Ledas pajudėjo - nelipkite

Ledas pajudėjo - nelipkite

Šalies upėse ir Kuršių mariose prasidėjus ledonešiui poledinės žūklės mėgėjų akys nukrypo į ežerus. Tačiau ir ežerus dar kaustantis ledas jau nėra toks tvirtas, kad ant jo būtų galima lipti nerūpestingai švilpaujant.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Juozas Šimkus „Vakaro žinioms“ sakė, kad ežerus kaustantis ledas per pastarąją savaitę ypač suplonėjo Vakarų Lietuvoje, kur ir oro temperatūra buvo aukštesnė, ir kritulių iškrito daugiau. „Ledo danga jau nesaugi ir tokiuose didžiuosiuose ežeruose, kaip Dusia ar Metelys - jie vėliau užšalo, o dabar ten jau prie krantų matyti ir atotirpos, - atkreipė dėmesį J.Šimkus. - Šiaurės rytų Lietuvoje, ypač mažesniuose ežeruose, imantis atsargumo priemonių šį savaitgalį dar bus galima žvejoti. Tačiau reikia nepamiršti, kad visuose ežeruose ledo storis suplonėjo apie 30 proc. - jei anksčiau jis siekė 30 centimetrų, dabar belikę apie 20 centimetrų“.

Tuo, kad lipti ant vandens telkinius kaustančio ledo jau pavojinga, ketvirtadienio rytą savo kailiu patyrė šuo, įlūžęs į vandenį pro Kuršėnus tekančioje Ventos upėje. Į įvykio vietą atskubėję Šiaulių ugniagesiai, naudodami gelbėjimo roges, iki skęstančio šuns nusigavo ledu. Tada išlaužė ledą iki pat kranto ir atvėrė šuniui vandens koridorių. Juo keturkojis pats parplaukė į krantą ir pabėgo. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė „Vakaro žinioms“ sakė, kad šie gelbėjimo darbai buvo pirmieji ant ledo po didžiulės gelbėjimo operacijos sausio 31 d. Kuršių mariose. Tąsyk, atskilus dideliai ledo lyčiai su žvejais, ugniagesiai išgelbėjo 48 žmones. Šiemet ant ledo ugniagesiai gelbėtojai iš viso atliko 9 gelbėjimo darbus, jų metu išgelbėti 54 žmonės (iš jų - 2 vaikai) ir šuo. Per visus praėjusius metus ugniagesiai gelbėtojai į pagalbą ant ledo skubėjo 21 kartą, šių gelbėjimo darbų metu išgelbėta 16 žmonių, ištraukti 4 skenduoliai. Pernai Kuršių mariose taip pat buvo atitrūkusi ledo lytis su žmonėmis - vasario 7 d. įvykusio incidento metu išgelbėti visi 7 ant lyties buvę žmonės.

„Norėtume perspėti gyventojus, o ypač - vaikus ir žvejus, kad ledas kasdien vis plonesnis ir pavojingesnis, - sakė L.Valauskienė. - Negalima rizikuoti savo gyvybe ir lipti ant netvirto ledo“. L.Valauskienė atkreipia dėmesį, kad tvirtas ledas turi mėlyną ar žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos ar geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Ledas ypač trapus tose vandens telkinių vietose, kuriose į juos įteka upeliai, šaltiniai, auga krūmai ar nendrynai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder