Laisvės gynėjų dienos minėjimo lietus nesustabdė

Laisvės gynėjų dienos minėjimo lietus nesustabdė

Sausio 13-osios išvakarėse nedidelė minia klaipėdiečių susirinko prie savivaldybės pašonėje degusio laužo žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui.

Iškilmingo renginio pradžią skelbė kariljono garsai. Klaipėdos jaunimo centro dainos studija "Keberiokšt", mišrus choras "Alna", pensininkų bendrijos "Sidabro gija" mišrus choras ir folkloro klubas "Šeimyna" atliko jaudinamas dainas apie laisvę, pasiaukojimą, viltį ir Lietuvos kareivėlius.

"Turėti viltį - reiškia būti įsitikinusiam, kad tai, ką tu darai, už ką kovoji, turi prasmę. Tada visiškai nesvarbu, kuo tas baigsis", - didžio humanisto Vaclovo Havelo žodžius pacitavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas palinkėjo liepsnojant laisvės laužams atsigręžti į pagrindines, aukštąsias vertybes, susitelkti bendriems tikslams ir siekiams, - to reikia mūsų vaikams, mūsų miestui, mūsų valstybei.

"Prieš 21 metus su žmona budėjome prie Vilniaus televizijos bokšto. Matėme tik dalį nekaltų žmonių žudynių. Tai dabar atrodo kaip sapnas, tačiau prisiminimai iškyla nuolat, nes neįmanoma pamiršti žmonių dejonių, ašarų, kančių, didvyriškumo. Mes kasmet ateiname prie laužo, kad įsitikintume, jog Sausio 13-osios aukų atminimas gyvas žmonių širdyse. Manau, jog tie, kurie prieš daugelį metų gynė savo Tėvynės laisvę, prireikus pakartotų žygdarbį", - sakė Jūrų šaulių sąjungos narys Vladas Čyvas.

"Žaliakalnio" gimnazijos istorijos mokytoja Vera Kibickienė, atskubėjusi prie laužo su būreliu mokytojų ir mokinių, sakė, jog paminėti Laisvės gynėjų dieną tapo tradicija, kurios laikytis netrukdo blogiausias oras. Sausio 13-osios rytą gimnazijoje bus uždegtos atminimo žvakutės, pirmąją pamoką mokiniai pasakos apie tragiškuosius įvykius ir jų didvyrius.

Pirmą kartą atėjęs į tokį renginį Antanas Šakalys kalbėjo: "Už laisvę paaukoti gyvybę buvo verta. Tačiau manau, kad valstybės vadovai tinkamai neįvertino šios aukos. Gal žuvusieji apsiverstų karste, jeigu matytų, kad jiems nerūpi nei valstybės, nei jos piliečių reikalai."

Lietus nesustabdė bėgikų

Jau dvyliktąjį kartą įvyko tradicinis bėgimas "Laisvės gynėjų keliais", kurio idėja priklauso Sausio 13-osios nakties įvykių dalyviui, miesto Tarybos nariui Algirdui Grubliui. Jis su dviem broliais ir jų atžalomis ir šį kartą dalyvavo bėgime.

Tradicinį 7 800 metrų kelio ruožą nuo Girulių televizijos bokšto iki savivaldybės pirmaujantys dalyviai įveikė per 26 minutes. Tarp šimto dalyvių - būsimų policijos pareigūnų, sportininkų, skautų, pavienių savanorių - buvo bėgikų ir iš kitų Lietuvos miestų: Kauno, Šiaulių, Palangos.

Pirmasis atbėgo klaipėdietis Dominykas Butkevičius, antrasis - Audrius Šliapcevas, trečiasis - Mantas Kuliauskas. Vaikinai sakė, jog bėgti buvo smagu, geras jausmas, tačiau rezultatas būtų buvęs kur kas geresnis, jeigu nebūtų trukdžiusios balos, permirkę, todėl sunkūs sportiniai bateliai.

Iš moterų greičiausios buvo klaipėdietė Gytė Norgilienė, distanciją įveikusi per 29,5 minutės, ir salantiškė Inga Mišejenko.

"Bėgime dalyvaujame ne pirmą kartą, gal kokį šeštą. Iš tikrųjų gera idėja, jausmas nuostabus, dar spėjome pajuokauti, kad esame tokios lengvos, jog vėjas gali nunešti", - dalinosi įspūdžiais moterys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder