemažės

„Kainos didėja nuo 2012 metų. Gal buvo pristojusios augti 2015 metais, bet vėliau vėl fiksavome apgyvendinimo paslaugų kainų didėjimą.

Tai galima aiškinti pasiūlos ir paklausos dalykais. Tuo labiau, valdžia kainų neriboja, o kaina nusistovi ten, kur lemia rinkos sąlygos“, – komentavo jis ir sakė, kad rinka yra konkurencinga, o manantiems, kad nakvynės kainos kažkur yra per didelės, siūlė vykti į kitus kurortus.

„Aš pats šią vasarą Palangą išmainiau į Ventspilį“, – prisipažino jis.

Taip pat ekonomistas sakė, kad Lietuvoje didėja ir darbo užmokestis, o tai reiškia, kad didėja ir apgyvendinimo įstaigų kaštai.

„Žmonių galimybės mokėti yra didėjančios. Bendras pajamų lygis yra didėjantis. Žinoma, vieniems didėja daugiau, kitiems mažiau, o tuo naudojas ir paslaugų teikėjai“, – teigė ekonomistas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder