Kvietiniškiai dėl šaudyklos – lyg užburtame rate

Kvietiniškiai dėl šaudyklos – lyg užburtame rate

Kvietinių kaimo bendruomenė jau dvejus metus varsto įvairiausių institucijų duris dėl kaime įsikūrusios šaudyklos paslaugų keliamo triukšmo. Prirašyta kalnai raštų, gauta šūsnys atsakymų, tačiau šūvių tirados tebetrikdo kaimiečių kasdienybę.

Šaudyklos įkūrėjai, žadėję slopinti triukšmą apsaugos sienelėmis, pažadus paleido vėjais. Jų nuomone, kaimiečiai perdėtai jautrūs, o komercinę veiklą žemės ūkio paskirties žemėje jie esą vykdantys teisėtai – licencijoje nesą nurodyta, kokios paskirties žemė turėtų būti. Bendruomenei siekusi padėti Savivaldybė kreipėsi į teismą, tačiau šis prašymą atmetė.

Pripažino skundų pagrįstumą

Kvietinių kaimo bendruomenės pirmininkas Rolandas Bernotas ir keletas kvietiniškių praėjusį penktadienį situaciją dar kartą aiškinosi su Savivaldybės administracijos direktoriumi Sigitu Karbausku, Seimo nariu Broniumi Markausku, jo padėjėju Raimundu Daubariu bei Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotoju Vaidotu Jasu, Dauparų–Kvietinių seniūnijos seniūne Judita Čekuoliene.

Bendruomenės pirmininkas R. Bernotas nebeslėpė pesimizmo: kvietiniškiai, nors ir dėjo daug pastangų dėl teisės į ramų gyvenimą, nepasistūmėjo nė per nago juodymą.

Administracijos direktorius S. Karbauskas pripažino, jog kvietiniškių ir ne tik jų skundai dėl šūvių trikdomos ramybės yra ne iš piršto laužti. Jis apgailestavo, kad nepavyko šios problemos išspręsti iš esmės.

„Dar prieš dvejus metus VšĮ pajūrio sportinio šaudymo klubo „Molinis karvelis“ savininkas susitikime su gyventojais žadėjęs, jog Kvietinių kaimas dėl šaudyklos veiklos nepatirs jokių nepatogumų, pažadų neišpildė“, – konstatavo S. Karbauskas primindamas, jog ir Savivaldybei jokio racionalaus dialogo su klubo šeimininkais užmegzti nepavyko.

Nusižengimo nebuvo įžvelgta

Savivaldybės administracija stengėsi, kad Nacionalinė žemės tarnyba įpareigotų NŽT Klaipėdos rajono skyrių imtis veiksmų dėl galimo administracinio nusižengimo teisenos pradžios, dėl VšĮ pajūrio sportinio šaudymo klubo „Molinis karvelis“ nuomojamo žemės sklypo naudojimo ne pagal paskirtį.

Nors pagaliau galimiems pažeidėjams visgi buvo pradėta administracinio nusižengimo teisena ir atliekamas administracinio nusižengimo tyrimas, tačiau pernai gruodį galutinis rezultatas buvo nulinis, nes administracinio nusižengimo neįžvelgta ir niekas nenubaustas.

Taigi Kvietinių kaimo bendruomenės viltis, kad klubo savininkui ar žemės ūkio paskirties sklypo nuomotojui skirta administracinė pražanga būtų pagrindas peržiūrėti šaudyklos licencijos teisėtumą, tuomet vėl subliuško. Klaipėdos apskrities policijos komisariatas taip pat informavo, jog pagrindo sustabdyti licenciją esą nėra.

Savivaldybės skundą atmetė

Visgi Klaipėdos rajono savivaldybės administracija, nutarusi kvietiniškių bėdoje nepalikti, šių metų sausį kreipėsi su prašymu į teismą.

Tačiau Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmai vasario 19 d. nutartimi nutarė pareiškėjo Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos skundo dėl Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos rajono skyriaus 2018-12-18 nutarimo, kuriuo nutraukta administracinio nusižengimo teisena, panaikinimo bei įpareigojimo atlikti veiksmus, nepriimti.

Nutartyje nurodoma, kad Lietuvos Respub­likos administracinių nusižengimų kodekso 621 straipsnis numato, jog nutarimus teismui gali apskųsti asmuo, dėl kurio priimtas nutarimas, nukentėjusysis (ar jų atstovai).

Teismas konstatavo, kad Klaipėdos rajono savivaldybės administracija yra asmuo, neturintis teisės paduoti skundą, kuris gali apskųsti minėtą nutarimą.

Taip pat konstatavo, kad nukentėjusysis šiuo atveju yra Kvietinių bendruomenės centras ir jis turi teisę nutarimą apskųsti.

Pažeidimų nepripažino

Penktadienį vykusiame pasitarime Savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Jasas sakė neįžvelgiantis kokio nors NŽT Klaipėdos rajono skyriaus aplaidaus piktavališkumo.

Juristo nuomone, galbūt skyriaus specialistai procesinio sprendimo administracinio nusižengimo byloje nepriėmė galimai siekdami išvengti vėlesnių ginčų teismuose su pažeidėjais, kurie nepraleidžia progos užsiminti apie advokatus.

Mat teismui pripažinus, kad valstybės tarnautojas priėmė netinkamą sprendimą, jam gali tekti atlyginti žalą.

Gruodžio mėnesį „Bangos“ pakalbintas VšĮ Pajūrio sportinio šaudymo klubo „Molinis karvelis“ vadovas Julius Mineikis teigė, jog nepasitenkinimas šaudyklos veikla Kvietiniuose nėra visuotinis, tai esą tik kelių žmonių užgaidos, o klubas veikiąs pagal gautą licenciją ir jokių Lietuvos įstatymų nepažeidinėjantis. Esą atvirkščiai: nebešaudoma sekmadieniais, apribotos veiklos valandos ir kitomis dienomis.

Licencijoms siūlo griežtumo

Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Jasas Kvietinių kaimo bendruomenės pirmininkui R. Bernotui perdavė pluoštą dokumentų, kurie galėtų būti pagrindas kvietiniškiams kreipiantis į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

Seimo narys B. Markauskas, neatmesdamas bendruomenės kreipimosi galimybės į prokuratūrą, siūlė dar vieną išeitį – kreiptis į Vidaus reikalų ministeriją dėl šaudyklų licencijavimo tvarkos sugriežtinimo.

Parlamentaro nuomone, šaudyklų veiklos licencijavimo tvarka kažkada buvo paruošta nepakankamai apgalvotai, neatsižvelgiant į aplinkinių interesus. Jo įsitikinimu, tvarkos pakeitimuose būtina numatyti, kad šaudyklos įkūrimas būtų privalomas derinti su Savivaldybe pritarus tos vietos bendruomenei.

Taip pat būtina įtvirtinti, kad tokia veikla nebūtų galima žemės ūkio paskirties žemėje, be to, verčiantis šaudyklų veikla poveikio aplinkai vertinimas turėtų būti privalomas.

Planuoja net išsikelti

Juridinio skyriaus vedėjo pavaduotojas V. Jasas Kvietinių kaimo bendruomenei pažadėjo padėti formuluojant raštą dėl pakeitimų Lietuvos Vyriausybei.

Bendruomenės atstovai nepraleido progos dar kartą pasiguosti, kad įvairių teisės aktų prikurta daug, tačiau jų dermės, kai susiduriama su konkrečia situacija, nėra, o žmonės dėl to kenčia, realios pagalbos nėra: patys viską fiksuokite, patys kvieskitės institucijas, o vėliau po šių kvietiniškių pastangų – šnipštas.

Vienas gyventojas posėdyje prognozavo, jog kaimo plėtros į šaudyklos pusę tikrai niekada nebevyks, o jis pats jau netekęs kantrybės bei vilties, kad kažkas padės sutramdyti triukšmadarius, ir galvojąs apie būsto pardavimą ir išsikėlimą gyventi kitur.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder