„Lidl“ sulauks ir šilutiškiai

„Lidl“ sulauks ir šilutiškiai

Vienas aktyvus šilutiškis nepailsdamas rašo ir skambina „Pamario“ laikraščio redaktoriui, vis teiraudamasis, kodėl vis nepradeda iškeldinti iš miesto Šilutės autobusų parko, kada atsiras naujasis prekybos centras… Mero pavaduotojas Algis Bekeris, kuruojantis investicijų ir ūkio sritis, sutiko „Pamariui“ paaiškinti šių laukiamų statybų naujienas.

Anot vicemero Algio Bekerio, šis projektas yra didelės apimties, svarbus ir neišvengė pakeitimų. Šiek tiek vėluojama, tačiau dėl rimtų priežasčių.

Galbūt „Pamario“ skaitytojai nepamiršo, kad nuo Šilutės katalikų bažnyčios šventoriaus tik gatvės ir tvoros skiriamą Šilutės autobusų parką nuspręsta iškelti į kitą vietą – į Dariaus ir Girėno gatvės galą Šilutės pakraštyje, šalia šilumos tinklų bendrovės. Paliekamoje teritorijoje turėtų iškilti moderni autobusų stotis su prekybos centru.

„Pradžia jau yra, šilutiškiai turbūt pastebėjo, kad Šilutės autobusų parko (Tilžės gatvėje) teritorijoje jau dirba technika. Kasamas gruntas, nebeliko ir degalinės“, – sakė A. Bekeris apie lauktą statybų pradžią.

Vicemeras priminė, kad šis projektas jungtinei veiklai susiejo Šilutės autobusų parką (tai Savivaldybės uždaroji akcinė bendrovė), Savivaldybę ir konkursą laimėjusius investuotoją – UAB „Projestos projektai“. „Jau suderinti dokumentai, pradėti darbai, jeigu neatsiras kokių kliūčių, 2018 metų antrąjį pusmetį dabartinio Šilutės autobusų parko teritorijoje duris turėtų atverti prekybos centras „Lidl“ – pirmasis toks rajone“, – sakė A. Bekeris.

„Pamarys“ buvo informavęs, kad naujos autobusų stoties su prekybos centru statybos turėjo prasidėti šių metų pavasarį. A. Bekeris paaiškino, kodėl pusmetį vėluojama. Vietoj žadėtojo prekybos centro IKI naujos autobusų stoties pastate veiks prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvė. Investuotoja UAB „Projestos projektai“ turėjo derinti veiksmus jau su „Lidl“, papildomų darbų atsirado ir Savivaldybei. „Prekybos tinklo „Lidl“ vadovybė laikosi griežtos nuostatos – jų prekybos centrai veikia tik ant nuosavybės teise valdomos žemės, jie nesinuomoja žemės, sklypus tik perka“, – paaiškino A. Bekeris. Savivaldybei beliko atlikti naujus „namų darbus“ – derinti su visomis institucijomis autobusų parko teritorijos padalinimą į dvi dalis: autobusų stočiai būtiną sklypą perduoti Šilutės autobusų parkui, kitą dalį parduoti prekybos tinklui „Lidl“.

„Tokie derinimai užtrunka, todėl gerai, kad užteko pusės metų. Šis pasikeitimas yra naudingas Šilutės ir rajono gyventojams – sulauksime pigiomis kainomis garsėjančio prekybos centro „Lidl“ ir mūsų rajono centre. Kita vertus, didelė prekybos centrų konkurencija lemia ir kainų mažėjimą“, – sakė vicemeras.

„Lidl“ yra mažų kainų parduotuvių tinklas, kuris valdo apie 10 000 parduotuvių 28-iose šalyse. Lietuvoje pirmosios vokiečių prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvės duris pirkėjams atvėrė 2016 m. birželio 2 d.

Prekybos centrų – gausu

„Pamarys“ yra informavęs, kad šių metų pabaigoje žadama atidaryti didelį naują „Maximos“ prekybos centrą „Žibų“ uždarosios akcinės bendrovės teritorijoje. Šį prekybos centrą Šilutės pakraštyje stato būtent „Žibai“. Šios bendrovės direktorius Steponas Kazlauskas „Pamaryje“ yra paaiškinęs, kad centro pastatą išnuomos „Maximai“, čia veiks prekybos centras, bus kavinė su atskiru įėjimu. „Žibai“ jau atlieka pastato vidaus apdailos darbus, tvarko teritoriją, kurioje bus per 100 vietų automobilių stovėjimo aikštelės.

Šilutėje šiuo metu veikia trys dideli prekybos centrai: „Iki“, „Norfa“ ir „Maxima“. Sulaukus „Lidl“, kurio parduotuvių tinklas sparčiai plečiamas visoje Lietuvoje, galbūt ir Šilutėje keisis kainų politika. Nors žinomi šalies ekonomistai neslepia, kad kainos didėja ir dar augs.

Visos žinios apie galingųjų prekybos centrų sparčią plėtrą Šilutėje dar daugiau nerimo sukelia vietos verslininkams, kurie turi nedideles maisto prekių parduotuves. Norint išsilaikyti, išgyventi, kainos neretai būna didesnės negu prekybos centruose. Lietuvoje smulkusis ir vidutinis verslai palikti užribyje. Įprasta, kad, padidinus minimalią algą, šiame versle tenka mažinti etatų, atleisti darbuotojų arba atsisakyti verslo. Užtat Lietuvoje veši užsienio valstybių prekybos tinklai, bankai…

Kiti reikalai

A. Bekeris aiškino, kad statybų darbai sukelia ir nepatogumų, kurių nepavyks išvengti ir statant naują autobusų stotį bei prekybos centrą. Statybininkai jau dirba, tačiau Šilutės autobusų parko vairuotojai čia irgi suka autobusus. Jiems lieka vietos prekybos centrui numatytoje teritorijos dalyje.

„Autobusų parko statybos techninis projektas ir leidimai turi būti jau spalio mėnesį, „Lidl“ – iki šių metų pabaigos, nes šie darbai irgi užtrunka, jų nepadaro per dieną ar dvi“, – sakė vicemeras.

Savivaldybė į šias statybas neinvestuoja. Tačiau, anot vicemero, teritorija šalia Šilutės katalikų bažnyčios yra beveik miesto centre, tad šioje vietoje iškilus naujai autobusų stočiai, prekybos centrui, vaizdas papuoš miestą ir visą šį Tilžės gatvės rajoną.

Kokia dabartinės varganai atrodančios autobusų stoties ateitis?

Vicemeras paaiškino, kad 1 hektaro plotą užimantis autobusų stoties sklypas bus parduotas aukcione, pusė gautosios sumos pateks į rajono biudžetą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder